Navigatie overslaan

De Buurvrouw is een Kutwijf

NEDERLAND | 2022 | 77 MIN | LILIAN ANNELOES

TAAL: NEDERLANDS | ONDERTITELING: GEEN

12 MAART 2023 | 16:15 UUR

Deze energieke documentaire over jongenscultuur volgt een vriendengroep van doodnormale witte, hetero, cisgender studenten. Welke stereotypen over hen zijn waar, welke niet, en wat doen alle verwachtingen over mannelijkheid met de jongens zelf? Op zoek naar het grijze gebied in het privilegedebat.

ABOUT THE MOVIE

Get Tickets

In deze energieke, ongepolijste documentaire over jongenscultuur volgt debuterend regisseur Lilian Anneloes een jaar lang een omvangrijke vriendengroep van doodnormale witte, hetero, cisgender studenten. Via haar eigen blik, als feministische kunstenaar, zoekt zij in De Buurvrouw is een Kutwijf naar het grijze gebied in het privilegedebat. Welke stereotypen over witte, hetero jongemannen zijn waar? En welke zijn niet waar? Wat weten de jongens over hun eigen, alledaagse privileges? En hoe praat je nou eigenlijk over je emoties en problemen, wanneer je tegelijkertijd wilt voldoen aan de fermheid die van je wordt verwacht in een toxische mannencultuur? Aan het woord komen verschillende experts, waaronder Emancipator-oprichter Jens van Tricht, maar Lilian Anneloes laat vooral het woord - en beeld - aan de jongens zelf.

In haar werk richt filmmaker, schrijver en beeldend kunstenaar Lilian Anneloes zich vooral op sociaal-politieke issues, vaak toegespitst op gender, sekse, seksualiteit of -ismes. Vanuit de overtuiging dat vrouwenhaat verder gaat dan (fysieke of woordelijke) haat jegens vrouwen/womxn alléén, maakte ze de documentaire De Buurvrouw is een Kutwijf, die eerder dit jaar in première ging als onderdeel van Groningse Nieuwe.

Regisseur Lilian Anneloes en editor Daniël Alsina Santos zijn bij de filmvertoning aanwezig voor een nagesprek.

Speeltijden

zondag 12 maart 2023 16:15 uur