Navigatie overslaan

IFA Presenteert

IFA-films, maar dan het hele jaar door: je bekijkt ze tijdens IFA Presenteert in DNK.

IFA Presenteert

In samenwerking met DNK programmeert IFA elke twee maanden een bijzondere en nieuwe arthouse-film mét inleiding, nagesprek of bijzondere gast tijdens IFA Presenteert in DNK. Zo kun je IFA het hele jaar door vieren! En extra leuk, als Vriend van IFA krijg je korting op een filmticket. Word je voor 1 februari Vriend? Dan kun je nog van de korting profiteren!

Op zondag 5 februari vindt alweer de tweede editie van IFA Presenteert plaats, met tijdens deze editie de vertoning van Saint Omer. De inleiding voorafgaand aan de film wordt verzorgd door Sharona Diop.

Saint Omer | 5 februari

Koop hier je tickets

Saint Omer

De jonge schrijver Rama reist naar Saint Omer om het proces te volgen van Laurence Coly, een Senegalese immigrantenmoeder die terechtstaat voor de moord op haar baby. Saint Omer gaat over de twijfels die met moederschap gepaard gaan en over het aanhoudende racisme in Frankrijk.

Centraal in Saint Omer staat Rama (Kayije Kagame), een journaliste die aan een boek werkt over Medea. Haar research brengt haar naar Saint Omer, waar ze het proces bijwoont van Laurence Coly (Guslagie Malanga): een jonge vrouw uit Senegal die in Frankrijk filosofie studeert en zwanger wordt van een oudere Fransman. Ze houdt de zwangerschap en de geboorte verborgen, en laat de baby bewust achter op het strand om meegenomen te worden door de vloed. Tijdens haar proces beweert ze dat ze behekst en vervloekt was. De haast onvatbare daad van de vrouw roept allerlei ongrijpbare geesten uit Rama's eigen verleden op. Vragen rond oorsprong en opvoeding, en of ze zelf geliefd en gewenst was door haar moeder.

Saint Omer is het fictiedebuut van bekroond documentairemaker Alice Diop, bekend van maatschappelijke Franse documentaires zoals Nous (2021). In 2016 volgde ze het proces waar de film op gebaseerd is. Met Saint Omer weet Diop geaccepteerde ideeën van perspectief, van subjectiviteit en objectiviteit uit te dagen.

Inleiding Sharona Diop

Ndeye Maïmouna Maguette Diop, beter bekend als Sharona Maguette Diop, leidt de film Saint Omer in. Sharona heeft Writing for Performance gestudeerd aan de Hogeschool van de Kunsten in Utrecht en studeerde in 2022 af met een persoonlijk onderzoek waarin kunst en cultuur samenkomen. Dit onderzoek heeft haar een beurs opgeleverd die ze gaat benutten voor de zevendelige kunstreeks LET’S TALK BLACK, waarin de levens van zwarte bi-culturele vrouwen in Europa in verschillende genres zichtbaar worden gemaakt.

De inleiding van Sharona belooft een bijzondere te worden. Ze liet zich namelijk door zowel haar eigen bi-culturele achtergrond als de film Saint Omer inspireren om een poëtische tekst te schrijven. Met muzikale ondersteuning gaat ze deze voordragen aan het publiek.

Bekijk hier de trailer voor Saint Omer: