Navigatie overslaan

IFA Presenteert

IFA-films, maar dan het hele jaar door: je bekijkt ze tijdens IFA Presenteert in DNK.

IFA Presenteert

In samenwerking met DNK programmeert IFA regelmatig een bijzondere en nieuwe arthouse-film mét inleiding, nagesprek of bijzondere gast tijdens IFA Presenteert in DNK. Zo kun je IFA het hele jaar door vieren!

Scrapper | 08-02-2024

Scrapper

De twaalfjarige Georgie (Lola Campbel) woont na het overlijden van haar moeder op haar eentje in een flat in Londen en heeft het liever niet anders. Ze liegt tegen de maatschappelijk werkers dat ze samenleeft met haar oom en steelt fietsen om te overleven. Aan haar zelfstandige leventje komt een einde wanneer een jongeman genaamd Jason (Harris Dickinson) plotseling opduikt en zich voorstelt als haar vader. Langzaam maar zeker groeien de twee naar elkaar toe.

Voorafgaand aan de filmvertoning stelden we de Jongerenjury voor. Tijdens IFA 2024 werd Oui We (het jongerenpanel van DNK) een weekend lang IFA-Jongerenjury. Alaz, Daan, Fernando, Jamiro, Meike, Nienke, Robin, Rosalynn en Djimo waren tijdens IFA niet alleen VIP-gast, maar keken films, volgden workshops en schoven op zondag aan bij de talkshow.

Bekijk hier de trailer voor Scrapper:

May December | 30-11-2023

May December

Twintig jaar nadat hun affaire breed werd uitgemeten in de roddelbladen bereiden Gracie (Julianne Moore) en haar 23 jaar jongere man Joe zich voor op het afstudeerfeest van hun tweeling. De familierelaties komen echter onder druk te staan als Hollywood-actrice Elizabeth Berry (Natalie Portman) arriveert om het stel te bestuderen voor haar nieuwe filmrol, waarin ze Gracie zal vertolken. Terwijl de twee vrouwen elkaar bestuderen, beginnen de verschillen en overeenkomsten tussen hen langzaam in elkaar over te vloeien.

May December is de tiende speelfilm van regisseur Todd Haynes (Carol, Dark Waters, Far From Heaven), met Oscar-winnaars Julianne Moore en Natalie Portman in de hoofdrollen.

In gesprek met Lotte Dunselman

Voorafgaand aan de filmvertoning gingen we in gesprek met Lotte Dunselman: artistiek leider, theatermaker en actrice bij Mevrouw Ogterop Producties in Meppel. Haar meest recente voorstellingen Ik stond in een kutvoorstelling maar mijn haar zat wel heel goed (2022) en Ik zou liever Angel heten (2023) werden zeer goed ontvangen, en voor haar vertolking van Anna in De Poolse Bruid van het Noord Nederlands Toneel en TgECHO kreeg ze in 2020 een nominatie voor de Theo d'Or. Momenteel werkt ze aan de theatermonoloog De kant van Ada, een vervolg op het indringende boek Jij bent van mij van Peter Middendorp. De voorstelling gaat in januari in première en is op 1 februari in DNK te zien (meer info).

Hoe benader je als acteur een rol als die van Ada? Wat is er zo fascinerend aan het spelen van een moreel ambigu personage? En wat doet het met iemand als iedereen een mening over je heeft, zonder je echt te kennen of naar je te luisteren? Dunselman: 'Wat ik zo intrigerend vind aan Ada is haar verhouding met "de waarheid". Ik kan niet anders denken dan dat ze deze naar haar hand heeft gezet, zoals wij dat allemaal in meer of mindere mate doen.'

Dit geldt voor Ada, maar ook voor Gracie en Joe in May December. Hoe lang duurt het voordat een keurig leven strafbare feiten uit het eigen of collectieve geheugen wist - als dat al mogelijk is?

Bekijk hier de trailer voor May December:

Past Lives | 5-10-2023

Past Lives

Nora (Greta Lee) en Hae Sung (Teo Yoo), twee diep verbonden jeugdvrienden, worden uit elkaar gerukt als Nora’s familie vanuit Zuid-Korea naar Canada emigreert. Twaalf jaar later studeert Nora in New York en hervinden de twee elkaar via het internet. Ze fantaseren over een wederzien, maar de afstand doet het contact verwateren. Nog eens twaalf jaar later is Nora inmiddels getrouwd en wordt ze tijdens een allesbepalende week herenigd met haar jeugdliefde, als hij haar opzoekt in New York.

