Over IFA
Dit is IFA
Dompel je vier dagen onder in films waarin vrouwen voor en achter de camera centraal staan. Tijdens IFA presenteren we een actueel en sterk (inter)nationaal programma waar filmliefhebbers hun hart aan kunnen ophalen én versterken we de positie van vrouwen in de filmwereld. IFA is een van de oudste filmfestivals met een (intersectionele) feministische traditie in Europa. IFA is het enige festival in Nederland waar vrouwelijke filmmakers centraal staan.
Wat kun je verwachten?
Een divers en uitgebalanceerd filmprogramma met (inter)nationale films, (voor)premières en gastprogramma’s. Aangevuld met verdieping, waaronder talkshows, inleidingen en Q&A’s met filmmakers. De focus ligt op het vrouwelijke perspectief en verhalen die stereotiepe sekse- of genderrollen en -patronen bevragen of doorbreken. Tussen alle films door laat je je inspireren door ons prikkelende randprogramma vol muziek, beeldende kunst en podiumkunsten.
Talent
We bieden aanstormend filmtalent ook een podium. Jaarlijks organiseren we twee kortefilmcompetities voor opkomende filmmakers: KersVers en Noordsterren. Deelnemers komen in contact met andere (professionele) filmmakers en krijgen een Masterclass. De kortefilmcompetitie KersVers is gericht op korte films van vrouwelijke regisseurs of zij die zich als vrouw identificeren; Noordsterren is het podium voor alle filmmakers (v/m/x) uit de noordelijke provincies Groningen, Friesland en Drenthe. Tijdens IFA worden de prijzen voor Beste Film en voor Beste Noordelijke Film door een vakjury uitgereikt.
Ontmoet het team
Hil van der Wal
Heeft een grote voorliefde voor artistiek hoogkwalitatieve films, die aanzetten tot nadenken over maatschappelijke thema's. Is van mening dat iedereen het verdient om gerepresenteerd te worden op het grote doek en mag die visie tot hun grote blijdschap verder uitbreiden als hoofdprogrammeur! Naast IFA werkt hen momenteel als programmeur bij VERA Zienema, cureert stille avantgarde-films voor verscheidene filmhuizen en is werkzaam bij Slieker Leeuwarden geweest als interim programmeur.
Marinda de Groot
Houdt enorm van organiseren, festivals en cultuur en combineert dat dit jaar in de rol van productieleider bij IFA. Ze zorgt daarbij voor praktische en logistieke zaken van het festival. Marinda wordt eigenlijk het meest enthousiast van jeugdliteratuur en -films, maar is ook zeker te porren voor een goede film met nagesprek en borrel. Werkt daarnaast als Zakelijk Coördinator & Producent Horeca bij Oranjewoud Festival en als Vrijwilligerscoördinator bij Slieker Film.
Alejandra Snippe
Houdt van film, maatschappelijke thema’s en storytelling en brengt dit samen als marketing en communicatiemedewerker bij het IFA. Alejandra’s liefde voor film ontstond al op jonge leeftijd, en haar interesse in de rol van vrouwen in de filmindustrie maakt dit voor haar extra betekenisvol.
Erik Moesker
Studeerde af aan de RUG met een scriptie over effectiviteit van filmbeleid. Met film als muze begon hij met programmeren bij Vera Zienema. Daarna werkte hij op verschillende plekken in filmproductie, van runner tot producent. Maar het meest trots is hij op de zijn werk als locatiescout voor de Poolse Bruid. Tegenwoordig legt hij zich toe op zakelijke leiding in de culturele sector.
Lucas Boerwinkel
Gelooft dat film verandering teweeg kan brengen in publiek, maatschappij en het medium zelf. Hij is gek op abstract werk en titels die de status quo uitdagen, en gelooft dat beginnende filmmakers een groot podium verdienen. Als nieuwe programmeur van KersVers en Noordsterren hoopt hij dit op het IFA dan ook te bieden en filmmakers met elkaar en het publiek in aanraking te brengen. Daarnaast is hij zelf actief als DIY-filmmaker en programmeert hij bij VERA Zienema.
Nienke Westerhuis
Heeft film- en literatuurstudies gestudeerd aan de Rijksuniversiteit in Groningen en heeft daar een passie ontwikkelt voor geëngageerde kunst. Gelooft dat verhalen best mogen schuren en mogen uitdagen, maar kan ook prima genieten van een heerlijke romcom. Kwaliteit zit 'm volgens haar in de liefde voor het vak en de boodschap die je als maker wilt uitzenden, en wil daarom graag een podium bieden aan gemarginaliseerde makers. Is naast co-programmeur bij IFA werkzaam als bedrijfsleider en filminleider bij Forum Groningen.
Sophie Spendel
Met een koffer vol illustraties, materialen en kennis reist Sophie door Drenthe, Friesland en Groningen om filmlessen te geven op verschillende scholen. Ze vindt het belangrijk dat leerlingen film kunnen ervaren en ziet educatie als een belangrijke vorm van activisme. Wil je ook met klas naar IFA? Of heb je een mooi idee voor een samenwerkingsproject rondom educatie? Sophie staat voor je klaar!
Sander Boonstra
Na een carrière als operazanger en acteur is Sander de laatste jaren actief achter de schermen op het gebied van evenementen- en festivalproductie. Van productieassistent tot vrijwilligerscoördinator, hij is van alle markten thuis. En laat het nou toevallig zo zijn dat hij deze rollen oppakt tijdens deze editie van IFA. Daarnaast is Sander onder andere betrokken bij het Noordelijk Film Festival en Explore the North. Verder is hij altijd te vinden voor gezelligheid met lekker eten en drinken en is hij veelvuldig als bezoeker in het theater te vinden.
Bestuur
Wieke Paulusma
Geboren in Emmen en getogen in het mooie Odoorn. Woonachtig in Groningen na omzwervingen in Costa Rica en Suriname. Projectleider in het UMCG en OZG, met als standplaats Scheemda. Empowerment is hier de rode draad. Dat ‘zelf weer kunnen’ is ook waarom zij zich verbonden heeft aan het IFA. Films waarin vrouwen voor en achter de lens het podium krijgen en het gesprek aangaan met een zo divers mogelijk publiek over inclusiviteit, is voor Wieke relevanter dan ooit. Voor de huidige generatie, en (of zelfs juist) die daarna. Film is volgens haar een prachtig middel – iedereen heeft een rolmodel nodig en films zijn daarin heel waardevol.
Rob Degen
Is geboren in Hoogeveen, is opgegroeid in Westerbork en heeft ook nog enkele jaren in Drijber en Zwiggelte gewoond. Ook nu, vanuit een buitenwijk van Groningen, wordt Drenthe met regelmaat bezocht, voor een wandeling in de bossen of om rond te struinen in dorpen waar je door passanten op straat wordt gegroet. Voor Rob draait het om het aangaan van verbinding en je verplaatsen in de ander. Met een nieuwsgierige blik zoekt hij naar verhalen van mensen die vaak ongezien en onbesproken blijven. Hij gaat voor een wereld waarin iedereen de ruimte heeft om zich, in alle eigenheid, te laten zien en horen. En film is daar een onvoorstelbaar mooi hulpmiddel bij.