Navigatie overslaan

Vijftien voorpremières in programma Internationaal Filmfestival Assen

11 februari 2019

Tijdens het Internationaal Filmfestival Assen op 8, 9 en 10 maart zijn dit jaar maar liefst vijftien voorpremières te bewonderen, waaronder de openingsfilm Lazzaro Felice, Gloria Bell met Julianne Moore in de hoofdrol, Destroyer met Nicole Kidman en de Nederlandse film God Only Knows met Monic Hendrickx, Elsie de Brauw en Marcel Musters. Naast de voorpremières vertoont IFA ook Capharnaüm, publieksfavoriet bij IFFR, en The Favourite en Roma, beide genomineerd voor maar liefst tien Oscars en grote prijswinnaars bij de Bafta’s. Roma won daar de prijs voor Beste Film en The Favourite verzilverde zeven van de twaalf nominaties.

‘Een mooi en divers programma met prachtige internationale titels, veel voorpremières en bijzondere documentaires’, vertelt programmeur Henriëtte Poelman. ‘Eén ding hebben alle films gemeen: vrouwen voor en achter de camera staan centraal. In dat perspectief is de documentaire Half The Picture van Amy Adrion een IFA-vertoning pur sang, over succesvolle vrouwelijke Hollywoodregisseurs en hun ervaringen in een door mannen gedomineerde industrie.’

Festivals te gast
Dit jaar werkt IFA voor het eerst samen met vier andere filmfestivals die in Assen een gastprogramma vertonen. Poelman: ‘We zijn blij dat we dit jaar kunnen samenwerken met het Arab Film Festival Rotterdam, het Noordelijk Film Festival en de Terschellinger Filmdagen, die binnen hun eigen focus prachtige films hebben geprogrammeerd.’ Het Arab Film Festival vertoont de films Sofia en Les filles du soleil. ‘De laatste is erg indrukwekkend. In deze film volgt een Franse oorlogscorrespondent vrouwelijke Koerdische strijders die wraak nemen op de terroristen die hen eerder hebben misbruikt.’ Het Noordelijk Film Festival heeft And Breathe Normally geprogrammeerd. Deze film is nog niet in Nederland uitgebracht en was alleen te zien tijdens het Noordelijk Film Festival, waar bezoekers de film beoordeelden met een 8,7. De Terschellinger Filmdagen presenteren tijdens IFA een Filmspecial. Bij deze special word je meegenomen naar een bijzondere locatie in Assen, waar je flink wordt verwend en een toepasselijke film te zien krijgt, wélke film is een verrassing. Daarnaast werkt IFA dit jaar opnieuw samen met Movies that Matter. Zij vertonen het Keniaanse Rafiki, dat vanwege de lesbische liefde in de film in eigen land verboden is, en Dirty God, waarmee het IFFR opende. ‘Dirty God vertelt het bijzondere persoonlijke verhaal van een jonge moeder die na een zoutzuuraanval bereid is risico’s te nemen om haar leven weer op te pakken, wat de gevolgen ook zijn. Na deze film is regisseur Sacha Polak aanwezig voor een vraaggesprek’, aldus Poelman. Tot slot vertoont gastprogrammeur Cinemien de films Brozer en Lore.

De kaartverkoop voor Vrienden start op 20 februari, de reguliere kaartverkoop op 22 februari.

Klik hier voor het hele programma.

Vorige artikel Volgende artikel