Navigatie overslaan

Corsage

OOSTENRIJK, DUITSLAND, FRANKRIJK, LUXEMBURG | 2022 | 117 MIN | MARIE KREUZER

TAAL: DUITS, HONGAARS, FRANS, ENGELS | ONDERTITELING: NEDERLANDS

12 MAART 2023 | 16:30 UUR

De Oostenrijkse keizerin Sisi kon zich al moeilijk voegen naar haar rol en bijkomende verwachtingen, maar wanneer ze veertig jaar wordt en als 'oudere vrouw' gezien wordt, probeert ze vol overgave een uitweg te vinden uit zowel haar beklemmende korset als het keizerlijke paleis.

ABOUT THE MOVIE

Get Tickets

Elisabeth Amalie Eugenie (Vicky Krieps), beter bekend als Sisi, is beeldschoon en wordt aanbeden als keizerin van Oostenrijk, hertogin van Beieren en koningin van Hongarije. Maar haar status gaat niet alleen gepaard met overmatige luxe. Sisi voelt zich eenzaam en rusteloos, en wordt na haar veertigste verjaardag gezien als 'oudere vrouw'. Ze worstelt met haar rol als publiek bezit en de hoge verwachtingen van anderen, hoewel ze ook naar die bewondering hunkert. Vol overgave probeert ze een uitweg te vinden uit zowel haar beklemmende korset als het keizerlijk paleis, waarvan de muren steeds dichter op haar afkomen.

Met Corsage steekt de Oostenrijkse regisseur Marie Kreuzer de kostuumfilm in een nieuw en moderner jasje. Ze stapt af van de gepolijste Sisi die we kennen en geeft alle ruimte aan een vrouw die vastzit in haar rol, maar ernaar smacht om vooral zelf te bepalen wie ze is. Vicky Krieps fantastische acteerprestatie leverde haar tijdens het festival in Cannes volledig terecht de prijs op voor Beste Actrice.

-----------------

Een filmclub met een missie: Cinetree gelooft dat films zaadjes planten. Ze kunnen ons raken, inspireren, zelfs tot actie bewegen en ons helpen een ander beter te begrijpen. Via het online filmplatform van Cinetree zie je een eigenzinnige selectie uit het wereldwijde filmaanbod, vol films met belangrijke thema’s, maatschappelijke relevantie en verhalen die je raken. Curatoren vertellen waarom ze juist die films met liefde hebben gekozen, of het nu gaat om liefdesverhalen, inspirerende documentaires, films vers uit het filmhuis of klassiekers. Naast het programmeren van films, produceert Cinetree zelf ook (korte) films en documentaires, samen met jonge, talentvolle makers uit Nederland. Binnen de huurcollectie ‘De Vrouw Centraal’ zie je bovendien een hele lijst films die tijdens eerdere edities van IFA hebben gedraaid, met vanaf 1 maart een prachtige extra, tijdelijke titel binnen het aanbod: Mustang (Deniz Gamze Ergüven, 2015).

"Met Corsage steekt de Oostenrijkse filmmaker Marie Kreutzer de kostuumfilm in een ander jasje. Corsage toont Sisi namelijk als moderne heldin die letterlijk en figuurlijk uit haar korset probeert los te breken en in opstand komt tegen haar beklemmende levensomstandigheden. Als er één plaats is waar deze film moet draaien, is het IFA | Vrouw & Film wel. De maker durft af te stappen van dat ‘wat we gewend zijn’ en poetst juist al het gepolijste van het bekende Sisi-verhaal af. Kreutzer laat zien waar wij bij Cinetree ook in geloven en ons elk jaar met HER Film Festival voor inzetten: dat wij als vrouw, als mens, altijd ruimte in mogen nemen." (Anne Lammers, programmeur Cinetree)

De vertoning van Corsage wordt ingeleid door Cinetree-curator, schrijver en journalist Tatjana Almuli. Tatjana spreekt zich regelmatig uit over diverse thema’s waar zelf- en lichaamsbeeld, mentale gezondheid en female empowerment onderdeel van zijn en zal deze middag haar blik op Corsage delen.

Watch trailer

Speeltijden

zondag 12 maart 2023 16:30 uur