Navigatie overslaan

Rebels

BELGIË | 2023 | 67 MIN | ANN PEUTEMAN, BRECHT VANHOENACKER

TAAL: NEDERLANDS | ONDERTITELING: NEDERLANDS

10 MAART 2024 | 11:00 UUR

Oude mensen zitten het liefst thuis met een dekentje over hun knieën. Toch? De meeste 75-plussers ergeren zich te pletter aan hoe hun generatie wordt voorgesteld, behandeld en genegeerd. In Rebels verzetten ze zich tegen betutteling en doen ze er alles aan om gehoord te worden. De documentaire kwam tot stand na het gelijknamige boek van de regisseur.

ABOUT THE MOVIE

Get Tickets

Oude mensen willen vooral lekker rusten. Het liefst zitten ze in hun luie stoel voor de tv met een dekentje over hun knieën. Dagelijkse beslommeringen geven ze zoveel mogelijk uit handen en een uitgesproken mening hebben ze al lang niet meer. Maar is dat wel zo? Natuurlijk niet! In werkelijkheid ergeren de meeste 75-plussers zich te pletter aan de manier waarop hun generatie wordt voorgesteld, behandeld en genegeerd. ‘Genoeg’, zeggen de rebellen op leeftijd in Rebels, ‘wij pikken dit niet langer.’ Elk op hun eigen manier verzetten ze zich tegen betutteling, doen ze er alles aan om gehoord te worden en vertikken ze het om oud te worden. Zo blijft Nadia koppig solliciteren, gaat Monika vol vuur betogen en bestookt Erik het stadsbestuur met klachtenbrieven.

De Belgische documentaire Rebels is geregisseerd door Brecht Vanhoenacker en Ann Peuteman, en kwam tot stand in samenwerking met het weekblad Knack en seniorenvereniging OKRA. Ann Peuteman is redactrice bij Knack en verdiept zich daarnaast al jaren in het leven van 80-plussers. Ze schreef hierover meerdere boeken, waaronder het boek Rebels.

Te gast bij de vertoning is Richard Ridderinkhof, hoogleraar cognitieve veroudering aan de Universiteit van Amsterdam, die zich de afgelopen jaren heeft ingezet voor het bestrijden van seniorisme.

Watch trailer

Speeltijden

zondag 10 maart 2024 11:00 uur