Navigatie overslaan

IFA TROFEE 2022 VOOR MAKERS ANNE+

8 maart 2022

Internationaal Filmfestival Assen reikt sinds 1986 jaarlijks de IFA Trofee uit, om vrouwen te eren die zich met succes inzetten in de Nederlandse filmwereld. Dit jaar nemen de makers van ANNE+ de prijs in ontvangst: regisseur Valerie Bisscheroux, scenarist Maud Wiemeijer en acteur/co-creator Hanna van Vliet. De IFA Trofee wordt tijdens de officiële opening van IFA op vrijdagavond 12 maart uitgereikt door IFA bestuursvoorzitter Wieke Paulusma.

Filmakers Bisscheroux, Wiemeijer en Van Vliet ontvangen de IFA Trofee vanwege het succes van de serie en film, en hun ambitie om bij te dragen aan meer diversiteit van queer- en vrouwenrollen in de media en aan een brede en positieve representatie van LHBTIQ+ personen. IFA bestuursvoorzitter Wieke Paulusma: ‘Ook dit jaar gaat de IFA Trofee weer naar vrouwelijke makers die een ander perspectief laten zien. Een bewust ongepolijst perspectief van de queer gemeenschap. Een prachtig en oprecht verhaal. En juist doordat er niets is weggepoetst wordt je gedwongen om echt te kijken. Complimenten!’

ANNE+ begon in 2018 als webserie, uitgezonden via de NPO, en werd opgevolgd door de film ANNE+. Deze verscheen in oktober 2021 in de Nederlandse bioscopen en is sinds half februari wereldwijd te zien op Netflix: in 190 landen, ondertiteld in 32 talen. Maud Wiemeijer (1993) bedacht het concept in 2015 en schreef en ontwikkelde beide seizoenen, in nauwe samenwerking met Bisscheroux en Van Vliet. Valerie Bisscheroux (1993) ontving nominaties voor de FPN Award in 2017 en de Debuutcompetitie op het Nederlands Film Festival in 2018. Hanna Van Vliet (1992) werd voor haar rol in ANNE+ genomineerd voor een Gouden Kalf in de categorie Beste Actrice in een dramaserie op het Nederlands Film Festival 2020. Onlangs werd ze op het filmfestival van Berlijn gehuldigd met een Shooting Star-award voor jong talent.

IFA presenteert tijdens de 42ste festivaleditie wederom een actueel en sterk (inter)nationaal programma waar filmliefhebbers hun hart aan kunnen ophalen én waarmee de positie van vrouwen in de filmwereld wordt versterkt. De focus ligt op het vrouwelijke perspectief en verhalen die stereotiepe sekse- of genderrollen en patronen bevragen of doorbreken. Eerdere winnaars van de IFA Trofee waren onder meer Rifka Lodeizen, Sandra den Hamer, Sacha Polak, Ally Derksen, Halina Reijn & Carice van Houten, Monic Hendrickx en Myrthe Mosterman. Voor meer informatie over de IFA Trofee, zie link.

Lees hier het interview dat IFA deed met Hanna van Vliet en Valerie Bisscheroux.

De officiële opening van Internationaal Filmfestival Assen | Vrouw & Film 2022 en de uitreiking van de IFA Trofee vinden plaats op vrijdag 12 maart om 20.00 uur in DNK te Assen. Op deze avond wordt tevens de openingsfilm Ali & Ava (Clio Barnard, 2021) vertoond.

Vorige artikel Volgende artikel