Navigatie overslaan

Film gezien? Blijf lekker zitten!

Barbara van Brug

IFA verhalen die je blik doen veranderen. Hiermee zetten we verandering in gang, en worden (en blijven) onze thema’s en nieuwe perspectieven besproken. Door jou als bezoeker, in de foyer, later thuis en op het werk - waardoor ook de blik van de mensen om je heen verandert, breder wordt. IFA is méér dan film: er zijn inleidingen en we praten na met regisseurs, experts en hoofdrolspelers. Over hun persoonlijke verhalen en hoe we door films te kijken vat krijgen op de wereld om ons heen. Soms met meerdere gasten, soms één-op-één in een Q&A (Question & Answer). Je krijgt alle ruimte om te luisteren én mee te praten. Bij IFA zie je meer!

Een overzicht van de nagesprekken van IFA 2022:

Zaterdag

IJswee
- Q&A met regisseur Okki Poortvliet
Koop hier tickets

Zaterdag 12 maart | 13:30 - 14.45 uur
Locatie: Drents Archief

In IJswee volgen we een winter lang de Oringers, inwoners van Odoorn. Kerstboomboer Manus denkt dat de winters verdwijnen. Penningmeester Henk vertelt over dagen met 15 centimeter ijs. Boerenzoon Raoul moest stoppen met schaatsen nadat de ijsbaan in Assen sloot en houdt nu ‘s winters elke dag de weer-app in de gaten. Regisseur Okki Poortvliet ervaart zelf ook ijswee. In haar jeugd in Odoorn schaatste ze bijna elke winter, en nu heeft ze het gevoel dat de temperatuurstijging elk jaar een klein stukje van de winter afsmelt. Kunnen we ooit weer schaatsen?

Mrs. F. - Nagesprek met Ifeoma Fafunwa, 'Mrs F.' en Lucy Mungala, hoofd Gendergelijkheid, Diversiteit & Identiteit bij stichting Hivos, o.l.v. presentator en theatermaker Isil Vos
Koop hier tickets

Zaterdag 12 maart | 15.45 - 17.15 uur
Zondag online zonder nagesprek
Locatie: DNK

Ifeoma Fafunwa baseerde haar theatervoorstelling HEAR WORD! op waargebeurde verhalen over onderdrukking, geweld en misbruik. In Mrs. F. doet Ifeoma Fafunwa Makoko aan, de grootste sloppenwijk van Nigeria, in de lagune van Lagos. Lokale vrouwen vertellen over hun dagelijkse ervaringen, ten overstaan van hun eigen gemeenschap, en planten zaadjes voor daadwerkelijke verandering. IFA presenteert de documentaire in samenwerking met stichting Hivos.

Weg uit de stad - Q&A met regisseur Saskia Jeulink
Koop hier tickets

Zaterdag 12 maart | 16.00 tot 17.30 uur
Locatie: Drents Archief

Terwijl het platteland zucht onder krimp, vergrijzing en verdwijnende voorzieningen is er ook een tegenbeweging gaande. Jonge gezinnen vol dromen verlaten steeds vaker de stad, op zoek naar ruimte, rust en nieuwe avonturen. De Groningse documentaire Weg uit de stad is gemaakt door een regisseursduo dat zelf ook uit het Noorden komt. Saskia Jeulink (Symfonie voor de Veenkoloniën, Theater te water) en Tom Tieman (De laatste boer van Euvelgunne, Huilende bruiden) leggen de dromen én contrasten rustig observerend vast.

ANNE+ - Q&A met regisseur Valerie Bisscheroux
Koop hier tickets

Zaterdag 12 maart | 16.15 - 18.00 uur
Locatie: DNK

Anne staat op het punt haar grote liefde Sara naar Montréal te volgen wanneer haar uitgever het manuscript voor haar eerste boek afkeurt. Het mist richting: wat wil Anne nou eigenlijk vertellen? Op zoek naar dat antwoord komt ze de non-binaire Lou tegen, die heel anders in het leven staat. Anne ontdekt dat niet alleen haar hoofdpersonage een koers in het leven mist: wat wil zij nou eigenlijk zélf in het leven? Met vallen en opstaan slaat ze nieuwe wegen in. Nadat de succesvolle webserie Anne+ werd opgepikt en uitgezonden door de NPO, volgde de film ANNE+, nu wereldwijd (!) op Netflix te zien - maar die je natuurlijk het beste ziet bij IFA, op groot scherm!

