Navigatie overslaan

Mrs. F.

Nederland | 2020 | 77 min | Chris van der Vorm
Taal: Engels, Yoruba | Ondertiteling: Nederlands


12 MAART |
15:45 UUR

Theaterregisseur Ifeoma Fafunwa strijkt neer in de Nigeriaanse sloppenwijk Makoko voor een productie van haar toneelstuk HEAR WORD!. De lokale vrouwen vinden langzaam de moed om hun eigen gemeenschap de waarheid te vertellen over vrouwenonderdrukking en seksisme, en zo het zaadje te planten tot echte verandering.

ABOUT THE MOVIE

Get Tickets

Ifeoma Fafunwa, bekend als Mrs. F., baseerde haar voorstelling HEAR WORD! op waargebeurde verhalen over onderdrukking, geweld en misbruik. Zaken waar vrouwen dagelijks mee te maken hebben: in hun huwelijken, bij de opvoeding van hun zoons en dochters en bij het voorzien in hun levensonderhoud. In Mrs. F. doet ze Makoko aan, de grootste sloppenwijk van Nigeria, in de lagune van Lagos. Naast professionele actrices cast Mrs. F. lokale vrouwen om hun eigen ervaringen te delen met hun gemeenschap. Het controversiële stuk toont niet alleen de vernietigende kracht van die overheersing door mannen, maar ook hoe vrouwen vaak medeschuldig zijn aan de onderdrukking van andere vrouwen. Ifeoma Fafunwa moet voorzichtig te werk gaan en laveert tussen de Balés ('koningen') van Makoko, dominees, priesters en criminele 'area boys', totdat ze bereikt wat ze wil. We zien haar persoonlijke strijd, haar doorzettingsvermogen en de krachtige artistieke productie die de vrouwen samen neerzetten; een gevecht voor erkenning, bewustzijn en vertrouwen, het maken van een vuist tegen mannelijke overheersing.

Chris van der Vorm, regisseur van Mrs. F., werkte tien jaar lang bij een ngo in Afrika om toegang tot gezondheidszorg te verbeteren. Via zijn werk leerde hij Ifeoma Fafunwa en HEAR WORD! kennen, en hij besloot de voorbereidingen voor de opvoering in Makoko te volgen. Aanvankelijk lijkt er weinig veranderd na de opvoering, maar zo zegt een van de mannen uit de gemeenschap naderhand: 'Als we vrouwen niet mondiger maken, bedriegen we onszelf.' De zaadjes voor daadwerkelijke verandering zijn geplant.

Na afloop van de vertoning op zaterdag 12 maart is 'Mrs. F' Ifeoma Fafunwa zelf aanwezig voor een nagesprek (in het Engels), samen met Lucy Mungala, hoofd Gendergelijkheid, Diversiteit & Identiteit bij stichting Hivos, onder leiding van presentator en theatermaker Isil Vos

Op zaterdag is Mrs. F. ook online te bekijken, hoe dat precies werkt? Lees hier meer. Naast Mrs. F. maakt ook Along the Way en de documentaire Colors of Tobi deel uit van de Hivos-selectie.

Mrs. F. wordt gepresenteerd in samenwerking met Hivos People Unlimited, een stichting voor mensenrechten die ook in Nigeria actief is. "Hivos gelooft in moedige mensen. Samen met hen strijden we voor gelijkwaardige en inclusieve samenlevingen, en verzetten we ons tegen machtsmisbruik. We werken met activisten, journalisten, ondernemers, kunstenaars en innovatieve organisaties in meer dan veertig landen. Zij hebben de originele ideeën en het lef ze uit te voeren. Wij ondersteunen hen met kennis, contacten, geld en bescherming. Zo komen we samen op voor een vrije, eerlijke en duurzame wereld."

Watch trailer

Speeltijden

zaterdag 12 maart 2022 15:45 uur