Navigatie overslaan

Internationaal Filmfestival Assen opent met het BAFTA-genomineerde Ali & Ava

11 februari 2022

Internationaal Filmfestival Assen | Vrouw & Film opent de 42e editie met de voorpremière van het BAFTA-genomineerde Ali & Ava (Clio Barnard, 2021), op vrijdagavond 11 maart in DNK te Assen. We verheugen ons op een fysiek festival en pakken daarom uit met een feestelijke opening, in handen van Noordstaat.

Programmeur Henriëtte Poelman: ‘Heel mooi om deze editie te openen met Ali & Ava van Clio Barnard. Twee ontzettend sympathieke personages, prachtig gespeeld ook, in een plotselinge vriendschap die uitgroeit tot liefde - ondanks de worsteling met eerdere relaties en huiselijk geweld, vooroordelen over afkomst en de achterstand die ze ervaren binnen de arbeidersklasse. Ja, een typische IFA-film en in lijn met de rest van het programma; vol films met personages die verre van eendimensionaal zijn, waarmee we het belang van intersectionaliteit in emancipatie benadrukken. Ali & Ava geeft een gezicht aan hen die zelf niet hard roepen, maar net zo goed deel uitmaken van onze samenleving en cruciaal zijn voor de mensen om hen heen.’

Voorpremière Ali & Ava

De heerlijk energieke soundtrack en de sympathieke personages van Ava en Ali staan haaks op het sobere, grijze Bradford, de voormalige Engelse industriestad waar de film zich afspeelt. Ali is een altijd goedgehumeurde en betrokken huisbaas; Ava is lerares, een alleenstaande moeder van vier en oma van vijf. De twee ontmoeten elkaar in de stromende regen als Ali Ava een lift aanbiedt. Ze hebben direct een klik door hun liefde voor muziek, al verschillen hun smaken behoorlijk. Al snel groeit hun vriendschap uit tot meer, hoewel sporen van Ava's eerdere huwelijk en Ali’s op handen zijnde scheiding hun relatie dreigen te overschaduwen. Poelman: ‘Vaak zie je prille liefde in film tussen tieners of twintigers, maar Claire Rushbrook is in de film al oma. Fijn, zo’n ander perspectief. Sowieso heeft Ali & Ava een heel fijne sfeer; Barnard heeft haar eerdere grauwe realisme ingeruild voor een warmere, optimistischer film. Ik kijk zeker uit naar de opening in DNK!’

Openingsact Noordstaat

Cultuurorganisatie Noordstaat verzorgt de opening op vrijdagavond 11 maart met een performance van Deejay Irie en Spoken Word-artiest Charlotte Beerda. Noordstaat richt zich op talentontwikkeling en opkomend talent in verschillende culturele disciplines binnen het maatschappelijke veld. De Groningse Deejay Irie is met ruim 20 jaar aan DJ-ervaring een echte meester in zijn vak. Charlotte Beerda is woordkunstenaar en muzikant. Onlangs bracht ze samen met Ard Zacht en Wordbites het muzikale-poëtische album DWAAL//GRUIS uit.

De kaartverkoop voor onze 42ste editie begint 25 februari. Vrienden van IFA krijgen 23 februari al toegang tot de beperkte voorverkoop. Vrijwilligers kunnen zich nog aanmelden tot 25 februari.


Vorige artikel Volgende artikel