Navigatie overslaan

IFA Presenteert

IFA-films, maar dan het hele jaar door: je bekijkt ze tijdens IFA Presenteert in DNK.

IFA Presenteert

In samenwerking met DNK programmeert IFA regelmatig een bijzondere en nieuwe arthouse-film mét inleiding, nagesprek of bijzondere gast tijdens IFA Presenteert in DNK. Zo kun je IFA het hele jaar door vieren!

Tijdens de eerstvolgende editie op 5 oktober 2023 is het veelgeprezen Past Lives van regisseur Celine Song te bewonderen.

Klik hier om kaarten te kopen voor IFA Presenteert.

Past Lives | 5-10-2023

Past Lives


Nora (Greta Lee) en Hae Sung (Teo Yoo), twee diep verbonden jeugdvrienden, worden uit elkaar gerukt als Nora’s familie vanuit Zuid-Korea naar Canada emigreert. Twaalf jaar later studeert Nora in New York en hervinden de twee elkaar via het internet. Ze fantaseren over een wederzien, maar de afstand doet het contact verwateren. Nog eens twaalf jaar later is Nora inmiddels getrouwd en wordt ze tijdens een allesbepalende week herenigd met haar jeugdliefde, als hij haar opzoekt in New York.

In haar debuutfilm onderzoekt toneelschrijver Celine Song noties van het lot, de liefde en de dunne scheidslijn tussen het leven dat we leiden en het leven hoe het had kunnen zijn. Past Lives werd daarmee de grote verrassing van de filmfestivals van Berlijn en Sundance eerder dit jaar.

Bekijk hier de trailer voor Past Lives:

Saint Omer | 5-2-2023

Saint Omer

De jonge schrijver Rama reist naar Saint Omer om het proces te volgen van Laurence Coly, een Senegalese immigrantenmoeder die terechtstaat voor de moord op haar baby. Saint Omer gaat over de twijfels die met moederschap gepaard gaan en over het aanhoudende racisme in Frankrijk.

Centraal in Saint Omer staat Rama (Kayije Kagame), een journaliste die aan een boek werkt over Medea. Haar research brengt haar naar Saint Omer, waar ze het proces bijwoont van Laurence Coly (Guslagie Malanga): een jonge vrouw uit Senegal die in Frankrijk filosofie studeert en zwanger wordt van een oudere Fransman. Ze houdt de zwangerschap en de geboorte verborgen, en laat de baby bewust achter op het strand om meegenomen te worden door de vloed. Tijdens haar proces beweert ze dat ze behekst en vervloekt was. De haast onvatbare daad van de vrouw roept allerlei ongrijpbare geesten uit Rama's eigen verleden op. Vragen rond oorsprong en opvoeding, en of ze zelf geliefd en gewenst was door haar moeder.

Saint Omer is het fictiedebuut van bekroond documentairemaker Alice Diop, bekend van maatschappelijke Franse documentaires zoals Nous (2021). In 2016 volgde ze het proces waar de film op gebaseerd is. Met Saint Omer weet Diop geaccepteerde ideeën van perspectief, van subjectiviteit en objectiviteit uit te dagen.


Inleiding Sharona Diop

Ndeye Maïmouna Maguette Diop, beter bekend als Sharona Maguette Diop, leidt de film Saint Omer in. Sharona heeft Writing for Performance gestudeerd aan de Hogeschool van de Kunsten in Utrecht en studeerde in 2022 af met een persoonlijk onderzoek waarin kunst en cultuur samenkomen. Dit onderzoek heeft haar een beurs opgeleverd die ze gaat benutten voor de zevendelige kunstreeks LET’S TALK BLACK, waarin de levens van zwarte bi-culturele vrouwen in Europa in verschillende genres zichtbaar worden gemaakt.

Sharona liet zich door zowel haar eigen bi-culturele achtergrond als de film Saint Omer inspireren om een poëtische tekst te schrijven. Met muzikale ondersteuning droeg ze deze voor aan het publiek.

Bekijk hier de trailer voor Saint Omer:

She Said | 27-11-2022

She Said

De twee keer voor een Oscar®-genomineerde Carey Mulligan (Promising Young Woman, An Education) en Zoe Kazan (miniserie The Plot Against America, The Big Sick) spelen Megan Twohey en Jodi Kantor, de twee journalisten van de New York Times die samen een van de belangrijkste verhalen van een generatie publiceerden. Een verhaal dat een decennialange stilte doorbrak over seksueel misbruik in Hollywood en de Amerikaanse cultuur voorgoed veranderd heeft.

She Said is een getuigenis van de impact van onderzoeksjournalistiek. De film volgt journalisten en redacteurs die koste wat kost de waarheid boven tafel willen krijgen, maar belicht ook de moed van slachtoffers en getuigen die hun verhaal doen om een dader van structureel misbruik tegen te houden. De toewijding en vastberadenheid van deze mensen heeft het gesprek in het hele land doen oplaaien, was mede verantwoordelijk voor de opkomst van de #MeToo-beweging en heeft ervoor gezorgd dat er afgerekend werd met het systeem dat dit misbruik in stand hield.

Inleiding Els van der Weele

Tijdens de allereerste editie van IFA Presenteert werd de film She Said ingeleid door Els van der Weele, regionaal projectleider van Geweld Hoort Nergens Thuis in Drenthe.

Als manager van het Steunpunt Huiselijk Geweld Groningen en de Vrouwenopvang kwam ze in aanraking met huiselijk geweld en kindermishandeling. Het onderwerp heeft haar dusdanig gegrepen dat ze zich sinds 2007 beroepsmatig, persoonlijk én vanuit de politiek inzet voor mensen die niet in veiligheid leven.

Bekijk hier de trailer voor She Said:

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van de eerstvolgende IFA Presenteert en word Vriend van IFA om te profiteren van korting op jouw kaartje!