Navigatie overslaan

Filmtips van de programmeur

10 maart 2022

Nog één dag en dan mogen we je weer verwelkomen in DNK voor onze 42ste editie! Wil jij eigenlijk gewoon graag naar alle films en kun je gewoon niet kiezen? Herkenbaar. Gelukkig hebben we een aantal filmtips van onze artistiek leider & filmprogrammeur Henriëtte Poelman, misschien dat dat het kiezen iéts makkelijker maakt. Succes!

La Mif
Bijzonder aan La Mif is dat de rollen gespeeld worden door mensen die daadwerkelijk in de jeugdzorg zitten en werken. Sociaal werker is een zwaar beroep, maar La Mif is bijna een ode aan de begeleiders. Regisseur Fred Baillif (zelf voormalig sociaal werker) geeft zo een extra dimensie aan de film, die het openhartige verhaal van zeven jonge vrouwen in een opvang vertelt. Met ieder hun eigen achtergrond en levensverhaal vinden ze in deze opvang iets wat lijkt op een thuis. Het is dae jongeren aangepraat, ingeprent dat ze anders zijn, dat ze buiten de maatschappij staan, maar samen zijn ze een 'Fam', een familie.

Speciaal voor de bezoekers van IFA heeft Claudio Grob (Lora is La Mif) een videoboodschap opgenomen die voorafgaand aan de film te zien is: 'Ik vind dat de film een mooi eerbetoon is aan ons beroep, want het klopt dat de jeugdzorg een lange weg heeft afgelegd.'

Crazy Days
Wat doe je als een wereldwijde pandemie een uitverkochte, internationale opera doorkruist? Crazy Days is een documentaire in operastijl over het belang van kunst in krankzinnige tijden. Nu bijna alle coronamaatregelen eraf zijn, voelt het best onwerkelijk om terug te kijken naar die eerste lockdown: het begin van de pandemie. Toch werd er toen, op dát moment een internationale opera voorbereid. Niemand wist wat kon, wat mocht en wat er stond te gebeuren. Een gevoel dat we inmiddels allemaal wel kennen. Crazy Days brengt deze voorbereidingen en dat gevoel mooi in beeld, de opera breekt soms door de documentaire heen. We ontmoeten spelers, bewonderen kostuums en wonen repetities bij. De film benadrukt nog maar eens goed wat het belang van kunst en cultuur is, vooral in een tijd van isolatie en een pandemie.

Na afloop van de vertoning op zaterdag 12 maart is regisseur Sanne Rovers aanwezig voor een nagesprek.

Colors of Tobi
Oprecht en hartverwarmend. Deze documentaire gaat over de 16-jarige Tobi, geboren als Jazmine, in een klein dorpje in Hongarije. Hoewel Tobi's ouders onvoorwaardelijk achter hem staan, worstelen ze met de acceptatie van hun nieuwe zoon door het verdriet om het verlies van hun dochter. Ondertussen loopt Tobi steeds meertegen de labels en grenzen van de transgendergemeenschap aan, wat hem doet beseffen dat hij zich identificeert als non-binair. Zijn ouders kunnen dit maar moeilijk begrijpen. Colors of Tobi laat een genuanceerd en liefdevol (ouder)perspectief zien dat vaak onderbelicht blijft in verhalen over trans personen.

Margrete: Queen of the North
Margrete: Queen of the North is een groots historisch epos vol politieke intrige, familieconflicten, jaloezie en geweld. Het verhaal is geinspireerd op het daadwerkelijk gebeurde verhaal van de 'Valse Oluf', die in 1402 claimde de zoon te zijn van Margaretha I van Denemarken. In prachtige middeleeuwse setting slaagt regisseur Charlotte Sterling er in de kostuums, sets en belichting zo verbluffend mogelijk te maken. De film is dan ook de grootste én duurste productie in de Deense filmgeschiedenis. Koningin Margaretha wordt vol overtuiging gespeeld door Trine Dyrholm, die van haar een gelaagd personage maakt, in plaats van een op macht belust cliché. Geweldig gespeeld en geregisseerd.

Margrete: Queen of the North is geprogrammeerd in samenwerking met het Noordelijk Film Festival. Voorafgaand aan de vertoning op zondag 13 maart zal Fredau Buwalda, afzwaaiend artistiek leider en programmeur van het Noordelijk Film Festival, de film inleiden.

Save It + Het Meisje dat vervloekt was
De onderwerpen eenzaamheid, verlorenheid en depressie klinken erg zwaar, maar deze jonge inspirerende Nederlandse filmmakers geven er een prachtige draai aan. De hechte vriendschap in Save It is goed neergezet en ontroerend in beeld gebracht. Zo’n vriendschap zie je minder vaak dan je misschien zou denken. Het meisje dat vervloekt was, waarin hoofdpersonage Gizem knetterstoned aan een vreemd avontuur begint, is een wereld op zich: qua ontwerp, sfeer en heerlijk droge humor. Een film waar je naar kunt blijven kijken - ook als je helemaal nuchter bent ;-)

Shabu
De 14-jarige Shabu heeft de auto van zijn oma total loss gereden en moet de hele zomer aan het werk om de schade terug te betalen. Maar hij besteedt zijn tijd liever besteedt aan beroemd worden. Regisseur Shamira Raphaëla maakte met Shabu, dat de IDFA Award voor Beste Nederlandse Jeugdfilm won, een levendige en komische feelgood documentaire over een jongen die groter lijkt dan hij is. Over verantwoordelijkheid nemen voor je daden. Het is prachtig om te zien hoe je zowel de stoere kant van Shabu ziet, hoe hij wil dat anderen hem zien, als de ‘nog maar’ 14-jarige kant van hemzelf. Het is de perfecte film om je festivaldag mee te beginnen, voor alle leeftijden heerlijk om naar te kijken.

Hele hele programma bekijken? Dat kan hier.

Vorige artikel Volgende artikel