Navigatie overslaan

Inleidingen, Q&A's en nagesprekken tijdens IFA 2023

9 maart 2023

Bij IFA zie je meer: verhalen die je blik doen veranderen. Hiermee zetten we verandering in gang, en worden (en blijven) belangrijke thema's en nieuwe perspectieven besproken. Door jou als bezoeker in de foyer, later thuis en op het werk - waardoor ook de blik van mensen om je heen verandert, breder wordt. Je kunt op ons festival naar meerdere inleidingen, nagesprekken en Q&A's, waarbij we in gesprek gaan met regisseurs en experts over hun persoonlijke verhalen en hoe we door films te kijken vat krijgen op de wereld om ons heen. Je krijgt alle ruimte om te luisteren én mee te praten.


Een overzicht van de inleidingen en nagesprekken van IFA 2023:

Zaterdag:

Nelly & Nadine - Inleiding door Marrit Greidanus, programmeur van het Noordelijk Film Festival.

Zaterdag 11 maart | 11:00 - 12:35 uur

Kerstavond 1944. In concentratiekamp Ravensbrück ontmoet Nadine de Brusselse Nelly, en ze zijn op slag verliefd. In de laatste maanden van de oorlog worden ze van elkaar gescheiden, en Nadine wordt overgebracht naar Zweden. Maar de liefde blijft, en wanneer ze elkaar na de oorlog terugvinden, vertrekken ze samen naar Venezuela. Zo'n 60 jaar later stuit regisseur Magnus Gertten op filmbeelden uit 1945 en ontdekt daarbij het wonderlijke, wereld-omvattende liefdesverhaal van Nelly & Nadine.

Blue Jean - Inleiding door Werner Borkes, festivaldirecteur van Roze Filmdagen Amsterdam.

Zaterdag 11 maart | 13:15 - 15:00 uur

Engeland, 1988. Gymnastieklerares Jean wordt min of meer gedwongen een dubbelleven te leiden wanneer de conservatieve regering van Margaret Thatcher een wet aanneemt die de promotie van homoseksualiteit verbiedt. Om achterdocht van collega’s en leerlingen te voorkomen, houdt Jean haar geaardheid en haar vriendin Viv verborgen, maar door de komst van een nieuwe leerling wordt ze uiteindelijk toch gedwongen keuzes te maken.

It's Raining Women - Inleiding door VVAO-voorzitter Sophie Witteveen en nagesprek met regisseur Mari Soppela.

Zaterdag 11 maart | 15:45 - 17:40 uur

In de documentaire It’s Raining Women onderzoekt Finse Filmmaker Mari Soppela het ‘glazen plafond’ waar vrouwen van over de hele wereld mee te maken krijgen. De zogenaamde ‘Glass Ceiling’-index van het tijdschrift The Economist, waarop Nederland de top 20 niet haalt, geeft een concreet beeld van de landen waar vrouwen in de geïndustrialiseerde wereld de beste vooruitzichten hebben op gelijke kansen op de werkvloer. Soppela reist in vijf jaar tijd de wereld over om dit eigenaardige evenwicht onder de loep te nemen. Onderweg verzamelt ze perspectieven van vrouwen die dit glazen plafond proberen te doorbreken of hebben doorbroken, onder wie de president van Finland, en een vrouw die een rechtszaak aanspande tegen haar werkgever.

White Berry - Q&A met regisseur Sia Hermanides.

Zaterdag 11 maart | 16:15 - 18:00 uur

Grace (17) is als vijfjarig meisje met haar moeder en oudere broer uit Burundi gevlucht. Grace heeft albinisme, en albino hunters maakten in Burundi jacht op haar pigmentloze huid. Nu woont ze in Rotterdam, danst met veel plezier en zit in haar examenjaar, maar nog altijd weegt uitsluiting zwaar op haar zelfbeeld. Wanneer ze de uitgesproken Kya ontmoet, opent zich een nieuwe wereld. In Kya en haar entourage ziet ze de belichaming van haar Afrikaanse identiteit, maar meer nog van wat zij zelf zou willen zijn: krachtig, zelfverzekerd en trots. Grace wil niets liever dan meedansen en onderdeel worden van de groep. Maar hoe voel je je goed in je eigen vel, als dat je juist altijd het gevoel gaf een buitenstaander te zijn?

Employee of the Month - Q&A met regisseur Véronique Jadin.

Zaterdag 11 maart | 19:00 - 20:30 uur

De 45-jarige Inès (Jasmina Douieb) werkt al ruim zeventien jaar bij EcoCleanPro, een bedrijf in schoonmaakmiddelen. Inès is de perfecte werknemer en gedraagt zich voorbeeldig, maar wordt als enige vrouw in een seksistisch kantoor onderbetaald en ondergewaardeerd. Nadat de regiomanager bekendmaakt hoe groot de verschillen zijn tussen Inès' salaris en dat van haar mannelijke collega's, besluit ze de stoute schoenen aan te trekken. Het verzoek om loonsverhoging aan haar baas Patrick (Peter Van den Begin) loopt volledig uit de hand wanneer stagiair Mélody (Laetitia Mampaka) tussenbeide komt. Geheel per ongeluk overleeft Patrick de confrontatie niet en alles wijst erop dat Inès en Mélody hiervoor zullen opdraaien. En wat doe je, als je plots met een lijk in je maag zit? Er zit maar één ding op: schoonmaken die hap!

