Navigatie overslaan

Welke films gaat de IFA-Jongerenjury bekijken?

28 februari 2024

Tijdens IFA 2024 wordt Oui We, het jongerenpanel van DNK, een weekend lang IFA-Jongerenjury! Alaz, Daan, Fernando, Jamiro, Meike, Nienke, Robin en Rosalynn zijn tijdens IFA niet alleen VIP-gast, maar kijken films, volgen workshops en schuiven op zondag aan bij de talkshow. Dit zijn de films en andere programmaonderdelen waar de Jongerenjury bij aanwezig zal zijn.

Openingsfilm
Slow | 7 maart | 20:00 uur

In Slow ontmoet danseres Elena tolk gebarentaal Dovydas, die is toegewezen om te tolken tijdens haar les aan dove jongeren. Hun connectie is onmiddellijk, kinetisch en moeiteloos. Ze groeien naar elkaar toe, en hun band verdiept zich van platonisch naar romantisch. Wanneer Dovydas vertelt dat hij aseksueel is, probeert het stel in alles om hun verschillende behoeften samen te respecteren. Hoever laat je jezelf verweven raken als verwachtingen zo uiteenlopen – en heb je daarin keuze? Een poëtische, intieme, en prachtig geschoten film, over liefde, relaties, (a)seksualiteit en de manier waarop we omgaan met onze lichamen en wat deze via dans, seks en gebarentaal kunnen uitdrukken.

Director's Talk: Céline Sciamma | 8 maart | 19:15 uur

In de Director’s Talk vertelt IFA-eregast Céline Sciamma uitgebreid over haar werk, haar inspiraties en de rol van vrouwelijke en queer filmmakers in de hedendaagse filmindustrie. Aan de hand van filmscenes en fragmenten gaat zij hierover in gesprek met Renske Diks; filmkenner, programmeur voor Filmhuis Alkmaar en Rialto (Queer Pioneers), en schrijver (Queens of Beirut).

Levante | 9 maart | 11:00 uur

Sofia is de ster van de volleybalclub op school, een vrolijk team vol openlijk queer spelers. Vlak voor een allesbepalende wedstrijd ontdekt ze dat ze zwanger is. Tijdens haar zoektocht naar de mogelijkheid voor een abortus, illegaal in Brazilië, wordt ze het doelwit van anti-abortusactivisten. Maar samen met haar vriendin en teamgenoten haalt Sofia kracht en steun uit hun onvoorwaardelijke vriendschap.

ZINE & Chill | 9 maart | 14:00 uur

Een magazine maar dan kleiner: de zine. Want als grote platformen je verhaal niet vertellen, wie doet het dan wel? Precies: dan doe je het zelf. Wat is jou bijgebleven van die ene film? Heb je een sterke mening? Een goede herinnering? Alles ligt voor je klaar. Maak 1 (of 2, of 5) pagina(s) en lever het in. Aan het einde van de dag is er dan een IFA-zine. Wat erin staat, ligt in jouw handen.

Deze workshop wordt begeleid door Marieke Pras: illustrator, printmaker en ontwerper. Onder de naam SPOUK maakt ze zines, posters en ander drukwerk in kleine oplages, vaak atmosferisch, maar wel met een beetje pit. Mariekes werkmethode is een minimalistische remix van verschillende analoge en digitale media.

Humanist Vampire Too Sensitive To Kill | 9 maart | 21:00 uur

Tienervampier Sasha heeft een probleem. Haar hoektanden komen niet door als ze honger heeft, maar alleen als ze empathie voelt voor haar slachtoffer. Zelf vindt ze zakjes bloedplasma een prima surrogaat, maar haar ouders dringen erop aan dat ze een échte vampier wordt. Dan ontmoet ze de depressieve Paul, die het leven niet meer ziet zitten - wellicht zijn ze elkaars perfecte redding? Komisch en een beetje bloederig.

We Will Not Fade Away | 10 maart | 10:30 uur

Documentaire over vijf tieners in de Oekraïense Donbas, waar inwoners al sinds 2014 met oorlog leven. Het is een onzeker bestaan op een saai platteland, waar een toekomst als mijnwerker onvermijdelijk lijkt. Een kans op een reis naar de Himalaya geeft hoop en de jongeren besluiten iets van het leven te maken als de oorlog, die hun halve jeugd heeft afgenomen, eindelijk voorbij zal zijn.

Talkshow | 10 maart | 12:30 uur

Na een succesvolle eerste editie tijdens IFA 2023 kun je dit jaar opnieuw aanschuiven bij de IFA-Talkshow! Op zaterdag 9 en zondag 10 maart gaat host Gerlinda Heywegen in gesprek met filmmakers, schrijvers en (gast)programmeurs, om over hun films of filmkeuze te praten. De Talkshow wordt muzikaal begeleid door Marieke Schenk (zaterdag) en Madelief Harten (zondag) van Kunstbende Drenthe. Schuif, met of zonder lunch, gezellig aan in de bioscoopfoyer voor het ideale begin van je festivalmiddag!

Tijdens de Talkshow wordt de favoriete film van de Jongerenjury uitgeroepen.

Vorige artikel Volgende artikel