Navigatie overslaan

Educatie

Filmeducatie draagt bij aan het kritisch en bewust leren kijken naar én het maken van film en beeldtaal. Daar zet IFA zich natuurlijk graag voor in. Zo kun je schoolvoorstellingen met inleiding/nagesprek bezoeken, kun je zelf met leerlingen films maken (en meedoen aan Filmfeest Drenthe!), geven we filmlessen in de klas (en tippen we hoe je dit zelf kunt doen) en lees je meer over de proeftuin van Filmhub Noord.

Schoolvoorstellingen IFA

MELD JE AAN

Kom met je klas naar IFA! Jaarrond met een piek in de aanloop naar de 45e editie van het Internationaal Filmfestival Assen (6 t/m 9 maart 2025) kun je onder andere films van voorgaande festival edities bekijken.

IFA-inleiding

Sommige schoolvoorstellingen worden ingeleid door onze programmeur educatie & jongeren. Zij is een ervaren moderator die het gesprek over de film leidt. Na afloop bespreken we de film. Het doel is dat leerlingen kritische kijkers worden en reflecteren op de film.

Aanmelden

Aanmelden kan tot drie weken voor de datum van de gewenste schoolvoorstelling. Dit in verband met het aanvragen van de film, het boeken van een filmzaal en inplannen van een van onze inleiders.

 • Voor wie: po, vo, so, vmbo, mbo
 • Wanneer: Het hele schooljaar mogelijk, boek minimaal 3 weken van tevoren
 • Waar: DNK, Weiersstraat 1, Assen (andere locaties bespreekbaar)
 • Duur: Speelduur film + 15 minuten inleiding & nagesprek
 • Kosten: € 7,50- per leerling. Docenten en begeleiders mogen gratis mee. We hanteren een minimum bedrag van €250,00
 • Leerdoelen: Beeldgeletterdheid (beleven, verwoorden, reflecteren)


Filmtips


Knor

72 min, 6+, Nederlands gesproken, regie: Mascha Halberstad

Thema: vriendschap, familie, dieren

Babs wil dolgraag een puppy, maar voor haar negende verjaardag krijgt ze van haar opa uit Amerika een ander dier: het varkentje Knor. Het beestje steelt meteen haar hart, maar haar ouders zijn er minder blij mee. Terwijl Babs haar best doet om Knor op te voeden, heeft haar opa andere plannen met het varkentje. Als dat maar goed komt!

Deze boekverfilming is een ontroerende en mooi gemaakte animatiefilm, die tegelijkertijd ook heel spannend en grappig is. Via de toegankelijke hoofdpersoon en het schattige varkentje komen jonge leerlingen in aanraking met dieperliggende onderwerpen als vertrouwen en familierelaties. Ook kun je met deze film het gesprek openen over de vlees- en voedselindustrie.


Marona

92 min, 8+, Nederlands gesproken, regie: Anca Damian

Thema: gezondheid & ziekte, afscheid & rouw, discriminatie & racisme, sprookjes & fantasie, vriendschap

Een film met een sterke emotionele impact op kinderen en volwassenen. De wervelende animatie is soms dromerig, vol sprankelende kleuren, en soms zo donker als een nachtmerrie. Met de schitterende, artistieke inbreng van de Belgische illustrator Brecht Evens.

Iedereen heeft recht op liefde en een lekker bot. Dat vindt Marona, een snoezige straathond met een hartvormig neusje. In haar laatste momenten denkt ze terug aan haar leven. Aan de schattige puppy die ze ooit was en aan alle mensen waar ze onvoorwaardelijk van heeft gehouden: een acrobaat, een bouwvakker en een klein meisje dat beloofde om er altijd voor haar te zijn.


Kiddo

91 min, 9+. Nederlands gesproken, regie: Zara Dwinger

Thema: avontuur, vriendschap, familie, roadmovie, mens en maatschappij

Energieke roadmovie over een elfjarig meisje dat opgroeit in een pleeggezin maar op een dag wordt opgehaald door haar moeder voor een roadtrip naar Polen.

De 11-jarige Lu woont in een pleeggezin en droomt ervan om haar lang afwezige moeder Karina weer te zien. Als Karina onverwachts opduikt, neemt ze Lu mee op een avontuurlijke roadtrip in haar afgeragde sportwagen. Ze gaan naar Lu's oma, helemaal in Polen, om daar een stapel geld op te halen die Karina daar jaren eerder heeft verstopt. Zo kunnen ze opnieuw beginnen en voor altijd samen zijn. Het wordt een spannende en opwindende rit, want Karina’s levensmotto is ‘alles of niets’. Maar gaandeweg beseft Lu dat ‘gewoon een beetje’ ook al heel fijn kan zijn. Kiddo biedt een fris perspectief op het leven van een imperfecte ouder en het beschermen van je eigen grenzen als kind.

