Navigatie overslaan

Writing with Fire

India | 2021 | 94 min | Sushmit Ghosh, Rintu Thomas
Taal: Hindi | Ondertiteling: Nederlands


12 MAART |
13:30 UUR
13 MAART | 19:00 UUR

ABOUT THE MOVIE

Get Tickets

India staat op nummer 8 op de lijst van de gevaarlijkste landen ter wereld om te werken als journalist. Bovendien is het beroep alleen toegestaan voor mannen, zoals al het werk buitenshuis. Toch wordt in Uttar Pradesh, een van de meest conservatieve deelstaten van India, de krant Khabar Lahariya gerund door vrouwen, die ook nog eens behoren tot de laagste sociale klasse, de dalit. Eigenlijk staan dalits zelfs buiten het kastesysteem: onaanraakbaren worden ze genoemd, en op het platteland worden dalit-vrouwen zelfs als vogelvrij gezien. Desondanks brengt Khabar Lahariya al 20 jaar verslag uit van misstanden, (seksueel) geweld tegen vrouwen en weggemoffelde schandalen in de politiek en bij de politie. Nu zetten ze de stap naar digitale journalistiek; ze leren filmen met een smartphone en zien hun YouTube-kanaal explosief groeien. En hun verhalen maken verschil. Slachtoffers spreken zich uit, autoriteiten zien zich gedwongen actie te ondernemen.

Rintu Thomas and Sushmit Ghosh, de makers van de Oscargenomineerde documentaire Writing with Fire, volgen de krant in de overstap naar digitaal. We zien de verslaggevers werken vanuit een rotsvast geloof in de journalistiek als de essentie van democratie. De vrouwen van Khabar Lahariya staan opnieuw in dienst van anderen, maar nu uit eigen keus, met opgeheven hoofd en getrokken telefoon. Als kijker word je met de neus op de feiten gedrukt, op het enorme belang van vrije pers en het luisteren naar mensen die geen stem hebben. Zoals hoofdverslaggever Meera Devi zegt: ‘Dit is hoe onze maatschappij is gestructureerd - maar het is zo belangrijk om het systeem te blijven betwisten.’ We zien het verschil dat gemaakt kan worden als je je niet neerlegt bij onderdrukking, in welke vorm dan ook. Verschil dat klein begint, en soms waar niemand het verwacht.

Deze documentaire presenteert IFA in samenwerking met Movies that Matter. Na de vertoning op 12 maart gaat Margje de Koning, artistiek directeur bij Movies that Matter, in gesprek met de makers van de film.

Watch trailer

Speeltijden

zaterdag 12 maart 2022 13:30 uur
zondag 13 maart 2022 19:00 uur