Navigatie overslaan

Weg uit de stad

Nederland | 2021 | 75 min | Tom Tieman, Saskia Jeulink
Taal: Nederlands | Ondertiteling: Geen


12 MAART | 16:00 UUR

In deze documentaire verruilen twee jonge gezinnen de stad voor het Groningse platteland, om in deze volledig andere omgeving binnen een plattelandsgemeenschap een nieuw bestaan op te bouwen.

ABOUT THE MOVIE

Get Tickets

Terwijl het platteland zucht onder krimp, vergrijzing en verdwijnende voorzieningen is er ook een tegenbeweging gaande. Jonge mensen verlaten steeds vaker de stad, op zoek naar ruimte, rust en nieuwe avonturen. In deze Groningse documentaire zien we twee jonge gezinnen vol dromen de stad verruilen voor het platteland. Na jaren in het inmiddels onbetaalbare Amsterdam te hebben gewoond, kopen Andor en Anna de oude basisschool De Butte in Borgercompagnie, om hun kinderen dezelfde onbezorgde jeugd te geven die Andor in het dorp had. In Uithuizermeeden nemen Liz en Jouke, na omzwervingen over de halve wereld, een biologisch-dynamische kwekerij over. De contrasten konden haast niet groter zijn tussen het overprikkelende Amsterdam en Borgercompagnie, en tussen de gangbare akkerbouwers van Noord-Groningen en de alternatieve landbouwvorm van De Eemstuin. We volgen de twee gezinnen bij het opbouwen van een nieuw bestaan, dat niet altijd zo makkelijk is als ze hadden gehoopt.

Weg uit de stad: een nieuw elan voor het platteland? werd gemaakt in opdracht van Stichting Beeldlijn, door een regisseursduo dat zelf ook uit het Noorden komt. Saskia Jeulink (Symfonie voor de Veenkoloniën, Theater te water) en Tom Tieman (De laatste boer van Euvelgunne, Huilende bruiden) leggen de dromen én contrasten rustig observerend vast. Na de première van de documentaire in november vorig jaar begon een tour langs verschillende dorpen, met gesprekken tussen dorpsbewoners, de makers en deskundigen over nieuw elan voor hun eigen dorp. Met onder andere de vraag: hoe word je als 'import' daadwerkelijk onderdeel van een plattelandsgemeenschap?

Na de vertoning in het Drents Archief zijn beide regisseurs aanwezig voor een nagesprek met het publiek.

Watch trailer

Speeltijden

zaterdag 12 maart 2022 16:00 uur