Levante

99 minuten, 12 +, Portugees gesproken, Nederlands ondertiteld, regie: Lillah Halla

Thema: vriendschap, familie, mens en maatschappij, sport, abortus

De 17-jarige Sofia is de ster van de volleybalclub bij haar op school, een vrolijk team vol openlijk queer spelers. Vlak voor een allesbepalende wedstrijd ontdekt ze dat ze zwanger is. Tijdens haar zoektocht naar de mogelijkheid voor een abortus, illegaal in Brazilië, wordt ze het doelwit van anti-abortusactivisten. Hoewel Sofia gecriminaliseerd wordt door een samenleving die de ingreep volledig veroordeelt, weigert ze zich te laten onderdrukken. Samen met haar vriendin en teamgenoten put ze kracht en steun uit hun onvoorwaardelijke vriendschap.

Levante is het vurige, kleurrijke en knallende debuut van de Braziliaanse regisseur Lillah Halla. Zij benadert haar personages oprecht, zonder terughoudendheid en vol liefde, wat te zien is aan de wijze waarop ze hun interacties filmt, hun lichamen en hun vriendschap. Een krachtige oproep voor inclusie en het recht op zelfbeschikking, met een groot hart en een sterk verlangen om de huidige verhardende politieke realiteit ten goede te veranderen.


Humanist Vampire Too Sensitive to Kill

90 min, 12+, Frans gesproken, Nederlands ondertiteld, regie: Ariane Louis-Seize

Thema: vriendschap, familie, consent, depressie, mens en maatschappij

Sasha (Sara Montpetit) is een tienervampier (nou ja, een tiener van 68) met een probleem. In tegenstelling tot haar familieleden komen haar hoektanden niet door als ze honger heeft maar alleen als ze empathie voelt voor haar slachtoffer. Zelf vindt ze zakjes bloedplasma een prima surrogaat, maar haar ouders vinden het echt hoogste tijd dat ze zich tot een echte vampirella transformeert. Dan ontmoet ze Paul (Félix-Antoine Bénard), een chronisch depressieve puber die ervan overtuigd is dat het leven hem niks te bieden heeft en zich daarom als haar gewillige prooi aanbiedt. Zijn ze elkaars perfecte redding?

Regisseur Ariane Louis-Seize wilde al een poos een vampierfilm maken, en met haar eerste lange speelfilm bezweerde ze haar eigen angst rond de dood. De originele titel van de film, Humanist Vampire Seeking Consenting Suicidal Person, zegt veel over de houding en de praktische aanpak van Sasha. Net als Paul voelt zij zich niet thuis in de wereld die voor haar ligt, maar Louis-Seize wilde hun zoektocht niet enkel tragisch maken – in hun ontmoeting zit licht en hoop, en een flinke dosis (zwarte) humor.

Film maken

MELD JE AAN

Wil je zelf aan de slag met de klas? Dan kun je kiezen uit een van de onderstaande opties!

 • Workshop Stop-motion
 • Workshop Flipaclip
 • Workshop Video editing

Leerlingen ontdekken de wereld van film stap voor stap. In groepjes bedenken ze eerst een kort verhaal, daarna maken ze een storyboard en vervolgens gaan ze aan de slag.

Stop-motion

Leerlingen ontdekken de stop-motiontechniek en maken kennis met kleianimatie. Ze creëren een achtergrond en kleifiguren, en werken met echte animatieklei. Ook leren ze hoe ze hun verhaal duidelijk kunnen overbrengen via beeld.

Flipaclip

Leerlingen gaan aan de slag met de Flipaclip-app en leren de basisprincipes van animatie op een eenvoudige en leuke manier.

Video Editing

Neem in de NXT-studio (in DNK) fantastische beelden op met onze Blackmagic-camera’s, importeer ze in de computer en ga aan de slag met het monteren en bewerken van je eerste eigen professionele videoproductie! In onze geluidstudio kun je extra geluiden opnemen om de video nog toffer te maken.

Deze workshops zijn ook te combineren met een filmvoorstelling. Vraag naar de mogelijkheden!

