Navigatie overslaan

Kaartverkoop 43e editie IFA gestart

24 februari 2023

De kaartverkoop voor de 43e editie van Internationaal Filmfestival Assen | Vrouw & Film (IFA) is gestart! Het festival vindt plaats op 10, 11 en 12 maart in DNK te Assen. IFA toont een actueel, spraakmakend en verdiepend filmprogramma, van voornamelijk vrouwelijke hand. Nieuw dit jaar is de dagelijkse festivaltalkshow waarin filmmakers, schrijvers en jonge Drentse muzikanten vertellen en optreden.

IFA 2023 presenteert maar liefst 28 lange (inter)nationale films, en 12 shorts in de kortefilmcompetities KersVers en Noordsterren. Naast een groot aantal voorpremières zijn ook enkele internationale titels die verder niet in Nederland te zien zijn. Het festival opent met het Gouden Leeuw-genomineerde L’Immensità (Emanuele Crialese, 2022) en Vrienden van IFA krijgen de Vriendenfilm cadeau: het Oscargenomineerde, ontroerende The Quiet Girl (Colm Bairéad, 2022). Zie voor alle titels: filmfestivalassen.nl/programma

Artistiek leider Henriëtte Poelman: ‘Met zoveel titels kan het lastig kiezen zijn! Er zitten hele grote films bij, zoals Tár met een geweldige Cate Blanchett, maar ook bijzondere kleine films, zoals het licht-magische Daughter of Rage, de eerste feature film van een vrouwelijke regisseur uit Nicaragua – voor het eerst in Nederland te zien op IFA. Bijna elke film draait twee keer, waarvan veel eenmaal met een inleiding of nagesprek. Van onthullende documentaires (één zelfs in animatie!) en prachtige speelfilms over verworven vrouwenrechten, tot meeslepende sciencefiction en een feministische serial killer comedy - (lacht) ik kán me niet voorstellen dat je niets van je gading vindt in het programma!’

Verdiepend programma
IFA introduceert een gloednieuwe talkshow waarin filmmakers, schrijvers en muzikanten vertellen en optreden. Te gast op het festival zijn filmmakers Nafiss Nia (Die Middag), Floor van der Meulen (Pink Moon), Véronique Jadin (Employee of the Month), Mari Soppela (It’s Raining Women, in gesprek met VVAO), Sia Hermanides (White Berry, tevens te gast in de Masterclass), Lilian Anneloes (De buurvrouw is een kutwijf) en schrijver Basje Boer (Pose). Muziek is er van jonge Drentse muzikanten Christy Boer en Marieke Schenk. Er zijn inleidingen van gastprogrammeurs van Roze Filmdagen Amsterdam en Noordelijk Film Festival, van schrijver en Cinetree-curator Tatjana Almuli en een workshop door Margje de Koning (Movies that Matter). In de IFA Perspectief-podcast spreekt programmamaker Gerlinda Heywegen met Jens van Tricht (Emancipator), filmjournalist Floortje Smit en regisseur Edward de Jong (Suni) over mannelijkheid in film.

Extra vertoningen in VERA en het Forum
Ook in Groningen is IFA te bezoeken. Op dinsdag 7 maart draait Sirens (2022) in VERA Zienema; een documentaire over de feministische thrash metal band Slave to Sirens uit Libanon. 'Heavy metal spreekt de taal van macht, van rebellie,' aldus gitaristen Lilas en Shery. Regisseur Rita Baghdadi leidt digitaal haar film in. Op woensdag 8 maart (Internationale Vrouwendag) vertoont IFA i.s.m. CinemAsia de film Before, Now & Then (Kamila Andini, 2022) in het Forum, met inleiding door schrijver en historicus Lara Nuberg, die publiceert over (koloniale) geschiedenis en identiteit. De film is een subtiel en elegant gefilmd portret van een vrouw die worstelt met oorlogstrauma's en de sociale, patriarchale kaders van het Indonesië in de jaren ‘60, en was niet eerder in Nederland te zien. Andini’s eerdere film Yuni (2021) wordt vertoond in DNK tijdens het festivalweekend. 

IFA viert vrouwelijke filmmakers & versterkt hun positie in de filmwereld, toont nieuwe perspectieven & doorbreekt stereotiepe sekse- en genderrollen. De 43ste editie van IFA vindt plaats op 10, 11 en 12 maart in DNK Assen. Kaarten voor IFA zijn hier verkrijgbaar.

Vorige artikel Volgende artikel