Navigatie overslaan

Over IFA

Dit is IFA

Dompel je vier dagen onder in films waarin vrouwen voor en achter de camera centraal staan. Tijdens IFA presenteren we een actueel en sterk (inter)nationaal programma waar filmliefhebbers hun hart aan kunnen ophalen én versterken we de positie van vrouwen in de filmwereld. IFA is een van de oudste filmfestivals met een (intersectionele) feministische traditie in Europa. IFA is het enige festival in Nederland waar vrouwelijke filmmakers centraal staan.

Wat kun je verwachten?

Een divers en uitgebalanceerd filmprogramma met (inter)nationale films, (voor)premières en gastprogramma’s. Aangevuld met verdieping, waaronder talkshows, inleidingen en Q&A’s met filmmakers. De focus ligt op het vrouwelijke perspectief en verhalen die stereotiepe sekse- of genderrollen en -patronen bevragen of doorbreken. Tussen alle films door laat je je inspireren door ons prikkelende randprogramma vol muziek, beeldende kunst en podiumkunsten.

Talent

We bieden aanstormend filmtalent ook een podium. Jaarlijks organiseren we twee kortefilmcompetities voor opkomende filmmakers: KersVers en Noordsterren. Deelnemers komen in contact met andere (professionele) filmmakers en krijgen een Masterclass. De kortefilmcompetitie KersVers is gericht op korte films van vrouwelijke regisseurs of zij die zich als vrouw identificeren; Noordsterren is het podium voor alle filmmakers (v/m/x) uit de noordelijke provincies Groningen, Friesland en Drenthe. Tijdens IFA worden de prijzen voor Beste Film en voor Beste Noordelijke Film door een vakjury uitgereikt.

Ontmoet het team

Juul Huitema

ZAKELIJK LEIDER & PRODUCENT

Geboren in Assen en ging al op jonge leeftijd naar de Asser Filmliga. Houdt van film en theater dat schuurt, moeilijke onderwerpen bespreekbaar maakt en je blik op de wereld verruimt. Houdt ook erg van fondsenwerving en subsidieaanvragen, wat goed van pas komt in haar werk bij IFA. Werkt daarnaast onder meer als zakelijk leider en creatief producent bij Stichting Tussenland.

Henriëtte Poelman

Artistiek Leider & Hoofd Programma

Heeft het voorrecht om ieder jaar nieuwe (inter)nationale films te zoeken die ogen openen voor andere werelden en perspectieven. Laat zich graag raken door de oneindige hoeveelheid prachtige verhalen en de mensen daarachter. Is, naast IFA, o.a. redactielid bij filmmagazine Schokkend Nieuws en geeft inleidingen en lezingen over film en de female gaze.

Esther Bolt

HOOFD MARKETING EN COMMUNICATIE

Kwam als pers al vaker achter de schermen bij festivals. Nu staat ze een keer aan de andere kant. Heeft een voorliefde voor verhalen en verhalen vertellen en neemt daarom graag de marketing en communicatie van IFA voor haar rekening. Doet naast IFA ook de marketing en communicatie bij o.a. Noorderlicht en Uitgeverij Palmslag.

Jurjen Enzing

BOEKINGEN EN TECHNIEK

Regelt samen met programmeur Henriëtte de boekingen van alle films uit het hoofdprogramma en zorgt er als logistiek coördinator voor dat alle films veilig in Assen komen. Is zo’n tien jaar professioneel actief in het noordelijk filmklimaat en maakte daarmee van zijn passie zijn werk. Werkt naast IFA o.a. als filmarchivaris bij het Fries Film Archief en is bij het Noordelijk Film Festival verantwoordelijk voor de ticketing.

Ayla Rasing

MEDEWERKER MARKETING EN COMMUNICATIE

Begon al op haar twaalfde zelf met filmpjes maken en kwam zo terecht bij de studie Film Making in Londen. Studeerde daarna Film en Media in Groningen en mocht ervaring opdoen bij Talpa en Cinekid Festival. Is meerdere keren in de week in een bioscoopstoel te vinden en vindt het als trouw bezoeker van IFA prachtig om ook anderen hiervoor te enthousiasmeren.

Maureen Wachtmeester

Programmeur Educatie & Jongeren

Tijdens haar studietijd ontdekte Maureen haar liefde voor feminisme en film. Sindsdien is ze vaak te vinden in de filmzaal of in het café om na te praten; het liefst over goede films. Een goede film laat volgens haar meerdere kanten van een verhaal zien en blijft je bij. Van napraten over films heeft ze haar werk gemaakt: bij IFA programmeert ze films voor scholen met verdieping en bij Forum Groningen werkt ze als educatie-medewerker gespecialiseerd in film.

