IFA geeft vrouwen voor en achter de camera een podium en onze filmselectie inspireert ieder jaar weer tot het bevragen en doorbreken van stereotiepe rollen en patronen. Samenwerkingspartner Stichting Hivos strijdt met ons mee en daar zijn we ongekend blij mee. Hivos werkt aan een rechtvaardige en inclusieve samenleving en in het kader van die missie vertellen zij net als wij de noodzakelijke verhalen. De kracht van film stroomt door ons beider aderen. Speciaal voor de 42ste editie van Internationaal Filmfestival heeft Stichting Hivos een drietal films gekozen die we uitroepen tot de Hivos-selectie.
De Hivos selectie: drie films over moed, inclusiviteit en rechtvaardigheid
Barbara van Brug
"Hivos zet zich wereldwijd in voor vrouwenrechten en gendergelijkwaardigheid. We steunen dappere vrouwen die strijden voor verandering en bieden hen een podium om anderen te inspireren."
Mrs. F. (Chris van der Vorm, 2020)
De indrukwekkende documentaire Mrs. F. is volgens Hivos en prachtig voorbeeld van doorbraak en versterken. Het laat zien hoe de bevlogen Ifeoma Fafunwa in Nigeria, een van de landen waar Hivos werkzaam is, theater inzet om vrouwen een stem te geven en het patriarchaat te doorbreken. In Mrs. F. strijkt theaterregisseur Ifeoma Fafunwa neer in de Nigeriaanse sloppenwijk Makoko voor een productie van haar toneelstuk HEAR WORD!. De lokale vrouwen vinden langzaam de moed om hun eigen gemeenschap de waarheid te vertellen over vrouwenonderdrukking en seksisme, en zo het zaadje te planten tot echte verandering.
Nagesprek met Hivos en Mrs. F. zelf!
Bezoekers kunnen na afloop van de film op zaterdag 12 maart het nagesprek bijwonen met Ifeoma 'Mrs. F.' Fafunwa zelf en Lucy Mungala, hoofd Gendergelijkheid, Diversiteit & Identiteit bij stichting Hivos. Ter voorbereiding op deze bijzondere voorstelling sprak Hivos met Ifeoma Fafunwa over haar missie en wat haar beweegt om in actie te komen tegen het patriarchaat. Lees hier het interview dat Hivos met haar had.
Mrs. F. is te zien op zaterdag 12 maart om 15:45 (met nagesprek) en zondag 13 maart om 19:00 in DNK. Op zaterdag is Mrs. F. ook online te bekijken.
Colors of Tobi (Alexa Bakony, 2021)
In een klein dorpje in Hongarije, aan de keukentafel, vullen de 16-jarige Tobi en zijn moeder Éva formulieren in waarmee Tobi de genderaanduiding in zijn paspoort kan wijzigen; hij werd geboren als Jazmine, maar identificeert zich als jongen. Hoewel Tobi's ouders onvoorwaardelijk achter hem staan, worstelen ze met de acceptatie van hun nieuwe zoon door het verdriet om het verlies van hun dochter. Hartverwarmend en liefdevol portret van een jonge trans man en zijn familieleden, die met vallen en opstaan zijn nieuwe leven leren omarmen, in het conservatieve Hongarije dat er van alles aan doet om het de LHBTIQ+ gemeenschap moeilijk te maken.
Colors of Tobi is te zien op zaterdag 12 maart om 16:15 en zondag 13 maart om 11:00 in DNK.
Along the Way (Mijke de Jong, 2022)
Op hun vlucht naar Europa raken de Afghaanse zussen Zahra en Fatima in de chaos op de grens tussen Iran en Turkije hun familie kwijt. De negentienjarige tweeling belandt in Istanboel, waar ze moeten zien te overleven in een wereld van mensensmokkelaars en drugsdealers. Ze dromen van een weerzien met hun moeder en zusjes, maar hoe komen ze aan genoeg geld om een gevaarlijke 'game' aan te gaan waarmee ze over kunnen steken naar Europa? Regisseur Mijke de Jong maakte Along the Way samen met vluchtelingen die ze ontmoette in kamp Moria, waar zij als vrijwilliger werkte. Alle mensen die in de film spelen zijn dan ook daadwerkelijk op de vlucht, sommigen al jaren. Met de ervaringen van de jonge zussen Nahid en Malihe Razaie (de tweeling in de film) als uitgangspunt, vertelt De Jong het verhaal vanuit een vrouwelijk perspectief, waar in vluchtverhalen doorgaans weinig aandacht voor is.
Along the Way is te zien op zaterdag 12 maart om 20:45 en zondag 13 maart om 14:00 in DNK.
"Wij geloven in de kracht van film om diversiteit zichtbaar te maken. Dat is waar Hivos en Internationaal Filmfestival Assen elkaar vinden: stereotiepe sekse- en genderrollen doorbreken en de positie van vrouwen versterken."