Navigatie overslaan

Save It + Het meisje dat vervloekt was

Nederland | 2021 | 100 min | Amira Duynhouwer + Zara Dwinger
taal: Nederlands | ondertiteling: Geen


13 MAART 2022 | 13:30 UUR

Twee korte films van jonge, inspirerende Nederlandse makers, die zware thema’s als eenzaamheid, verlorenheid en depressie een luchtige en kleurrijke draai geven.

ABOUT THE MOVIES

Get Tickets

Save It

Melanie is helemaal af, vindt Delilah, niets meer aan doen. Maar waarom ziet Melanie dat zelf niet in? De twee tienermeisjes zijn hartsvriendinnen, maar hun sterke vriendschap krijgt stevige klappen te verduren. Waar Delilah de wereld aan haar voeten ziet liggen en optimistisch en vol plannen naar de toekomst kijkt, ervaart Melanie niets dan leegte. Er ontstaat afstand tussen de twee en hoewel Melanies depressie eerst meer een grap dan een echte ziekte leek, begint het toch steeds serieuzere vormen aan te nemen. Delilah besluit alles op alles te zetten om Melanie te redden van de onzichtbare vijand die langzaam maar zeker haar leven verwoest. En dat blijkt moeilijker dan gedacht.

Net als in haar korte film Kimya, die in 2020 op IFA te zien was, zet regisseur en schrijver Amira Duynhouwer ook in Save It helder en warm een complete belevingswereld neer, vol relaties die aan een half woord genoeg hebben. Wat hou je vóór je en wat deel je met de mensen om je heen? En wat als je niet meer bij iemand kunt? Een ontroerende film met sterke hoofdrollen van Sara Afiba en Alisa Bloemendaal.

Het meisje dat vervloekt was

Gizem (Sinem Kavus) brengt haar dagen glurend naar de buren en blowend op de bank door. Volgens haar familie is ze vervloekt, en het beschermingsamulet van haar moeder lijkt daaraan niets te veranderen. Gizem zit vast in haar vertrouwde routine, met in haar ene hand een joint en in de andere een verrekijker. Dan verdwijnt haar buurjongen plotseling en besluit ze voor het eerst de comfortabele muren van haar huis achter zich te laten. Je kunt toch niet zomaar verdwijnen als mens - je bent toch geen sok? Knetterstoned zet ze de eerste stappen in haar vreemde avontuur. Het is het begin van een bijzondere en tragikomische neo-noir, vol vreemde ontmoetingen, inbrekers, matrassen en mysterie.

Regisseur Zara Dwinger is geen onbekende van IFA. Haar korte films Sirene (2017) en Yulia & Juliet (2018) waren tijdens eerdere edities te zien in de kortefilmcompetitie KersVers. Met Het meisje dat vervloekt was geeft Dwinger haar eigen, luchtige draai aan het genre, met Sinem Kavus als anti-held-detective. Een film met heerlijke outfits, droge humor en lekkere muziek, over eenzaamheid, familie en anders zijn. Een zoektocht die je niet snel zult vergeten.

Speeltijden

zondag 13 maart 2022 13:30 uur