Navigatie overslaan

Oscar voor Waarom bleef je niet voor mij?

22 oktober 2021

Afgelopen jaar deed Milou Gevers mee met onze kortefilmcompetitie en gisteren won haar film Waarom bleef je niet voor mij? de studenten-Oscar in de internationale documentarire-categorie van de Academy of Motion Picture Arts and Sciences tijdens de Student Academy Awards in Los Angeles. Het is de eerste keer dat een Nederlandse documentaire wordt bekroond met een studenten-Oscar.

In de korte film komen verschillende kinderen aan het woord. Rebekka, Stef, Hessel en Annabel hebben één ding gemeen: zij verloren alle vier hun vader aan zelfmoord. Ze zijn tussen de 10 en 13 jaar oud, en kennen elkaar niet. Ze praten niet vaak over wat hen overkwam. Andere mensen durven er vaak niet over te beginnen of naar te vragen. Ze gaan in gesprek met documentairemaakster Milou, die zelf tien jaar geleden haar moeder aan zelfmoord verloor. Zij stelt de vragen die niemand durft te stellen. Totdat Milou besloot deze film te maken, had ze nog nooit iemand ontmoet die hetzelfde meemaakte. Vaak dacht ze, net als de kinderen, dat ze de enige was.

‘Dit is de film die ik zo graag zelf zou hebben gezien’ vertelde Milou in een interview met De Volkskrant. ‘Ik kende niemand van mijn leeftijd die hetzelfde had meegemaakt, met wie ik het erover kon hebben. Terwijl ik daar wel nieuwsgierig naar was: hadden ze hetzelfde soort gedachten?’

Eerder won Waarom bleef je niet voor mij? de prijs van Beste Nederlandse Korte Documentaire tijdens Cinekid Festival. De filmwas afgelopen jaar te zien als onderdeel van IFA’s kortefilmcompetities KersVers en Noordsterren. De inschrijving voor de kortefilmcompetities KersVers en Noordsterren van het Internationaal Filmfestival Assen | Vrouw & Film (IFA) 2022 zijn geopend. Klik hier voor meer informatie.

Vorige artikel Volgende artikel