Hilde van der Wal

Programmeur

Heeft een grote voorliefde voor artistiek hoogkwalitatieve films, die aanzetten tot nadenken over maatschappelijke thema's. Is van mening dat iedereen het verdient om gerepresenteerd te worden op het grote doek en mag die visie tot hun grote blijdschap verder uitbreiden als filmprogrammeur! Naast IFA werkt hen momenteel als programmeur bij VERA Zienema, cureert stille avantgarde-films voor verscheidene filmhuizen en is werkzaam bij Slieker Leeuwarden geweest als interim programmeur.

Marinda de Groot

Productieleider

Houdt enorm van organiseren, festivals en cultuur en combineert dat dit jaar in de rol van productieleider bij IFA. Ze zorgt daarbij voor praktische en logistieke zaken van het festival. Marinda wordt eigenlijk het meest enthousiast van jeugdliteratuur en -films, maar is ook zeker te porren voor een goede film met nagesprek en borrel. Werkt daarnaast als Zakelijk Coördinator & Producent Horeca bij Oranjewoud Festival en als Vrijwilligerscoördinator bij Slieker Film.

Stefan Pavlović

Programmeur Talentontwikkeling

Behaalde zijn bachelor filmregie in Los Angeles en zijn master aan de Nederlandse Filmacademie. Zijn debuutfilm, Looking for Horses (2021), viel op verscheidene internationale festivals in de prijzen, waarna Stefan de Prins Bernhard Documentaire Prijs ontving en in 2022 zelfs een Berlinale Talent werd. Momenteel ontwikkelt hij zijn tweede documentaire in samenwerking met zijn zus Temra en programmeert bij IFA onder andere de kortefilmcompetities KVNS.

Jan Willem Verhoeven

Vrijwilligerscoördinator

Jan Willem draagt met veel plezier zorg voor de vrijwilligers en doet dit in lijn met het festival zo divers mogelijk. Van jong tot oud; Assenaar tot nieuw-Assenaar. Iedereen dient zich welkom en thuis te voelen op IFA, dus dan is het zéker belangrijk dat de vrijwilligers zich thuis voelen.

Bestuur

Wieke Paulusma

Voorzitter

Geboren in Emmen en getogen in het mooie Odoorn. Woonachtig in Groningen na omzwervingen in Costa Rica en Suriname. Projectleider in het UMCG en OZG, met als standplaats Scheemda. Empowerment is hier de rode draad. Dat ‘zelf weer kunnen’ is ook waarom zij zich verbonden heeft aan het IFA. Films waarin vrouwen voor en achter de lens het podium krijgen en het gesprek aangaan met een zo divers mogelijk publiek over inclusiviteit, is voor Wieke relevanter dan ooit. Voor de huidige generatie, en (of zelfs juist) die daarna. Film is volgens haar een prachtig middel – iedereen heeft een rolmodel nodig en films zijn daarin heel waardevol.

Annemarie Hofman

Algemeen bestuurslid

Geboren en getogen in de Randstad, verhuisde zestien jaar geleden voor de studie naar Groningen. Reist graag naar plekken waar je moeder liever niet wil dat je komt; Iran, Syrië, Noord-Korea. Favoriete plek is toch thuis, bij man, dochter en hond. Werkt in de Groningse duurzame-energiesector, ontwikkelt samen met bewoners gave en soms complexe duurzame projecten, waardoor eigen omgeving groener wordt. Binnen IFA houdt ze zich bezig met marketing en algemene strategie. Vindt, door podium te bieden aan films, makers en publiek, dat we samen kunnen genieten en de wereld een nog mooiere plek kunnen maken.

Dinanda Luttikhedde

Algemeen bestuurslid

Opgegroeid op het platteland en na wat omzwervingen in stedelijk binnen- en buitenland in het prachtige Drenthe geland. Na mijn opleidingen autonome schilderkunst heb ik een grote interesse ontwikkeld voor documentaire – en theatermaken. Hierin heb ik me de afgelopen 10 jaar verder ontwikkeld. Door in het maakproces samenwerkingen aan te gaan met organisaties in het sociaal domein, ervaar ik meer kans om uitdrukking te geven aan het werk wat ik ontwikkel. Ik denk graag in mogelijkheden en bouw bruggen, maar altijd met oog voor de mensen zelf. Ik voel veel waardering voor het IFA en het podium wat zij biedt voor vrouwelijke filmmakers en het verschil wat het festival daarmee al sinds het begin durft te maken. (Foto door Mariska de Groot)