Navigatie overslaan

Selectie filmcompetities KersVers en Noordsterren bekend

18 januari 2024

KersVers en Noordsterren

KersVers richt zich op vrouwelijke regisseurs of zij die zich als vrouw identificeren. Noordsterren is het podium voor alle filmmakers (v/m/x) uit de provincies Groningen, Friesland en Drenthe. De films van de genomineerde deelnemers worden tijdens het festivalweekend van IFA vertoond waarna een vakjury de prijzen voor Beste Film en Beste Noordelijke Film uit, ook ontvangen de winnaars een geldprijs die ze kunnen gebruiken bij de productie van een volgende film.

Vakjury en genomineerden

De vakjury bestaat dit jaar uit creatief producent Lidija Zelovic (Zelovic Film), programmeur Henk Klein Wassink en actrice Jade Olieberg. Zelovic werkte jaren als uitvoerend producent en researcher voor BBC en Channel 4. Haar laatste documentaire My Own Private War won internationaal meerdere prijzen. Klein Wassink is filmprogrammeur bij Forum Groningen, waar hij naast satellietfestivals van IFFR en IDFA ook het animatiefilmfestival Framed programmeert. Olieberg is bekend van langspeelfilms als Anne+, Drijfzand en Niemand in de Stad. Ze speelde in verschillende tv-series zoals Anne+ en theatervoorstellingen, waaronder Laura H.


De genomineerden in de competitie Noordsterren zijn:

Daar moet nog wat mee - Carmen Maria

Kon Minder - Fleur Nonnekes

Over het Wildrooster - Okki Poortvliet

Plons - Johanneke Dijkstra

Senuwen - Maaike Meindertsma


De genomineerden in de competitie KersVers zijn:

Magma - Luca Meisters

Monsters onder het bed - Lotte Salomons

our songs were ready for all the wars to come - Noor Abed

strip of eyelid finds its morning - Naomi Pacifique

The Gap - Helen Anna Flanagan

Three Windows on South West - Mariia Ponomarova

Wells of Despair - sata taas


Programmeur talentontwikkeling Stefan Pavlović: “We hebben weer een schitterende en diverse selectie aan korte films van beginnende professionele makers. Zoals elk jaar was het ontzettend moeilijk om te kiezen. Dit door het vele talent, de kwaliteit en de grote hoeveelheid inzendingen die we hebben gekregen. We zijn erg trots op de uiteindelijke selectie en kunnen niet wachten om deze urgente, persoonlijke en verrijkende films met jullie op het grote doek te mogen delen!”

Masterclass

Voor zowel de deelnemers van KersVers en Noordsterren als het algemene festivalpubliek organiseert IFA een Masterclass waarin filmmakers Floor van der Meulen en Mees Peijnenburg met elkaar in gesprek gaan over ‘de tweede film’. Want hoe pak je dat eigenlijk aan na het maken en het succes van je eerst film? Samen delen ze de onzekerheden en twijfels die bij het maken van een (tweede) film komen kijken.

Foto: Tim van der Kuip

Vorige artikel Volgende artikel