Navigatie overslaan

IFA 2022 OFFICIEEL GEOPEND

11 maart 2022
Barbara van Brug

De 42ste editie van Internationaal Filmfestival Assen | Vrouw & Film (IFA) is vanavond (vrijdag 11 maart) officieel geopend. Sinds 2020 is het festival weer terug op de vertrouwde locatie, namelijk DNK te Assen. In 2021 speelde het festival vanwege de coronamaatregelen volledig online af. De opening kreeg een spectaculaire start dankzij Noordstaat met een performance van Deejay Irie en Spoken Word artiest Charlotte Beerda. Vanuit een volle zaal overhandigde IFA’s bestuursvoorzitter Wieke Paulusma de IFA Trofee aan de winnaars van dit jaar: de filmmakers van ANNE+ (Valerie Bisscheroux, Maud Wiemeijer en Hanna van Vliet). De avond werd vervolgd met de openingsfilm van het driemaal BAFTA- genomineerde Ali & Ava.

IFA begon vanavond haar 42ste editie dat niet alleen in het kader vrouw past maar de grenzen van sekse en gender volledig oprekt. Wieke Paulusma is blij de IFA Trofee weer persoonlijk te mogen overhandigen. ‘Ik ben ontzettend trots dat een Nederlandse productie als ANNE+ zo’n groot bereik en zo’n grote impact heeft. De serie en nu ook de film vertelt volledig ongepolijst het verhaal van de queer gemeenschap en daarbuiten. Breed toegankelijk door middel van Netflix, zichtbaar in 190 landen over de hele wereld, wat een prestatie!’ Henriëtte Poelman leidt de BAFTA-genomineerde Ali & Ava in. ‘Het voelt dubbel om blij te zijn met een volle bioscoopzaal terwijl er oorlog is in Europa. Maar het is ook waarom een festival als IFA zo belangrijk is om te organiseren, om te blijven organiseren. Om verhalen te delen die inzicht geven in een perspectief dat je eerder niet had. Verhalen die laten zien wat anderen doormaken, films die laten voelen wat anderen ervaren.’

IFA Trofee
Filmmakers Valerie Bisscheroux, Maud Wiemeijer en Hanna van Vliet ontvangen de IFA Trofee vanwege het succes van de serie en film, hun bijdrage aan meer diversiteit van queer- en vrouwenrollen in film én een brede en positieve representatie van LHBTIQ+ personen. ‘Wij vinden het extra mooi dat ANNE+ tussen de filmselectie van IFA staat en hier erkend wordt, omdat we een gezamenlijke missie hebben. Zowel dit festival als ons project is als een kloppend hart met noodzaak, aldus Bisscheroux en Wiemeijer die de trofee namens de drie in ontvangst namen.’

Internationaal Filmfestival Assen reikt sinds 1986 de IFA Trofee uit aan een vrouw (of vrouwen) die zich met succes heeft ingezet voor de Nederlandse filmwereld. ANNE+ is bij IFA te zien op zaterdag 12 maart om 16.15 uur. Na afloop van de vertoning is er een Q&A met regisseur Valerie Bisscheroux.

Noordstaat
Noordstaat bracht deze opening een spectaculaire performance van Deejay Irie en Spoken Word artiest Charlotte Beerda. Met een mix van visuals, beats en poëzie werd de 42ste editie ingeluid. Noordstaat wil naast talentontwikkeling, de cultuurmakers van de nieuwe generatie een actieve rol geven in het cultureel en maatschappelijk veld: onmisbaar bij IFA.

Het volledige filmprogramma van IFA 2022 is te zien via de website filmfestivalassen.nl. Bij enkele films praten we na met de makers en/of hoofdrolspelers en is er ruimte voor publiek om vragen te stellen. Een aantal films is dit jaar ook online te zien. IFA biedt ook een podium voor filmtalenten; de selectie voor de twee kortefilmcompetities KersVers en Noodsterren is te zien op zaterdagmiddag 12 maart in DNK.

Foto's door Niels Knelis

Vorige artikel Volgende artikel