Navigatie overslaan

Programma IFA 2024 bekend!

9 februari 2024

Het programma van IFA 2024 is bekend! Tijdens de 44e editie van IFA zoomen we in op generaties, met de vraag: what makes us? Het festival opent op donderdag 7 maart op feestelijke wijze met de film Slow (Marija Kavtaradzė) en is daarna op 8, 9 en 10 maart te bezoeken in DNK. Welke films ga jij bekijken?

Programma en Vriendenfilm

IFA 2024 opent met de film Slow (Marija Kavtaradzė). Tijdens de openingsavond, gehost door Milou Deelen, ontvangt Renée Soutendijk de IFA Trofee uit handen van regisseur Nouchka van Brakel, die in 1998 de Trofee zelf mocht ontvangen. Op het programma staan dit jaar in totaal 28 lange films, twee middellange films, twee korte regionale films en twaalf shorts in de kortefilmcompetities KersVers en Noordsterren. Naast een groot aantal voorpremières, zoals de films Green Border (onder andere publiekswinnaar IFFR 2024) van Agnieszka Holland en Melk van Stefanie Kolk, zijn ook enkele internationale titels als eerste in Nederland te zien. Voor het eerst is ook een IFA-jongerenjury aanwezig op het festival; zij kijken vier speciaal geselecteerde films en roepen in de Talkshow op zondag hun favoriet uit. Het hele programma van IFA is hier te bekijken.

Ook zet IFA de succesvolle samenwerking voort met Movies that Matter en Roze Filmdagen, met voorpremières van Four Daughters (Kaouthar Ben Hania) en Levante (Lillah Halla). Het Noordelijk Film Festival en Middle East Film Festival verzorgen gastprogramma’s met respectievelijk Paradise Is Burning (Mika Gustafson) en Sānsūr - de laatste in aanwezigheid van regisseur Mostafa Heravi en hoofdpersoon Soodeh Lashkari.

Vrienden van IFA kunnen deze editie gratis naar Vriendenfilm Àma Gloria (Marie Amachoukeli-Barsacq). De Franse film is een ontroerende coming-of-age over de 6-jarige Cléo en haar kindermeisje Gloria, met een bijzonder sterke acteerprestatie van Louise Mauroy-Panzani, die Cléo vertolkt. Àma Gloria is het indrukwekkende soloregiedebuut van Marie Amachoukeli, die eerder de Camera d'Or won voor Party Girl met co-regisseurs Claire Burger en Samuel Theis.

Talent & Industry

IFA introduceert dit jaar voor het eerst een Talent & Industry-programma voor talent en filmprofessionals. Hoogtepunten van het programma zijn onder andere Gwyneth Sleutels talk Vrouwenrollen en de (fe)male gaze, de Omgekeerde Pitches in samenwerking met New Noardic Wave en de workshop Nieuwe Perspectieven, gegeven door Eugenie Jansen en Albert Elings. Toegang tot het programma kan met reguliere tickets, maar het is dit jaar ook mogelijk om een makerspas aan te vragen (zie Talent & Industry-pagina).

Verdieping

Na een succesvolle eerste editie tijdens IFA 2023 komt de IFA-Talkshow dit jaar weer terug. Op zaterdag 9 en zondag 10 maart gaat host Gerlinda Heywegen in gesprek met filmmakers, schrijvers en andere gasten en biedt ze het podium aan jonge talentvolle muzikanten van Kunstbende Drenthe. In het Drents Archief gaan Linda Duits (mediawetenschapper en schrijver Dolle Mythes), Fenny Wijnholds (oud-voorzitter IFA) en Inez Grondhuis (Dikke Trui) op vrijdag 8 maart in gesprek over de mythes van de tweede feministische golf (en die van IFA zelf). IFA-eregast Céline Sciamma geeft diezelfde dag een Director’s Talk en leidt op zaterdag 9 maart Portrait de la jeune fille en feu in.

Andere gasten op het filmfestival zijn onder andere filmmakers Karen Vázquez Guadarrama (We Are Fire), Stefanie Kolk (Melk) en Sanne Rovers (Groenkijkers). In de IFA Perspectief-podcast spreekt programmamaker Gerlinda Heywegen met Maureen Wachtmeester (IFA-programmeur jongeren en educatie), Fenny Wijnholds en Britt Cornelder (filmstudent) over Barbie. Hoe kijken verschillende generaties vrouwen naar deze film?

Extra vertoningen in VERA, Rijksuniversiteit Groningen en het Forum

Ook in Groningen is IFA te bezoeken. Op dinsdag 13 februari is de film Antigone (Sophie Deraspe), in samenwerking met Rijksuniversiteit Groningen, te zien in Forum Groningen. De film wordt ingeleid door IFA-programmeur Henriëtte Poelman en eindigt met een nagesprek met Jacqueline Klooster, universitair docent Klassieke Talen en Culturen. Op 5 maart vertoont IFA in samenwerking met VERA Zienema Animal (Sofia Exarchou) met inleiding van IFA-programmeur Hilde van der Wal. Het is de allereerste vertoning van de film in Nederland, waarna de film daarna nog één keer draait tijdens het festivalweekend in Assen.

De kaartverkoop voor alle programmaonderdelen start op 22 februari.

Vorige artikel Volgende artikel