Navigatie overslaan

IFA Trofee 2023 voor initiatiefnemers KLEUR

21 februari 2023

Internationaal Filmfestival Assen reikt sinds 1986 jaarlijks de IFA Trofee uit, om vrouwen te eren die zich met succes inzetten in de Nederlandse filmwereld. Dit jaar nemen Manoushka Zeegelaar Breeveld en Iraida Markus-Meerzorg, de initiatiefnemers van KLEUR, de prijs in ontvangst. De IFA Trofee wordt tijdens de officiële opening van IFA op vrijdagavond 10 maart aan de winnaars overhandigd.

De initiatiefnemers van KLEUR ontvangen de IFA Trofee voor hun inspirerende en succesvolle aanjagen van meer inclusiviteit in de Nederlandse televisie-en filmindustrie. Ze schreven een aanjager, die inmiddels al meer dan 700 keer ondertekend is. Daarnaast maakten ze de NPO-webserie Over Kleur Gesproken en slaagden er in samenwerking met Dutch Academy For Film in om het Ministerie van OCW een onderzoek te doen starten aangaande de stand van zaken m.b.t. kleur in film en televisie.

Artistiek leider Henriëtte Poelman: ‘Elk jaar dragen we met IFA bij aan de positieversterking van vrouwelijke makers in de filmwereld, gaan we in tegen stereotiepe sekse-en genderpatronen en tonen we perspectieven die niet dominant zijn in onze westerse samenleving, maar we zijn er nog lang niet. We hebben initiatieven nodig als KLEUR en beleid met een duidelijk hart voor cultuur, maar óók bezoekers die gesprekken aangaan in eigen kring.’

IFA ging in gesprek met de winnaars van de IFA Trofee. Lees hier het interview met Manoushka en Iraida.

Eerdere winnaars van de IFA Trofee waren onder meer Rifka Lodeizen, Sandra den Hamer, Sacha Polak, Ally Derksen, Halina Reijn & Carice van Houten, Monic Hendrickx, Myrthe Mosterman en de makers van ANNE+. Voor meer informatie over de IFA Trofee, zie link.

De officiële opening van Internationaal Filmfestival Assen | Vrouw & Film 2023 en de uitreiking van de IFA Trofee vinden plaats op vrijdag 10 maart om 20.00 uur in DNK te Assen. Op deze avond wordt tevens de openingsfilm L'Immensità (Emanuele Crialese, 2022) vertoond.

Vorige artikel Volgende artikel