Navigatie overslaan

Visie

Het programma van IFA bestaat ieder jaar bijna volledig uit films van vrouwelijke makers. Hiermee vergroten we hun podium en versterken we de positie van vrouwen in de filmwereld, die anno 2024 nog altijd niet vanzelfsprekend is.

We geven voorrang aan films verteld vanuit het vrouwelijke perspectief en zetten ons het hele jaar in om verhalen te delen die stereotiepe sekse- of genderrollen bevragen of doorbreken. Dit doen we met gave samenwerkingspartners, organisaties en natuurlijk met jou. Alleen samen maken en houden we deze belangrijke maatschappelijke thema’s zichtbaar en bespreekbaar.

Een vierdaags festival in Assen

We zetten onze missie elk jaar om in een vierdaags festival in Assen. Waarom Assen? Omdat hier onze historie ligt en we ons hard maken voor het vertonen van die arthousefilms, die anders weinig of zelfs helemaal niet in het noorden van Nederland in de bioscoop te zien zijn. Zonde, vinden wij. Deze films verdienen het om gezien en besproken te worden.

Met IFA organiseren we daarom een drukbezocht festival, met een zorgvuldig samengesteld filmprogramma met oog voor context en verdieping. IFA verwelkomt verhalen en bezoekers van over de hele wereld, die zich vanuit allerlei leeftijd, gender, geaardheid, interesse en culturele achtergrond gerepresenteerd zien en zich welkom voelen.

We're all in this together

We hechten waarde aan verschillende stemmen. Veranderingen vinden pas plaats als je je samen bewust bent van wat er beter kan en anders moet, veranderingen waar we als samenleving sterker van worden. Luisteren naar elkaars verhalen en ervaringen leidt tot nieuw inzicht en begrip. We betrekken daarom ook actief ons publiek. We zijn benieuwd naar jouw verhaal. Dit doen we met kortefilmcompetities, maar ook met ons randprogramma Contour. Schuif aan bij onze Masterclass en Talkshows, stel vragen tijdens het IFA-Perspectiefpanel en ontmoet elkaar onder het genot van een hapje en drankje in de foyer van DNK.

Meer dan film, het hele jaar door

We bieden het hele jaar film en verdieping. In samenwerking met diverse partners en organisaties maken we het voor jou mogelijk om het hele jaar te genieten én je te verdiepen. Naast films geven we je gratis toegang tot verdiepende interviews, nieuws, inleidingen en meer. Thema’s als emancipatie en inclusie staan bij ons het hele jaar voorop, net als het vertonen van arthousefilm in het noorden en de focus op vrouwen voor en achter de camera. Voor ons jongere publiek bieden we onder Educatie een filmprogramma op maat voor VO-scholieren, met film en gesprek.

Met IFA presenteren we een actueel en (inter)nationaal kwaliteitsprogramma waaraan filmliefhebbers hun hart kunnen ophalen én versterken we de positie van vrouwen in de filmwereld. Ben jij erbij?

‘Just create a series of films that move and motivate and resonate with people and you could change a situation.’

— Julie Dash