Navigatie overslaan

Talk: Vrouwenrollen en de (fe)male gaze

Gwyneth Sleutel | ZAAL 5

8 MAART 2024 | 13:00 UUR

About

Get Tickets

Schrijver, dramaturg, scriptcoach en filmmaker Gwyneth Sleutel, door Financieel Dagblad uitgeroepen tot FD Talent 2024, illustreert en bevraagt in deze talk de representatie van vrouwen in de hedendaagse filmcultuur en filmgeschiedenis. Aan de hand van filmvoorbeelden onderzoeken we in hoeverre ons perspectief op vrouwelijke personages nog altijd beïnvloed wordt door de male gaze, die te lang als een neutrale blik is gezien. We kijken ook naar andere gazes en hoe deze een vertelling kunnen veranderen. Sleutel bespreekt stereotypen en onderzoekt hoe deze doorbroken kunnen worden.

Deze talk maakt deel uit van het Talent & Industry-programma. Kosten voor het bijwonen van de talk zijn inbegrepen bij de makerspas. Losse tickets kosten €8.

GWYNETH SLEUTEL

Gwyneth Sleutel is werkzaam als dramaturg op de drama-afdeling van de NTR vanuit waar zij diverse films, series en (interactieve) online series inhoudelijk begeleidt. Sleutel coachte eerder ook projecten voor Het Beloofde Land, de Rotterdam Writersroom en Netflix New Voices Script Contest. Ook adviseerde zij voor het NPO-fonds en het Filmfonds. In haar werkzaamheden als dramaturg en scriptcoach streeft Sleutel nadrukkelijk naar een meer inclusieve storytelling. Vanuit haar werkzaamheden als dramaturg zette ze een workshop op over het inhoudelijk pitchen van film- en serieplannen, die zij inmiddels al op vele nationale en internationale festivals heeft mogen verzorgen.

Sleutel studeerde in 2018 af aan de beroepsgeoriënteerde specialisatie in Film Studies aan de Universiteit van Amsterdam. In 2023 maakte ze de NPO3-documentaire Het nieuwe flirten, waarin zij vanuit vrouwelijk perspectief onderzoekt hoe het voor mannen is om vandaag de dag te flirten. Naast haar werkzaamheden als script-editor, heeft Sleutel een vaste column in het maandblad Opzij, werkt zij als talentcoördinator bij het Nederlands Film Festival en doceert zij aan de Scenario Vakschool. Het Financieel Dagblad riep haar uit tot FD Talent 2024.