Navigatie overslaan

Programma bekend; IFA opent met L’Immensità!

14 februari 2023

Openingsfilm L’Immensità
Rome, jaren ’70. Het huwelijk van Clara (Penélope Cruz) en Felice (Vincenzo Amato) is eigenlijk al voorbij, maar omdat scheiden geen optie is, lopen spanningen hoog op in het gezin. Clara lijkt al haar dromen over vrijheid op hun drie kinderen te projecteren. De dromerige twaalfjarige Adriana worstelt met haar identiteit; ze probeert haar familie erop te wijzen dat ze een jongen is en Andrea genoemd wil worden, maar hoe overtuig je anderen van iets wat alleen jij lijkt te begrijpen? L’Immensità is een autobiografisch familieportret van Emanuele Crialese, waarin de jonge Adriana (Luana Guiliani) te zien is als het alter ego van de regisseur. De film werd in Venetië genomineerd voor zowel de Gouden Leeuw als de Queer Lion.

Artistiek leider en programmeur Henriëtte Poelman: ‘Crialese toont ons een prachtig tijdsbeeld in dit nostalgisch-persoonlijke verhaal, waarin hij zich naast gender richt op rigide sociale normen en seksepatronen, en de tragiek van (verborgen) huiselijk geweld – zaken die nog steeds aan de orde van de dag zijn. L’Immensità laat daarnaast op aanstekelijke wijze zien hoezeer je kracht kunt putten uit verbeelding, en muziek, om uiteindelijk je plek te vinden in de wereld.’

Films
IFA 2023 presenteert 28 lange (inter)nationale films en 12 shorts in de kortefilmcompetities KersVers en Noordsterren. Naast een groot aantal voorpremières zijn ook enkele internationale titels als eerste in Nederland te zien. Vrienden van IFA kunnen gratis naar de Vriendenfilm: het Oscargenomineerde, ontroerende The Quiet Girl (Colm Bairéad, 2022). Zie voor alle titels: filmfestivalassen.nl/programma

Verdiepend programma
IFA introduceert een gloednieuwe talkshow waarin filmmakers, schrijvers en muzikanten vertellen en optreden. Te gast op het festival zijn filmmakers Nafiss Nia (Die Middag), Floor van der Meulen (Pink Moon), Véronique Jadin (Employee of the Month), Mari Soppela (It’s Raining Women, in gesprek met VVAO), Sia Hermanides (White Berry, tevens te gast in de Masterclass), Lilian Anneloes (De Buurvrouw is een kutwijf) en schrijver Basje Boer (Pose). Er zijn inleidingen van gastprogrammeurs van Roze Filmdagen Amsterdam en Noordelijk Film Festival, van Tatjana Almuli via Cinetree en een workshop door Margje de Koning (Movies that Matter). In de IFA Perspectief-podcast spreekt programmamaker Gerlinda Heywegen met Jens van Tricht (Emancipator), filmjournalist Floortje Smit en regisseur Edward de Jong (Suni) over mannelijkheid in film.

Extra vertoningen in VERA en het Forum
Ook in Groningen is IFA te bezoeken. Op dinsdag 7 maart draait Sirens (Rita Baghdadi, 2022) in VERA Zienema; een documentaire over de feministische thrash metal band Slave to Sirens uit Libanon. 'Heavy metal spreekt de taal van macht, van rebellie,' aldus gitaristen Lilas en Shery. Op woensdag 8 maart (Internationale Vrouwendag) vertoont IFA i.s.m. CinemAsia de film Before, Now & Then (Kamila Andini, 2022) in het Forum, met inleiding. De film is een subtiel en elegant gefilmd portret van een vrouw die worstelt met oorlogstrauma's en de sociale, patriarchale kaders van het Indonesië in de jaren ‘60, en was niet eerder in Nederland te zien. Andini’s eerdere film Yuni (2021) wordt vertoond in DNK tijdens het festivalweekend.

Vorige artikel Volgende artikel