Navigatie overslaan

Die Middag

NEDERLAND | 2023 | 73 MIN | NAFISS NIA

TAAL: NEDERLANDS, FARSI, ENGELS | ONDERTITELING: NEDERLANDS

11 MAART 2023 | 14:45 UUR
12 MAART 2023 |
11:15 UUR

Roya, een uitgeprocedeerde vluchteling, ontvlucht het AZC om te voorkomen dat ze terug wordt gestuurd naar Iran. Ene Nassim schijnt haar te kunnen helpen, maar Roya treft een jongen die beweert Nassim's broer te zijn, en haar niet binnen laat. En dus wacht Roya.

ABOUT THE MOVIE

Get Tickets

Roya, een uitgeprocedeerde vluchteling uit Iran, ontvlucht haar asielzoekerscentrum om te voorkomen dat ze terug wordt gestuurd. Met alleen een adres op zak hoopt ze een tijdje te kunnen verblijven bij Nassim, een Iraans meisje dat afgewezen vluchtelingen bijstaat. Ze treft echter niet Nassim, maar een jongen die zegt haar broer te zijn. Omdat hij de sleutel van het appartement kwijt is, besluit Roya in de gang op Nassim te wachten. De jonge man houdt Roya op afstand, maar zij laat zich niet zomaar wegjagen. Langzaam maar zeker ontstaat er een poëtisch, verbaal spel van afstoten en aantrekken tussen twee mensen die beiden uit hetzelfde thuisland zijn gevlucht, maar desondanks heel anders in het leven staan.

Nafiss Nia, regisseur van Die Middag, vluchtte zelf ruim twintig jaar geleden van Iran naar Nederland: 'Die Middag gaat over mij, maar ook over jou. De film gaat over iedereen die op een moment in zijn leven de wanhoop nabij is geweest. Het gaat over de kracht van samenzijn, en dat we het niet zonder elkaar kunnen redden.'

-----------

Movies that Matter Festival, dat dit jaar plaatsvindt van 24 maart tot en met 1 april, wil de blik verruimen voor mensenrechten. De organisatie zet film in voor het stimuleren van de dialoog over een rechtvaardige wereld, de beïnvloeding van de publieke opinie en de motivering tot inzet voor maatschappelijke kwesties en een duurzame samenleving. Dit realiseren ze met een jaarlijks festival, educatieve vertoningen voor studenten en scholieren en door jaarrond evenementen en vertoningen in Nederland te organiseren. In landen waar mensenrechten en persvrijheid onder druk staan, ondersteunt zij filmfestivals en mobiele filmprojecten door middel van subsidies, workshops, training en advies.

"Dit jaar legt Movies that Matter de focus op Iraanse films vanwege de massale protesten tegen het Iraanse Regime onder de leus ‘Women, Life, Freedom’. Die Middag past in de rijke traditie van Perzische cinema en is een intieme en poëtische film over twee jonge Iraanse mensen die elk op een symbolisch kruispunt staan in hun leven. De twee zijn beide hun land ontvlucht om een thuis te zoeken in Nederland, maar door het Nederlandse asielsysteem komen ze tegenover elkaar te staan."

Na de vertoning op zondag 12 maart (11:15 in zaal 5) gaat moderator Jan Willem van Rooij in gesprek met Mirjam Laan en Nafiss Nia, regisseur van Die Middag.

Mirjam Laan is sinds 2015 actief bij vluchtelingenwerk. Eerst als vrijwilliger voor juridische en maatschappelijke begeleiding en sinds de zomer van 2022 werkt ze bij 9 noodopvanglocaties in Drenthe en voor de poort van Ter Apel. Ze komt uit het onderwijs en werkte in die hoedanigheid met statushouders in Midden Drenthe.

Watch trailer

Speeltijden

zondag 12 maart 2023 11:15 uur
zaterdag 11 maart 2023 14:45 uur