Crazy days - Q&A met regisseur Sanne Rovers
Koop hier tickets

Zaterdag 12 maart | 19.00 - 20.15 uur
Locatie: DNK

Samen met de hoofdrolspelers van de opera gaat regisseur Sanne Rovers op zoek naar antwoorden. In de stijl van een zogeheten opera buffa (een komische opera) volgt ze de cast en crew, op zoek naar alternatieven en naar het belang van hun werk. Een documentaire vol veerkracht, grootse emoties, prachtige muziek en kostuums, bijzondere verhalen en vindingrijkheid. Niet voor niets werd Crazy Days in 2021 genomineerd voor een Gouden Kalf.

Writing with Fire - Interview met de filmmakers door Margje de Koning, artistiek directeur Movies that Matter
Koop hier tickets

Zaterdag 12 maart | 13.30 - 15.20 uur
Zondag 13 maart om 19:00, zonder nagesprek

Locatie: DNK

Rintu Thomas and Sushmit Ghosh, makers van de Oscar-genomineerde documentaire Writing with Fire, volgen de verslaggevers van de Indiase krant Khabar Lahariya in de overstap naar digitaal. Deze krant wordt gerund door vrouwen die behoren tot de laagste kaste, de dalit. Met opgeheven hoofd en getrokken telefoon werken ze vanuit een rotsvast geloof in de journalistiek als de essentie van democratie. Als kijker word je met de neus op de feiten gedrukt, op het enorme belang van vrije pers en het luisteren naar mensen die geen stem hebben. Deze documentaire presenteren we in samenwerking met Movies that Matter.

I’m curious. Period. I find everything interesting. Real life. Fake life. Objects. Flowers. Cats. But mostly people. If you keep your eyes open and your mind open, everything can be interesting.

— Agnès Vardá

Zondag

F@ck this Job - Nagesprek met Ruslandspecialist en oud-NRC-correspondent Laura Starink onder leiding van Margje de Koning, artistiek directeur van Movies that Matter
Koop hier tickets

Zondag 13 maart | 13.45 - 15.45 uur
Zaterdag 12 maart om 18:45, zonder nagesprek
Locatie: DNK

In F@ck This Job wordt toont regisseur Vera Krichevskaja met archiefbeelden en interviews het sprookjesachtige begin van TV station Dozjd, toen socialite Natasja Sindejeva haar droom van een 'optimistic channel' werkelijkheid maakte. Krichevskaja volgt het hachelijke verloop van het TV station dat onafhankelijk wil blijven, terwijl het Kremlin de duimschroeven verder aandraait en Dozjd bestempelt als 'buitenlandse agent'. Uiteindelijk is Dozjd op 3 maart jl. het zwijgen opgelegd. De documentaire F@ck This Job presenteren we in samenwerking met Movies that Matter.

DocuDonna selection - Q&A (in English) with Silvia Lelli and Cristina Berlina from DocuDonna and directors Serena Vittorini and Alessia Bottone
Buy your tickets here

Zondag 13 maart | 16.30 - 18.30 uur
Locatie: DNK

International documentary festival DocuDonna takes place in the coastal city of Massa Marittima, in Tuscany. The festival focuses on female filmmakers, to promote and stimulate their film production, but also offers a moment of reflection on the colourful, female inner perspective. The DocuDonna program consists of the films: Becoming Me (Martine De Biasi, 2019), My Father's Naples (Alessia Bottone, 2020) and En Ce Moment (Serena Vittorini, 2020) and is made possible through the support of the Istituto Italiano di Cultura Amsterdam.

Bekijk hier ons hele programma.

Vorige artikel Volgende artikel