Naast meer dan veertig bijzondere films waarin vrouwen zowel voor als achter de camera centraal staan, biedt Internationaal Filmfestival Assen de filmliefhebber ook verdieping bij de films met inleidingen, Q&A’s en nagesprekken. Zo licht gastprogrammeurs Absaline Hehakaya, hoofd cinema van De Balie in Amsterdam, haar filmkeuzes toe en presenteert Movies that Matter een preview, omlijst door inleidingen en debat.
Absaline Hehakaya vertoont de films A Girl Walks Home Alone at Night en The Beguiled. De eerste is de genre-overstijgende, prachtig gestileerde debuutfilm van Amerikaans-Iraanse regisseur Ana Lily Amirpour over een in chador geklede, vrouwelijke vampier die ’s nachts per skateboard door de straten van het fictieve spookstadje Bad City zwerft. The Beguiled is een broeierige kostuum thriller van regisseur en scenarioschrijver Sofia Coppola. In de film strandt een gewonde korporaal bij een meisjesinternaat. De jonge vrouwen ervaren door hem voor het eerst verwarrende emoties als lust en afgunst ervaren, waardoor onderlinge rivaliteit en jaloezie tot een hoogtepunt stijgen. ‘Deze twee prachtige en sensuele films van toonaangevende vrouwelijke makers reflecteren op de verlangens van vrouwen en de grenzen van het betamelijke. Ze dagen ons uit en gaan net een beetje over die grenzen heen’, aldus Absaline Hehakaya.
Movies that Matter presenteert Tehran Taboo en een verrassingsfilm. Tehran Taboo is een bijzondere animatie waarin de levens van drie vrouwen en een jongeman elkaar kruisen in de schizofrene samenleving van de Iraanse hoofdstad Teheran. In dit regiedebuut uit regisseur Ali Soozandeh felle kritiek op zijn thuisland Iran. Bij de film zit een nagesprek met gastspreker Solmaz Mahmoudi die als tiener in 1998 met haar ouders uit Iran naar Nederland vluchtte. Ze heeft politicologie gestudeerd en is actief op het gebied van vrouwenrechten. De verrassingsfilm is een echte verrassing. ‘Het enige dat we daarover kunnen vertellen is dat deze film net een Golden Globe heeft gewonnen’, aldus Movies that Matter.
Elle van Paul Verhoeven wordt dit jaar in het kader van IFA Perspectief vertoond. De film vertelt het verhaal van een genadeloze zakenvrouw die in haar huis wordt aangevallen. Ze gaat op zoek naar de dader en belandt daardoor in een spannend kat-en-muisspel dat elk moment mis kan gaan. ‘Bij deze film organiseren we een nagesprek met een panel waarin we het publiek uitnodigen de film van meerdere kanten te bekijken en te bespreken. Hierin gaan we de film ook tegen het licht van de huidige #metoo-discussie houden’, vertelt programmeur Jennifer O’Connell van IFA.