Navigatie overslaan

IJswee

Nederland | 2021 | 60 min | Okki Poortvliet
Taal: Nederlands | Ondertiteling: Engels

12 MAART | 13:30 UUR

Documentaire over een ijsvereniging, een oer-Drents dorp en steeds warmere winters: vroeger was alles anders en kouder, wat overblijft is ijswee.

ABOUT THE MOVIE

Get Tickets

IJswee is een documentaire over een ijsvereniging, een dorp en de warme winters. In de film volgen we een winter lang de Oringers, de inwoners Odoorn. Ze ervaren allemaal op hun eigen manier ijswee. Kerstboomboer Manus denkt dat we nooit meer kunnen schaatsen en dat de winters verdwijnen. Penningmeester Henk vertelt over de dagen met 15 centimeter ijs. Boerenzoon Raoul moest stoppen met schaatsen nadat de ijsbaan in Assen sloot; nu houdt hij in de winter elke dag de weer-app in de gaten. Toch voelen ze ook hoop. Ex-boer en ex-voorzitter Jans heeft vertrouwen dat er ooit nog een Elfstedentocht komt en zijn kleinzoon Jeroen, als kind nog Drents kampioen, is er zeker van dat hij in de nabije toekomst als nieuw bestuurslid op het ijs zal staan. Elke herfst begint de ijsvereniging met de voorbereidingen voor de vrieskou, maar waarom zou je zoveel tijd besteden aan een ijsseizoen waarvan het onzeker is of die komt? 'Ik ben bang Okki, dat het niks wordt.'

Regisseur Okki Poortvliet ervaart zelf ook ijswee. In haar jeugd in Odoorn kon ze bijna elke winter schaatsen en nu heeft ze het gevoel dat de temperatuurstijging elk jaar een klein stukje van de winter afsmelt. Met deze speelse documentaire, waar de liefde voor het dorp en de toegewijde bewoners vanaf straalt, studeerde ze af aan de Groningse kunstacademie Minerva. Poortvliet weeft archiefbeelden en animaties door beelden van het Drentse landschap, geeft de Oringers de ruimte om te herinneren en laat twee trompettisten de winter welkom heten en weer vaarwel zeggen.

Na de vertoning in het Drents Archief is regisseur Okki Poortvliet aanwezig voor een nagesprek met het publiek.

Watch trailer

Speeltijden

zaterdag 12 maart 2022 13:30 uur