Navigatie overslaan

RUG x IFA: Antigone

13 januari 2024

Op dinsdag 13 februari presenteert IFA in samenwerking met de Faculteit der Letteren (Rijksuniversiteit Groningen) de film Antigone in het Forum Groningen! De film van regisseur Sophie Deraspe was de openingsfilm van IFA 2020. De vertoning begint om 18:50 uur, wordt ingeleid door IFA en eindigt met een nagesprek met Jacqueline Klooster, universitair docent Klassieke Talen en Culturen.

Nahéma Ricci maakt grote indruk als de assertieve tiener Antigone, die op jonge leeftijd met haar oma, zus en twee broers van Algerije naar Canada vlucht. Terwijl zij uitblinkt op school, gaan haar broers de criminaliteit in. Wanneer de jongste wordt gearresteerd en met uitzetting wordt bedreigd, bedenkt Antigone een onwaarschijnlijk plan om hem uit de gevangenis te krijgen. Ze neemt het op tegen de autoriteiten, gedreven door haar grote gevoel voor rechtvaardigheid en een onvoorwaardelijke liefde voor en loyaliteit aan haar familie.

Deze klassieke, universele strijd wordt vooral uitgevochten op sociale media. De warme solidariteit in de virale wereld, verbeeld door video-achtige impressies, staat in schril contrast met de kille regels van het systeem. Antigone is een baken van hoop, die een beweging op gang brengt en anderen inspireert in haar strijd tegen angst, onverschilligheid en regels die in zoveel gevallen onmenselijk lijken. Met deze frisse interpretatie van de Griekse tragedie biedt regisseur Sophie Deraspe een scherpe en boeiende kijk op hedendaagse politiek en activisme. Antigone ontving meerdere internationale prijzen, was Canada's officiële inzending voor de Academy Awards en was de openingsfilm voor het Internationaal Filmfestival Assen (IFA) tijdens de 40e editie van het festival in 2020.

De vertoning wordt door IFA ingeleid en er is een nagesprek met Jacqueline Klooster, universitair docent Klassieke Talen en Culturen. Haar onderzoek richt zich op moderne hervertellingen van Griekse en Romeinse mythen vanuit een vrouwelijk perspectief, en ze werkt momenteel aan haar boek The Bestseller Muse: Pop-feminisme en oudheid in populaire fictie. Zowel de ondertiteling als de inleiding en het nagesprek zijn in het Engels.

Klik hier om kaarten te kopen voor Antigone.

Vorige artikel Volgende artikel