 • Voor wie: po, vo, so, vmbo, mbo
 • Wanneer: Het hele schooljaar mogelijk, boek minimaal 3 weken van tevoren
 • Waar: DNK, Weiersstraat 1, Assen (andere locaties bespreekbaar)
 • Duur: 1 uur
 • Kosten: afhankelijk van de workshop, groepsgrootte en locatie
 • Leerdoelen: Filmeducatie, creativiteit

Filmles in de klas

BOEK EEN GASTLES

Wil je dat je leerlingen bewuster naar films kijken? Geef of boek dan een filmles in de klas!

Films en video's worden vaak gebruikt in de klas en thuis, maar begrijpen leerlingen echt de taal van film? Weten ze hoe beeldtaal werkt? Door gerichte vragen te stellen en met hen te praten over wat ze zien en ervaren, help je hen om films beter te begrijpen.

Zelf een filmles geven? Op het LessonUp-kanaal van Filmeducatie vind je veel inspirerende lessen voor alle leeftijden.

Filmdetectives

Liever een gastles van een filmprofessional? Boek dan een filmles in de klas met een filmdetective. Ze hebben altijd een geschikte les klaarliggen. Leerlingen kijken een korte film en gaan samen met de filmdetective op zoek naar antwoorden op kijkvragen. Vragen als 'Hoe ervaar je deze scène als je je ogen sluit?' of 'Hoe wordt deze film gemaakt?' helpen leerlingen om bewuster te kijken en te luisteren. Daarna gaan ze zelf aan de slag met een leuke doe-opdracht.

 • Voor wie: po, vo, so, vmbo, mbo
 • Wanneer: Het hele schooljaar mogelijk, boek minimaal 3 weken van tevoren
 • Waar: In je eigen klaslokaal
 • Duur: 1 uur
 • Kosten: €100,- per les van een filmdetective
 • Leerdoelen: Filmeducatie, beeldgeletterdheid, creativiteit


Boek nu een gastles door ons of Filmhub te mailen!

Proeftuin

In de proeftuinen onderzoekt Filmhub Noord, waarbij IFA betrokken is, vragen van scholen over filmeducatie. Het resultaat zijn inspirerende onderwijsprogramma's die ook voor andere scholen bruikbaar zijn. We zijn nu volop bezig, maar er zijn weer plekken vrij voor volgend jaar. Deelname is kosteloos!

Laat alvast weten dat je interesse hebt voor het schooljaar 2024-2025!

Filmfeest

MELD JE AAN

Maken jouw leerlingen in groep 6, 7 of 8 dit jaar een aan film? Of hebben ze er al een gemaakt? Dan is Filmfeest Drenthe iets voor hen! Het is een festival waar hun eigen films centraal staan. Meld je klas aan en geef je leerlingen de kans om hun werk op het grote scherm te laten zien. Dit filmfeest vindt plaats in Drenthe op 5 juni 2024. Meld je hier aan vóór 1 mei!

Tips voor het maken van films in de klas:

 • Leen gratis een Filmmaakset
 • Bekijk tutorials van Bekijk 't!
 • Opzoek naar professionele hulp? Filmhub Noord heeft een interactieve kaart met workshopdocenten en filmmakers met ervaring in het onderwijs


Bekijk hieronder de aftermovie van het Filmfeest 2023!


Doe je mee?
Dan is dit wat je weten moet…

 • Inzenden voor Filmfeest Drenthe kan tot 1 mei
 • De film duurt maximaal 10 minuten
 • Je stuurt de film in met een link naar YouTube of Vimeo (via het aanmeldformulier voor jouw provincie)
 • De film is gemaakt door leerlingen in groep 6, 7 of 8 van een school in de provincie Drenthe en in hetzelfde schooljaar als waarin het Filmfeest plaatsvindt


En...

 • Eén of meer leraren van de deelnemende school gaan mee als begeleider van de leerlingen op het Filmfeest
 • Er is een maximum aantal leerlingen en begeleiders per inzending. Dit maximumaantal communiceren we tijdig (en is afhankelijk van het aantal inzendingen en de capaciteit van de zaal)
 • Tijdens het Filmfeest worden foto's en filmbeelden gemaakt. Als je niet wilt dat deze beelden worden gepubliceerd, geef dat dan aan bij de organisatie

'Whatever you think your life is going to be like, just know, it’s not going to be anything like that.'

— Abbie Porter (Greta Gerwig), 20th Century Women