Navigatie overslaan

Green Border

POLEN, FRANKRIJK, TSJECHIË, BELGIË | 2023 | 147 MIN | AGNIESZKA HOLLAND

TAAL: POOLS, ARABISCH, ENGELS, FRANS | ONDERTITELING: NEDERLANDS

9 MAART 2024 | 19:15 UUR

De zogeheten ‘groene grens’ tussen Belarus en Polen bestaat uit verraderlijke bossen. Een koud, moerassig niemandsland waar vluchtelingen in stranden nadat ze door Belarus zijn gestimuleerd de oversteek te maken – terwijl Polen weigert ze toe te laten. Vanuit vier perspectieven zien we hoe mensen worden ingezet als pionnen in een politiek spel.

ABOUT THE MOVIE

Get Tickets

In de verraderlijke bossen in het grensgebied van Polen en Belarus, de zogenaamde ‘green border’, stranden vluchtelingen die Europa proberen te bereiken. Belarus probeert de EU te ondermijnen door deze grensoversteek te stimuleren, terwijl Polen weigert ze toe te laten. Pionnen in een politiek spel, of: door valse beloften ontgoochelde mensen in een koud, moerassig niemandsland, zonder eten en medische zorg. In vier hoofdstukken zien we hoe de levens verweven raken van een Syrische familie, een Afghaanse vrouw, een aanstaande vader die als grenswachter werkt, een groep jonge activisten en een psycholoog wiens leven een onverwachte wending krijgt.

Met Green Border levert regisseur Agnieszka Holland opnieuw stevige kritiek op de manier waarop politieke machten misbruik maken van zowel de hoop als ellende van mensen. Ze toont de voortdurende humanitaire crisis aan de randen van Europa, vanuit interpersoonlijke relaties. De mensen in de bossen hebben niet de oplossing, maar de crisis en ontmenselijking zijn reëel, net als de dreiging van toenemend internationaal fascisme. Een urgente en niet-te-missen waarschuwing uit Polen, waar de film op grote politieke tegenstand stuitte. Tijdens het IFFR won Green Border onlangs de Publieksprijs.

-----

Na afloop van de film is er een nagesprek met Roos Ykema, oprichter van MiGreat.

De organisatie MiGreat strijd voor migratie als mensenrecht en biedt noodhulp aan de Europese grenzen en in Ter Apel. Vorig jaar ontving de Friese Ykema de Domela Nieuwenhuis-penning, onder meer als ‘eerbetoon aan de praktische hulp die MiGreat in Ter Apel heeft geboden toen de overheid het er daar doelbewust en demonstratief liet zitten.’ (uit het juryrapport).

Watch trailer

Speeltijden

zaterdag 9 maart 2024 19:15 uur