Navigatie overslaan

Opening IFA 2023

10 maart 2023 | 20:00 uur

About

Get Tickets

Op vrijdagavond 10 maart openen we met een feestelijke avond de 43ste editie van Internationaal Filmfestival Assen | Vrouw & Film. De jaarlijkse IFA Trofee wordt uitgereikt en artistiek leider en programmeur Henriëtte Poelman leidt de openingsfilm in. IFA 2023 opent met het Gouden Leeuw-genomineerde L’Immensità (Emanuele Crialese, 2022).

Over L’Immensità

Rome, jaren ’70. Het huwelijk van Clara (Penélope Cruz) en Felice (Vincenzo Amato) is eigenlijk al voorbij, maar omdat scheiden geen optie is, lopen spanningen hoog op in het gezin. Clara lijkt al haar dromen over vrijheid op hun drie kinderen te projecteren. De oudste, de dromerige twaalfjarige Adriana, worstelt met haar identiteit. Ze probeert haar familie erop te wijzen dat ze een jongen is en Andrea genoemd wil worden, maar hoe overtuig je anderen van iets wat alleen jij lijkt te begrijpen? L’Immensità is een autobiografisch familieportret van Emanuele Crialese, waarin de jonge Adriana (Luana Guiliani) te zien is als het alter ego van de regisseur. De film werd in Venetië genomineerd voor zowel de Gouden Leeuw als de Queer Lion.

Artistiek leider en programmeur Henriëtte Poelman: ‘Crialese oon tons een prachtig tijdsbeeld in dit nostalgisch-persoonlijke verhaal, waarin hij zich naast gender richt op rigide sociale normen en seksepatronen, en de tragiek van (verborgen) huiselijk geweld – zaken die nog steeds aan de orde van de dag zijn. L’Immensità laat daarnaast op aanstekelijke wijze zien hoezeer je kracht kunt putten uit verbeelding, en muziek, om uiteindelijk je plek te vinden in de wereld.’

Programma van de avond

Vanaf 19:30 zijn bezoekers van de officiële opening welkom in DNK, en is koffie en thee verkrijgbaar in de foyer. Om 20:00 begint het programma in zaal 1, direct gevolgd door de openingsfilm. De avond wordt gehost door spoken word artist Cissy Joan, en tijdens de opening onderga je een visuele en muzikale ervaring van lichtkunstenaar Anne Fie Salverda en componist Nora Beyer. Na afloop van de film luidt DJ Jollyfish het festivalweekend in met een heerlijke mix van pop, disco, house en indie.

Let op: L’Immensità draait op vrijdagavond ook om 19:30 in zaal 5, als reguliere filmvertoning.

Speeltijden

vrijdag 10 maart 2023 20:00 uur