Navigatie overslaan

Educatie

Als je film kijkt, dan zie je een verhaal. Je ziet mensen, die wel of niet op jou lijken, dingen meemaken die je zelf hebt meegemaakt of nooit zelf zal meemaken. Maar als je film kijkt, dan voel je ook. Hoe krijgt de maker dat voor elkaar?

Proeftuinen

Meer informatie

Hoe maken we de stap van onbewust naar bewust filmkijken? Filmhub Noord beantwoordt die vraag al doende in proeftuinen in de noordelijke provincies en zoekt in Drenthe nog leerkrachten die meer willen doen met film in de klas, in zowel het primair als het voortgezet (speciaal) onderwijs. Aan deelname zijn geen kosten verbonden.

Meld je nu aan voor de proeftuinen in het schooljaar 2023 - 2024!

Filmfeest

Filmhub Noord leert kinderen en jongeren ‘film spreken’. Filmeducatie draagt bij aan het kritisch en bewust leren kijken én maken van film en beeldtaal. Als verbindend knooppunt staat Filmhub Noord klaar voor het primair en voortgezet onderwijs, filmdocenten, filmfestivals, filmtheaters, lerarenopleiders en instellingen voor kunst en cultuur in Groningen, Friesland en Drenthe.

Ieder jaar schrijft Filmhub Noord een Filmwedstrijd uit waar alle bovenbouwleerlingen uit Groningen, Friesland en Drenthe aan mee kunnen doen. De opdracht is: (al dan niet begeleid door een professionele filmdocent) een filmpje maken van maximaal 10 minuten en deze insturen. De makers van de beste filmpjes mogen naar het Filmfeest in de eigen provincie. Tijdens de Filmfeesten vieren we film, de makers én de kijkers, en maken we bekend welke leerlingen als provinciale winnaars naar het regionale Filmgala mogen (verderop meer info).

Op 9 maart 2023, de dag voordat IFA begon, vond het Filmfeest Drenthe plaats in DNK en het was precies dat: een feestje, want de gelukkige winnaars mochten een prachtige trofee in ontvangst nemen. De film De Winterslaap van CBS De Eshorst won de juryprijs en De Achtervolging van OBS Ter Borch ging naar huis met de publieksprijs.

Bekijk hieronder de aftermovie van het Filmfeest 2023!

Filmgala

Het Filmgala is een besloten feest voor de winnaars van de Filmfeesten in Groningen, Friesland en Drenthe. De gelukkige winnaars liepen op woensdag 14 juni over de rode loper tijdens het Filmgala in DNK te Assen.

De leerlingen van IKC Teresa uit Leeuwarden hebben met hun film De Diamantroof het Filmgala 2023 gewonnen: een ‘gouden bokaal’ én filmlessen voor de hele klas! De prijs werd door de vakjury uitgereikt in een vol DNK in Assen. De vakjury bestond uit IFA artistiek leider en programmeur Henriëtte Poelman, filmmaker Sander Blom en New Nordic Wave producer Anton Felipa.

Bekijk hieronder de aftermovie van het Filmgala 2023!

Film + verdieping

Door je mee te nemen in de wereld van iemand anders, maakt film onderwerpen die in het dagelijks leven soms lastig zijn om het over te hebben, invoelbaar en bespreekbaar. In de aanloop naar de 44ste editie van Internationaal Filmfestival Assen (8 t/m 10 maart 2024), organiseren we opnieuw filmvertoningen + verdieping in de bioscoop van DNK.

Veranderingen vinden pas plaats als je je samen bewust bent van wat er beter kan en anders moet. Bij IFA helpen we jongeren (en oudere kinderen) bewuster te worden van zichzelf en de wereld om hen heen, met behulp van film - een empathiemachine bij uitstek! Met hun hele klas(sen) bezoeken VO-scholieren in de bioscoop van DNK een film die aansluit bij hun belevingswereld. We gaan met ze in gesprek over het thema en/of hoe de film is gemaakt. Aanvullend kunnen ze in een filmles op school ook zélf met film aan de slag!

IFA is kernpartner van Filmhub Noord en werkt daarnaast samen met ICO Kunstencentrum en Digital Art Factory. Filmeducatie in Drenthe: maken en meemaken! Hieronder vind je het IFA Filmaanbod op maat en onze samenwerking met Movies that Matter.

IFA op maat

In de week van: 4 t/m 8 maart 2024

Locatie: DNK, Weiersstraat 1, Assen (andere locaties bespreekbaar)

Deadline: we ontvangen een verzoek graag uiterlijk vier weken van tevoren

Filmkeuze: op maat en in overleg afgestemd met de school/docent, zodat we goed kunnen kijken wat voor film past bij de scholieren/het curriculum - zoals eerder vertoond: L’Animale (Katharina Mückstein, 2018) en Layla M. (Mijke de Jong, 2016). De film kan onderdeel zijn (geweest) van IFA, maar dat hoeft niet. IFA richt zich op films gemaakt door vrouwelijke makers, verhalen verteld vanuit vrouwelijk perspectief, of die stereotype sekse- of genderrollen en -patronen bevragen of doorbreken.

Verdieping: ook in overleg – bijv. een korte talk of Q&A met een IFA-programmeur of de artistiek leider, een filmmaker, acteur of ervaringsdeskundige. Dit kan zowel filmartistiek ingestoken worden voor een kunstvak, meer richting maatschappelijke kant voor bijvoorbeeld burgerschap, of vakoverstijgend (talen, geschiedenis, etc).

IFA x Movies that Matter

Ja, dit wil ik!

Wanneer: geen specifieke week of moment; in overleg is de datum van vertoning zelf in te plannen door de school, om dit zo goed mogelijk op het rooster en evt. behandeling in de les aan te laten sluiten.

Locatie: DNK, Weiersstraat 1, Assen

Deadline: we ontvangen een verzoek graag uiterlijk vier weken van tevoren

Organisatoren en filmkeuze: we werken al enkele jaren samen met Movies that Matter, via een gastprogramma tijdens het filmfestival in maart. In 2021 hebben we dit uitgebreid op het gebied van filmeducatie. Een logische stap, omdat hun jaarlijks wisselende educatieaanbod veel overlapt met films die op IFA te zien zijn (geweest).

Het IFA x Movies that Matter-aanbod in het schooljaar 2023-2024 wordt t.z.t. op deze pagina bekendgemaakt.

➢ Verdieping: Movies that Matter biedt lesmateriaal aan voor in de klas, dat via hun website gratis te gebruiken is. Daarnaast organiseren ze bij elke film een verdiepingsprogramma in de bioscoop, waarbij een moderator (en soms een speciale gast) met de scholieren in gesprek gaat over thema’s in de film.

‘When you’re observing me, who do you think I’m observing

— Portrait de la Jeune Fille en Feu