Navigatie overslaan

Four Daughters

FRANKRIJK, TUNESIË, DUITSLAND | 2023 | 108 MIN | KAOUTHER BEN HANIA

TAAL: FRANS, ARABISCH, ENGELS | ONDERTITELING: NEDERLANDS

9 MAART 2024 | 14:00 UUR

Op een dag verdwijnen de twee oudste dochters van de Tunesische Olfa. Regisseur Kaouther Ben Hania reconstrueert het verhaal van de verdwijning samen met Olfa, haar twee jongste dochters en professionele acteurs. Een intieme vertelling tussen fictie en documentaire, vol hoop, verzet en verdriet over botsende werelden, radicalisering en wat het betekent om moeder of zus te zijn.

ABOUT THE MOVIE

Get Tickets

De Tunesische Olfa heeft vier dochters: Ghofrane, Rahma, Eya en Tayssir. Maar op een dag verdwijnen de twee oudste meisjes: geradicaliseerd sluiten ze zich aan bij een islamitische extremistische organisatie in Libië. Regisseur Kaouther Ben Hania reconstrueert het verhaal van de verdwijning samen met Olfa, haar twee jongste dochters en professionele acteurs, om te doorgronden en te verwerken wat er is gebeurd. Ze delen hun jeugd, hun opvoeding, de plek die ze als vrouw in de wereld kregen toegewezen en de hechte band tussen de zussen. Four Daughters is een intieme en zeer moedige vertelling vol hoop, verzet en intergenerationeel verdriet, over botsende werelden en radicalisering, en over wat het betekent om moeder of zus te zijn.

Four Daughters werd driemaal bekroond op het filmfestival in Cannes en leverde Kaouther Ben Hania (na The Man Who Sold His Skin) haar tweede Oscarnominatie op. Met deze unieke film, tussen fictie en documentaire in, verkent Ben Hania de complexe relatie tussen twee generaties Tunesische vrouwen en het bepalende, soms onomkeerbare effect van onuitgesproken woorden.

---------

Deze film wordt vertoond i.s.m. Movies that Matter. Moderator Gyna Rocourt is aanwezig voor een nagesprek met Pieter Nanninga, universitair docent bij de afdeling Midden-Oostenstudies aan de Rijksuniversiteit Groningen en expert op de thema's radicalisering en extremisme. Zijn onderzoek richt zich op conflicten in het Midden-Oosten, religie en geweld, jihadistische cultuur, propaganda en terrorisme.

Het Movies that Matter Festival, dat dit jaar plaatsvindt van 22 tot en met 30 maart, wil de blik verruimen voor mensenrechten. De organisatie zet film in voor het stimuleren van de dialoog over een rechtvaardige wereld, de beïnvloeding van de publieke opinie en de motivering tot inzet voor maatschappelijke kwesties en een duurzame samenleving. Dit realiseren ze met een jaarlijks festival, educatieve vertoningen voor studenten en scholieren en door jaarrond evenementen en vertoningen in Nederland te organiseren. In landen waar mensenrechten en persvrijheid onder druk staan, ondersteunt zij filmfestivals en mobiele filmprojecten door middel van subsidies, workshops, training en advies.

Watch trailer

Speeltijden

zaterdag 9 maart 2024 14:00 uur