In haar debuutfilm onderzoekt toneelschrijver Celine Song noties van het lot, de liefde en de dunne scheidslijn tussen het leven dat we leiden en het leven hoe het had kunnen zijn. Past Lives werd daarmee de grote verrassing van de filmfestivals van Berlijn en Sundance eerder dit jaar.

Bekijk hier de trailer voor Past Lives:

Saint Omer | 5-2-2023

Saint Omer

De jonge schrijver Rama reist naar Saint Omer om het proces te volgen van Laurence Coly, een Senegalese immigrantenmoeder die terechtstaat voor de moord op haar baby. Saint Omer gaat over de twijfels die met moederschap gepaard gaan en over het aanhoudende racisme in Frankrijk.

Centraal in Saint Omer staat Rama (Kayije Kagame), een journaliste die aan een boek werkt over Medea. Haar research brengt haar naar Saint Omer, waar ze het proces bijwoont van Laurence Coly (Guslagie Malanga): een jonge vrouw uit Senegal die in Frankrijk filosofie studeert en zwanger wordt van een oudere Fransman. Ze houdt de zwangerschap en de geboorte verborgen, en laat de baby bewust achter op het strand om meegenomen te worden door de vloed. Tijdens haar proces beweert ze dat ze behekst en vervloekt was. De haast onvatbare daad van de vrouw roept allerlei ongrijpbare geesten uit Rama's eigen verleden op. Vragen rond oorsprong en opvoeding, en of ze zelf geliefd en gewenst was door haar moeder.

Saint Omer is het fictiedebuut van bekroond documentairemaker Alice Diop, bekend van maatschappelijke Franse documentaires zoals Nous (2021). In 2016 volgde ze het proces waar de film op gebaseerd is. Met Saint Omer weet Diop geaccepteerde ideeën van perspectief, van subjectiviteit en objectiviteit uit te dagen.


Inleiding Sharona Diop

Ndeye Maïmouna Maguette Diop, beter bekend als Sharona Maguette Diop, leidt de film Saint Omer in. Sharona heeft Writing for Performance gestudeerd aan de Hogeschool van de Kunsten in Utrecht en studeerde in 2022 af met een persoonlijk onderzoek waarin kunst en cultuur samenkomen. Dit onderzoek heeft haar een beurs opgeleverd die ze gaat benutten voor de zevendelige kunstreeks LET’S TALK BLACK, waarin de levens van zwarte bi-culturele vrouwen in Europa in verschillende genres zichtbaar worden gemaakt.

Sharona liet zich door zowel haar eigen bi-culturele achtergrond als de film Saint Omer inspireren om een poëtische tekst te schrijven. Met muzikale ondersteuning droeg ze deze voor aan het publiek.

Bekijk hier de trailer voor Saint Omer:

She Said | 27-11-2022

She Said

De twee keer voor een Oscar®-genomineerde Carey Mulligan (Promising Young Woman, An Education) en Zoe Kazan (miniserie The Plot Against America, The Big Sick) spelen Megan Twohey en Jodi Kantor, de twee journalisten van de New York Times die samen een van de belangrijkste verhalen van een generatie publiceerden. Een verhaal dat een decennialange stilte doorbrak over seksueel misbruik in Hollywood en de Amerikaanse cultuur voorgoed veranderd heeft.

She Said is een getuigenis van de impact van onderzoeksjournalistiek. De film volgt journalisten en redacteurs die koste wat kost de waarheid boven tafel willen krijgen, maar belicht ook de moed van slachtoffers en getuigen die hun verhaal doen om een dader van structureel misbruik tegen te houden. De toewijding en vastberadenheid van deze mensen heeft het gesprek in het hele land doen oplaaien, was mede verantwoordelijk voor de opkomst van de #MeToo-beweging en heeft ervoor gezorgd dat er afgerekend werd met het systeem dat dit misbruik in stand hield.

Inleiding Els van der Weele

Tijdens de allereerste editie van IFA Presenteert werd de film She Said ingeleid door Els van der Weele, regionaal projectleider van Geweld Hoort Nergens Thuis in Drenthe.

Als manager van het Steunpunt Huiselijk Geweld Groningen en de Vrouwenopvang kwam ze in aanraking met huiselijk geweld en kindermishandeling. Het onderwerp heeft haar dusdanig gegrepen dat ze zich sinds 2007 beroepsmatig, persoonlijk én vanuit de politiek inzet voor mensen die niet in veiligheid leven.

Bekijk hier de trailer voor She Said:

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van de eerstvolgende IFA Presenteert en word Vriend van IFA om te profiteren van korting op jouw kaartje!