Navigatie overslaan

Colors of Tobi

Hongarije | 2021 | 81 min | Alexa Bakony
Taal: Hongaars | Ondertiteling: Engels

12 MAART 2022 | 16:15 UUR
13 MAART 2022 |
11:00 UUR

Hartverwarmend portret van de jonge trans man Tobi en zijn familieleden, die met vallen en opstaan zijn nieuwe leven leren omarmen, in het conservatieve Hongarije dat er van alles aan doet om het de lhbtiq+ gemeenschap moeilijk te maken.

ABOUT THE MOVIE

Get Tickets

In een klein dorpje in Hongarije, aan de keukentafel, vullen de 16-jarige Tobi en zijn moeder Éva formulieren in waarmee Tobi de genderaanduiding in zijn paspoort kan wijzigen; hij werd geboren als Jazmine, maar identificeert zich als jongen. Hoewel Tobi's ouders onvoorwaardelijk achter hem staan, worstelen ze met de acceptatie van hun nieuwe zoon door het verdriet om het verlies van hun dochter. Ondertussen loopt de jonge trans man Tobi steeds meer aan tegen de labels en grenzen van de transgendergemeenschap, wat hem doet beseffen dat hij zich identificeert als non-binair. Zijn ouders kunnen dit maar moeilijk begrijpen. Ze hebben hun dochter net als zoon leren kennen en voelen zich nu weer terug bij af. Toch doen ze er alles aan om Tobi te begrijpen en er altijd voor hem te zijn; een worsteling vanuit een perspectief dat vaak onderbelicht blijft in verhalen over trans personen. ‘Wij ouders moeten ook uit de kast komen,' zegt Éva in een toespraak tijdens een Pride-optocht in Boedapest.

Colors of Tobi speelt zich af in het conservatieve Hongarije, waar het parlement onder leiding van Viktor Orbán vorig jaar een omstreden wet goedkeurde die voorlichting aan minderjarigen over homo- en transseksualiteit verbiedt. Een vijandige omgeving, maar hoe anders voelt de warme en progressieve familie van Tobi. De band tussen hem en zijn moeder Éva is ontzettend sterk, en laat ruimte voor pijn, verdriet en onbegrip. Alexa Bakony's krachtige en intieme documentaire is een hartverwarmend portret van een liefdevol gezin, over acceptatie en opgroeien, maar misschien ook over loslaten.

Colors of Tobi maakt onderdeel uit van de selectie van Hivos, samen met de documentaire Mrs. F. en Along the Way.

Watch trailer

Speeltijden

zaterdag 12 maart 2022 16:15 uur
zondag 13 maart 2022 11:00 uur