Navigatie overslaan

Talent & Industry

Hieronder vind je een overzicht van alle activiteiten binnen het Talent & Industry-programma van IFA 2024.

Vrijdag 8 maart

12:00 - 12:30 | Kick-off New Wave #3

Als opening van onze Talent & Industry-dag vindt de kick-off plaats van New Wave #3, het begeleidingstraject van New Noardic Wave. Zes à negen regisseurs uit Noord-Nederland komen hier voor het eerst samen en stellen zichzelf en hun werk voor aan een publiek van collega’s, andere filmmakers en pers. Tijdens dit intensieve ontwikkelprogramma voor regisseurs werken de deelnemers gezamenlijk aan persoonlijke, artistieke en zakelijke skills, onder andere met interessante masterclasses en workshops - waarvan de eerste al direct op IFA 2024. Aan het eind van de periode presenteert de groep zijn eigen ontwikkelde filmplan aan omroepen, producenten en fondsen.

13:00 - 14:30 | Talk: Vrouwenrollen en de (fe)male gaze

Schrijver, dramaturg, scriptcoach en filmmaker Gwyneth Sleutel, door Financieel Dagblad uitgeroepen tot FD Talent 2024, illustreert en bevraagt in deze talk de representatie van vrouwen in de hedendaagse filmcultuur en filmgeschiedenis. Aan de hand van filmvoorbeelden onderzoeken we in hoeverre ons perspectief op vrouwelijke personages nog altijd beïnvloed wordt door de male gaze, die te lang als een neutrale blik is gezien. We kijken ook naar andere gazes en hoe deze een vertelling kunnen veranderen. Sleutel bespreekt stereotypen en onderzoekt hoe deze doorbroken kunnen worden.

15:00 - 16:30 | Workshop: Script-/personageontwikkeling (fictie)


Na een korte pauze vervolgt Gwyneth Sleutel, die scriptdeskundige is bij de NTR en schrijft voor o.a. Opzij, dit thema in de setting van een workshop in klein verband. Met vijf fictiefilmmakers zoomt ze op dramaturgische wijze in op het vrouwelijk personage in hun eigen film- of serieplan. Om een gemeenschappelijke basis voor deze workshop te hebben, raden we aan om ook de Talk die hieraan voorafgaat bij te wonen.

15:00 - 17:00 |
Omgekeerde Pitches & Speeddates

New Noardic Wave organiseert i.s.m. IFA de Omgekeerde Pitches: in een strak uur stellen verschillende organisaties uit het Nederlandse filmveld, producenten, fondsen en omroepen zich voor aan een publiek van diverse jonge filmmakers uit het Noorden. Wat kunnen zij halen en brengen bij de pitchers? Hoe kunnen ze de volgende stap maken in hun kennis en (net)werk?

Na de Omgekeerde Pitches kunnen twintig filmmakers een-op-een op speeddate met de verschillende organisaties die ze net hebben horen pitchen. Een perfect moment om alle vragen te stellen die je hebt, direct aan de persoon die je verder kan helpen.

19:15 - 20:45 | Director’s Talk: Céline Sciamma


Tijdens de 44e editie van het festival verwelkomt IFA haar eregast Céline Sciamma, Franse regisseur en scenarist van o.a. Portrait de la jeune fille en feu, Tomboy en Petite Maman. Op vrijdagavond gaat schrijver en filmkenner Renkse Diks uitgebreid in gesprek met Sciamma over haar werk, haar inspiraties en de rol van vrouwelijke en queer filmmakers in de hedendaagse filmindustrie. Renske Diks is filmkenner, programmeur voor Filmhuis Alkmaar en Rialto (Queer Pioneers), en schrijver (Queens of Beirut).

Zaterdag 9 maart

12:00 - 13:00 | Masterclass: Floor van der Meulen & Mees Peijnenburg

Op uitnodiging van IFA gaan regisseurs Floor van der Meulen (IFA 2023-publiekswinnaar Pink Moon, The Last Male on Earth) en Mees Peijnenburg (Paradise Drifters) in gesprek over het maken van een tweede film. Want we hebben het vaak over het maken en het succes van het debuut, maar hoe begin je opnieuw na het succes (of de teleurstelling) van een eerste film? Samen delen ze de onzekerheden, twijfels en de praktische gang van zaken die hierbij komen kijken. Moderatie is in handen van René Duursma (Filmvereniging Groningen).

13:45 - 15:45 |
Noordsterren
16:30 - 18:30 |
KersVers

Een selectie van de beste korte films van afgelopen jaar. In Noordsterren zie je de beste filmmakers uit Drenthe, Groningen en Friesland; in KersVers zie je de beste vrouwelijke filmmakers van morgen. Zij maken kans op de IFA-prijzen voor Beste Noordelijke Film 2024 en Beste Nederlandse Film 2024, die op zaterdagavond door de vakjury worden uitgereikt. Beide filmblokken sluiten af met een Q&A met de aanwezige filmmakers.

19:30 - 20:00 |
Prijsuitreiking KVNS + borrel

Feestelijke uitreiking van de IFA-prijzen aan de winnaars van de kortefilmcompetities KersVers en Noordsterren. Juryleden Lidija Zelovic (creatief producent Zelovic Film), Henk Klein Wassink (filmprogrammeur Forum Groningen) en Jade Olieberg (actrice o.a. Anne+, Drijfzand), reiken de prijzen uit voor Beste Nederlandse Film 2024 en Beste Noordelijke Film 2024. Na afloop zijn makers en publiek uitgenodigd om te blijven borrelen.

Zondag 10 maart

10:30 - 13:30 | Workshop: Nieuwe Perspectieven met Eugenie Jansen & Albert Elings

Als je als documentairemaker een work in progress laat zien wil je natuurlijk graag weten wat iemand ervan vindt. Oordelen kunnen nuttig zijn, maar vaak heb je eigenlijk meer aan een analyse of aan een kijkervaring dan aan een mening. Hoe kun je feedback die je krijgt beter sturen? Wat geef je van tevoren mee en wat niet? En waarom is het zinloos om in discussie te gaan? Voor deze workshop Nieuwe Perspectieven: een feedbackmethode om op een andere manier naar je filmproject en maakproces te kijken nodigen documentairemakers Albert Elings en Eugenie Jansen 5 documentairemakers uit om eigen werk in te brengen en met hen verschillende methodes voor het geven van feedback onder de loep te nemen, aan de hand van hun eigen voorbeelden.  Tussendoor zijn er koffiepauzes.