Zondag:

Die Middag - Nagesprek met regisseur Nafiss Nia.

Zondag 12 maart | 11:15 - 13:00 uur

Roya, een uitgeprocedeerde vluchteling uit Iran, ontvlucht haar asielzoekerscentrum om te voorkomen dat ze terug wordt gestuurd. Met alleen een adres op zak hoopt ze een tijdje te kunnen verblijven bij Nassim, een Iraans meisje dat afgewezen vluchtelingen bijstaat. Ze treft echter niet Nassim, maar een jongen die zegt haar broer te zijn. Omdat hij de sleutel van het appartement kwijt is, besluit Roya in de gang op Nassim te wachten. De jonge man houdt Roya op afstand, maar zij laat zich niet zomaar wegjagen. Langzaam maar zeker ontstaat er een poëtisch, verbaal spel van afstoten en aantrekken tussen twee mensen die beiden uit hetzelfde thuisland zijn gevlucht, maar desondanks heel anders in het leven staan.

Pink Moon
- Q&A met regisseur Floor van der Meulen.

Zondag 12 maart | 14:00 - 15:45 uur

Jan, de vader van Iris, kondigt op een dag uit het niets aan dat hij klaar is met het leven en eruit wil stappen. Iris (Julia Akkermans) is met stomheid geslagen en probeert haar vader (Johan Leysen) van gedachten te doen veranderen. Zijn besluit staat echter vast en er wordt een datum geprikt. Broer Ivan vat het praktischer op; hij begint te plannen en verdeelt alvast de spullen. Maar Iris worstelt en probeert uit alle macht te achterhalen wat de reden is voor Jans radicale beslissing. Want wat als zij nog niet klaar is met hém?

Nelly & Nadine - Inleiding door Loes Brinkman, programmeur van het Noordelijk Film Festival.

Zondag 12 maart | 14:15 - 15:50 uur

Kerstavond 1944. In concentratiekamp Ravensbrück ontmoet Nadine de Brusselse Nelly, en ze zijn op slag verliefd. In de laatste maanden van de oorlog worden ze van elkaar gescheiden, en Nadine wordt overgebracht naar Zweden. Maar de liefde blijft, en wanneer ze elkaar na de oorlog terugvinden, vertrekken ze samen naar Venezuela. Zo'n 60 jaar later stuit regisseur Magnus Gertten op filmbeelden uit 1945 en ontdekt daarbij het wonderlijke, wereld-omvattende liefdesverhaal van Nelly & Nadine.

Corsage - Inleiding door schrijver en journalist Tatjana Almuli.

Zondag 12 maart | 16:30 - 18:35 uur

Elisabeth Amalie Eugenie (Vicky Krieps), beter bekend als Sisi, is beeldschoon en wordt aanbeden als keizerin van Oostenrijk, hertogin van Beieren en koningin van Hongarije. Maar haar status gaat niet alleen gepaard met overmatige luxe. Sisi voelt zich eenzaam en rusteloos, en wordt na haar veertigste verjaardag gezien als 'oudere vrouw'. Ze worstelt met haar rol als publiek bezit en de hoge verwachtingen van anderen, hoewel ze ook naar die bewondering hunkert. Vol overgave probeert ze een uitweg te vinden uit zowel haar beklemmende korset als het keizerlijk paleis, waarvan de muren steeds dichter op haar afkomen.

De Buurvrouw is een Kutwijf - Q&A met regisseur Lilian Anneloes en editor Daniël Alsina Santos.

Zondag 12 maart | 16:15 - 17:50 uur

In deze energieke, ongepolijste documentaire over jongenscultuur volgt debuterend regisseur Lilian Anneloes een jaar lang een omvangrijke vriendengroep van doodnormale witte, hetero, cisgender studenten. Via haar eigen blik, als feministische kunstenaar, zoekt zij in De Buurvrouw is een Kutwijf naar het grijze gebied in het privilegedebat. Welke stereotypen over witte, hetero jongemannen zijn waar? En welke zijn niet waar? Wat weten de jongens over hun eigen, alledaagse privileges? En hoe praat je nou eigenlijk over je emoties en problemen, wanneer je tegelijkertijd wilt voldoen aan de fermheid die van je wordt verwacht in een toxische mannencultuur? Aan het woord komen verschillende experts, waaronder Emancipator-oprichter Jens van Tricht, maar Lilian Anneloes laat vooral het woord - en beeld - aan de jongens zelf.

Bekijk hier ons hele programma.

Vorige artikel Volgende artikel