Navigatie overslaan

F@ck This Job

RUSLAND | 2021 | 104 MIN | VERA KRICHEVSKAYA
TAAL: RUSSISCH, ENGELS, DUITS | ONDERTITELING: ENGELS


12 MAART 2022 |
18:45 UUR
13 MAART 2022 |
13:45 UUR

ABOUT THE MOVIE

Get Tickets

In 2008 richt de Russische socialite Natasja Sindejeva voor haar veertigste verjaardag een onafhankelijk tv-station op onder de naam Dozjd ('regen'). Natasja associeert regen met vrijheid en hoopt met haar kanaal een positief geluid te brengen. Ze richt zich op luchtige thema’s en lifestyle. Al gauw wordt de onafhankelijkheid van het tv-station op de proef gesteld door druk vanuit het Kremlin, om in te binden en zich aan strikte regels te houden. Toch groeit Dozjd uit tot een uniek icoon van onafhankelijke politieke verslaggeving tijdens de presidentsverkiezingen in 2011. Als het kanaal in 2019 online gaat en livestreamt via YouTube, stijgt het kijkersaantal naar tientallen miljoenen. Maar het team wordt bedreigd, de studio wordt ontruimd en de staat gaat steeds verder om hen het zwijgen op te leggen. Is er een weg uit voor Natasja en haar team?

Het verhaal van de documentaire F@ck This Job wordt verteld door Natasja’s voormalige zakenpartner en regisseur Vera Krichevskaja. Archiefbeelden en interviews tonen het sprookjesachtige begin, toen Natasja haar droom van een 'optimistic channel' werkelijkheid zag worden, tot het hachelijke verloop waarin duimschroeven verder worden aangedraait voor deze door de overheid bestempelde 'buitenlandse agent'.

F@ck This Job presenteren we in samenwerking met Movies that Matter: 'MtM gelooft in de kracht van cinema als instrument om menselijke waardigheid onder de aandacht te brengen en onverschilligheid te bestrijden. Films hebben een ongekend vermogen om de ogen te openen.' Na afloop van de filmvertoning op zondag 13 maart vindt er een nagesprek plaats met Laura Starink onder leiding van Margje de Koning, artistiek directeur van Movies that Matter.

Lees hier het interview dat IFA met Vera Krichevskaja.

Laura Starink is slavist, Ruslandkundige, journalist en medeoprichter van Raam op Rusland, het kennisplatform over maatschappij, cultuur en geschiedenis van Rusland en de voormalige Sovjetrepublieken. Raam op Rusland is partner van Universiteit Leiden en denktank Clingendael. Starink werkte bijna dertig jaar als journalist, redacteur en lid van de hoofdredactie van NRC Handelsblad. In de Gorbatsjov-jaren was ze correspondent in Moskou. Voor haar correspondentschap kreeg ze in 1989 de Anne Vondelingprijs voor politieke journalistiek. Ze schreef vier boeken over Rusland (Een land van horen zeggen, De Russische kater, De Schaduw van de grote broer en Post uit Rusland) en maakte daarnaast naam met Duitse wortels, over de oorlogsgeschiedenis van haar Duitse moeder.

Watch trailer

Speeltijden

zaterdag 12 maart 2022 18:45 uur
zondag 13 maart 2022 13:45 uur