Navigatie overslaan

Kaartverkoop 44e editie IFA gestart

22 februari 2024

De kaartverkoop voor de 44e editie van Internationaal Filmfestival Assen | Vrouw & Film (IFA) is gestart! Het festival vindt plaats op 7, 8, 9 en 10 maart in DNK te Assen. IFA toont een actueel, spraakmakend en verdiepend filmprogramma, van voornamelijk vrouwelijke hand. Voor het eerst heeft IFA een vierde festivaldag en een Talent & Industry-programma!

Programma en Vriendenfilm

IFA 2024 presenteert in totaal 27 lange films, 3 middellange films, 2 korte regionale films en 12 shorts in de KVNS-competities. Het festival opent met de film Slow (Marija Kavtaradzė). Tijdens de openingsavond, gehost door Milou Deelen, ontvangt Renée Soutendijk de IFA Trofee uit handen van regisseur Nouchka van Brakel, die in 1998 de Trofee zelf mocht ontvangen. Naast een groot aantal voorpremières, zoals IFFR-publiekswinnaar Green Border van Agnieszka Holland (nageprek met MiGreat-oprichter Roos Ykema) en Melk van Stefanie Kolk (Q&A met de regisseur), zijn er Nederlandse premières van Feminism WTF, Animal, Rosalie, Draw for Change!: Behind the Lines & We Are Fire, (nagesprek met regisseur Karen Vázquez Guadarrama en stripmaker/illustrator B. Carrot) en het Belgische Rebels, met nagesprek met Richard Ridderinkhof over seniorisme.

Op zondag gaat het Drents-Groningse Fluisteraars (Saskia Jeulink) in wereldpremière. Voor het eerst is ook een IFA-jongerenjury aanwezig op het festival; zij kijken vier speciaal geselecteerde films en roepen in de Talkshow op zondag hun favoriet uit. In het kader van het generatiethema vertoont IFA op zondag Ronja de Roversdochter (Tage Danielsson, 1984). Het hele programma van IFA is hier te bekijken.

Vrienden van IFA kunnen deze editie gratis naar Vriendenfilm Àma Gloria (Marie Amachoukeli-Barsacq). De Franse film is een ontroerende coming-of-age over de 6-jarige Cléo en haar kindermeisje Gloria, met een bijzonder sterke acteerprestatie van Louise Mauroy-Panzani, die Cléo vertolkt. Àma Gloria is het indrukwekkende soloregiedebuut van Marie Amachoukeli, die eerder de Camera d'Or won voor Party Girl met co-regisseurs Claire Burger en Samuel Theis.

Verdieping en samenwerkingen

IFA zet de succesvolle samenwerking voort met Movies that Matter en Roze Filmdagen, die voorpremières inleiden van Levante (Lillah Halla) en Four Daughters (Kaouthar Ben Hania) - de laatste ook met nagesprek met Midden-Oostendeskundige Pieter Nanninga (RuG). Ook zijn er gastprogramma’s met inleiding van het Noordelijk Film Festival met Paradise Is Burning (Mika Gustafson) en het Middle East Film Festival; na Sānsūr volgt een nagesprek met regisseur Mostafa Heravi en hoofdpersoon Soodeh Lashkari.

Ook is er een bijzonder nagesprek bij de documentaire Groenkijkers (met regisseur Sanne Rovers, haar vader/hoofdpersoon Jacques Rovers en ecoloog Rick Middelbos), en leidt Maaike Meijer, emeritus-hoogleraar genderstudies en auteur van Radeloze Helden: De verbeelding van mannelijkheid in literatuur en film, de film C’è Ancora Domani in.

Talent & Industry
IFA breidt dit jaar haar Talentontwikkeling voor het eerst uit naar een Talent & Industry-programma voor talent en filmprofessionals. Hoogtepunten van het programma zijn onder andere Gwyneth Sleutels talk Vrouwenrollen en de (fe)male gaze, de Omgekeerde Pitches in samenwerking met New Noardic Wave en de workshop Nieuwe Perspectieven, gegeven door Eugenie Jansen en Albert Elings. Toegang tot het programma kan met reguliere tickets, maar ook door een makerspas aan te vragen. Klik hier voor meer informatie.

Verdieping buiten de filmzaal
Na een succesvolle eerste editie tijdens IFA 2023 komt de IFA-Talkshow dit jaar weer terug. Op zaterdag 9 en zondag 10 maart gaat host Gerlinda Heywegen (tevens host van de IFA Perspectief-podcast over Barbie) in gesprek met filmmakers, schrijvers en andere gasten en biedt ze het podium aan jonge talentvolle muzikanten van Kunstbende Drenthe. In het Drents Archief gaan Linda Duits (mediawetenschapper en schrijver Dolle Mythes), Fenny Wijnholds (oud-voorzitter IFA) en Inez Grondhuis (Dikke Trui) op vrijdag 8 maart in gesprek over de mythes van de tweede feministische golf (en die van IFA zelf). IFA-eregast Céline Sciamma gaat diezelfde avond in gesprek met schrijver en filmprogrammeur Renske Diks tijdens de Director’s Talk en leidt op zaterdag 9 maart haar film Portrait de la jeune fille en feu in.

IFA viert vrouwelijke filmmakers & versterkt hun positie in de filmwereld, toont nieuwe perspectieven & doorbreekt stereotiepe sekse- en genderrollen. De 44e editie van IFA vindt plaats van 7 tot en met 10 maart in DNK Assen. Kaarten voor IFA zijn hier verkrijgbaar.

Vorige artikel Volgende artikel