Navigatie overslaan

Lazzaro Felice opening van Internationaal Filmfestival Assen

4 februari 2019

Internationaal Filmfestival Assen (IFA) opent haar 39ste editie met het schitterende en ontroerende Lazzaro Felice van regisseur Alice Rohrwacher. De film werd vorig jaar op het filmfestival in Cannes genomineerd voor een Palme d’Or en won daar de prijs voor Beste Scenario. De opening van IFA is dit jaar een dag eerder, op vrijdagavond. Het festival vindt plaats op 8, 9 en 10 maart in DNK in Assen.

‘We zijn erg blij dat we Lazzaro Felice hebben kunnen boeken als openingsfilm. Het is een zeer uitzonderlijke film, en pas vanaf eind maart in de bioscoop te zien’, vertelt programmeur Henriëtte Poelman. ‘Een film vol tegenstellingen; dromerig en hoopvol, maar ook onbarmhartig en hartverscheurend. Die grote, openhartige ogen van Lazzaro zullen je nog lang bijblijven.’ Lazzaro Felice draait ook op zondag 10 maart om 11.00 uur.

Lazzaro Felice
Met het schitterende en ontroerende Lazzaro Felice schept regisseur Alice Rohrwacher een wereld waarin fictie en sociaalrealisme subtiel maar moeiteloos worden gecombineerd. De tijd lijkt stil te staan in het Italiaanse dorpje Inviolata, waar boeren met hun gezinnen in armoede leven. Hoog boven hen uit torent het landhuis van de markiezin, die de vruchten van hun harde werk plukt. Slechts enkele details geven aan dat het verhaal zich dichter bij het nu afspeelt dan je zou denken. Zoals de markiezin misbruik maakt van de tabaksboeren, spannen zij op hun buurt zonder problemen de jonge Lazzaro voor hun karretje. Wanneer Lazzaro, die de goedheid zelve is, een onverwachte vriendschap sluit met Tancredi, zoon van de Markiezin, verandert alles. Na een dramatische gebeurtenis worden de bewoners van Inviolata op hardhandige wijze het moderne leven ingesleurd.

Vorige artikel Volgende artikel