Navigatie overslaan

Educatie

Filmeducatie draagt bij aan het kritisch en bewust leren kijken naar én het maken van film en beeldtaal. Daar draagt IFA natuurlijk graag aan bij en dat doen we op verschillende manieren. Hieronder vind je een overzicht van wat we doen en mogelijkheden om je aan te melden voor de verscheidene activiteiten!

Filmhub Meetup

MELD JE AAN

Op donderdag 7 maart 2024, voorafgaand aan de openingsavond van IFA, vindt de Filmhub Meetup plaats. Verwacht een middag bomvol inspiratie, informatie, kennismaking met vakgenoten en uitwisseling van kennis en ervaring, voor alle Drentse leraren, kunstvakdocenten, adviseurs, cultuurcoaches, lesontwikkelaars en filmprofessionals die nieuwsgierig zijn naar filmeducatie.

De eerste 30 aanmeldingen voor de Meetup mogen aansluitend op het diner mee naar de openingsavond van IFA 2024, dus twijfel niet en meld je aan!

Proeftuin

In de proeftuinen onderzoekt Filmhub Noord, het netwerk voor filmeducatie waarbij ook IFA betrokken is, een vraag van een school. Dit kan bijvoorbeeld gaan over de inbedding van filmeducatie in het curriculum. Het resultaat is een aantal inspirerende onderwijsprogramma’s, overdraagbaar naar andere scholen, provincies en aanbieders. We zijn nu volop aan de gang, maar voor volgend jaar zijn er weer plekken vrij. Aan deelname zijn geen kosten verbonden.

Laat hier alvast weten dat je interesse hebt voor het schooljaar 2024- 2025!

Filmfeest

MELD JE AAN

Filmhub Noord leert kinderen en jongeren ‘film spreken’. Filmeducatie draagt bij aan het kritisch en bewust leren kijken én maken van film en beeldtaal. Als verbindend knooppunt staat Filmhub Noord klaar voor het primair en voortgezet onderwijs, filmdocenten, filmfestivals, filmtheaters, lerarenopleiders en instellingen voor kunst en cultuur in Groningen, Friesland en Drenthe.

Ieder jaar schrijft Filmhub Noord een Filmwedstrijd uit waar alle bovenbouwleerlingen uit Groningen, Friesland en Drenthe aan mee kunnen doen. De opdracht is: (al dan niet begeleid door een professionele filmdocent) een filmpje maken van maximaal 10 minuten en deze insturen. Tijdens het filmfeest bekijken we de zelfgemaakte films op het grote doek. We vieren we film, de makers én de kijkers.

Tips voor film maken in de klas:

  • Leen een gratis iPad-set! Wel even reserveren.
  • Bekijk deze tutorials van Bekijk 't!
  • Opzoek naar professionele hulp? Daar heeft Filmhub Noord een interactieve kaart met workshopdocenten en filmmakers met ervaring in het onderwijs voor gemaakt.


Bekijk hieronder de aftermovie van het Filmfeest 2023!

Film + verdieping

MELD JE AAN

Door je mee te nemen in de wereld van iemand anders, maakt film onderwerpen die in het dagelijks leven soms lastig zijn om het over te hebben, invoelbaar en bespreekbaar. In de aanloop naar de 44ste editie van Internationaal Filmfestival Assen (7 t/m 10 maart 2024), organiseren we opnieuw filmvertoningen + verdieping in de bioscoop van DNK.

IFA op maat

MELD JE AAN

Locatie: DNK, Weiersstraat 1, Assen (andere locaties bespreekbaar)

Deadline: we ontvangen een verzoek graag uiterlijk vier weken van tevoren

Filmkeuze: op maat en in overleg afgestemd met de school/docent, zodat we goed kunnen kijken wat voor film past bij de scholieren/het curriculum - zoals eerder vertoond: L’Animale (Katharina Mückstein, 2018) en Layla M. (Mijke de Jong, 2016). De film kan onderdeel zijn (geweest) van IFA, maar dat hoeft niet. IFA richt zich op films gemaakt door vrouwelijke makers, verhalen verteld vanuit vrouwelijk perspectief, of die stereotype sekse- of genderrollen en -patronen bevragen of doorbreken.

Verdieping: ook in overleg – bijv. een korte talk of Q&A met een IFA-programmeur of de artistiek leider, een filmmaker, acteur of ervaringsdeskundige. Dit kan zowel filmartistiek ingestoken worden voor een kunstvak, meer richting maatschappelijke kant voor bijvoorbeeld burgerschap, of vakoverstijgend (talen, geschiedenis, etc).

‘When you’re observing me, who do you think I’m observing

— Portrait de la Jeune Fille en Feu