Navigatie overslaan

PROGRAMMA IFA 2020 BEKEND!

10 februari 2020

Tijdens Internationaal Filmfestival Assen op 6, 7 en 8 maart zijn dit jaar dertien voorpremières te bewonderen, waaronder La Vérité (tevens onze Vriendenfilm), Babyteeth en Proxima (aangeboden i.s.m. verschillende Drentse filmhuizen). Daarnaast vertoont IFA twee Nederlandse premières: Saint Frances en Happy Ending (de laatste geprogrammeerd i.s.m. Roze Filmdagen Amsterdam). Ook zijn er negen internationale titels te zien, waaronder IFFR-favorieten A Perfectly Normal Family en de openingsfilm Antigone.

‘De openingsavond wordt bijzonder én feestelijk’, vertelt programmeur Henriëtte Poelman. ‘We vieren dat IFA veertig jaar bestaat, maar hebben ook een prachtige film weten vast te leggen: de Canadese Oscarinzending Antigone, naar de gelijknamige Griekse tragedie, waarmee regisseur Sophie Deraspe een heel eigen en moderne blik werpt op de vluchtelingencrisis. Fris, fel, vurig en zeer sterk geacteerd – die jonge Nahéma Ricci blijft je nog lang bij als Antigone.’

Naast een prachtig en zeer divers filmprogramma, waaronder Oscarwaardige films Little Women, Bombshell, Honeyland, The Cave en officiële inzendingen zoals Atlantique, Beanpole, Antigone en Instinct, biedt IFA ook een uitgebreid randprogramma met muziek, beeldende kunst en theater, verdiepende gesprekken met panels en met filmmakers, waaronder Sandra Beerends (regisseur Ze noemen me Baboe), Roos Ouwehand (scenarist Mi Vida) en regisseurs en hoofdpersonen van documentaire Mevrouw Faber. Op onze tweede festivallocatie, het Drents Archief, wordt onder meer de film God Exists, Her Name Is Petrunya vertoond. Het Europees Parlement kende deze film de LUX Prijs 2019 toe en biedt de film tijdens IFA aan, gevolgd door een nagesprek met Europarlementariër Lara Wolters.

Nieuwe programmaonderdelen
Dit jaar werkt IFA voor het eerst samen met Roze Filmdagen. Poelman: ‘Werner Borkes, programmeur en festivaldirecteur van dit LHBTI-filmfestival, leidt op zondagmiddag de film Happy Ending in. Deze komedie met een groot hart, over liefde, seks en leeftijdsdiscriminatie, is tijdens IFA voor het eerst in Nederland te zien.’

Daarnaast zet IFA met veel plezier de samenwerkingen voort met Movies that Matter en hun vertoning van Camille, met Arab Film Festival Rotterdam, waarvoor programmeur Rosh Abdelfatah de film Adam inleidt, en met het Noordelijk Filmfestival, die Aurora presenteert. ‘Het is geweldig om met zoveel diverse en bevlogen partijen samen te werken en de IFA-bezoeker zo de meest uiteenlopende films te kunnen tonen, uit verschillende landen, culturen en perspectieven’, aldus Poelman.

Ook nieuw dit jaar is de Masterclass in samenwerking met New Nordic Wave, onder leiding van Anton Felipa, voorafgaand aan de vertoningen van het diverse programma van kortefilmcompetitie Noordsterren en KersVers op zaterdag 7 maart.

Jubileumprogramma
Ter ere van ons 40-jarig bestaan presenteren we naast een expositie en een tijdlijn in DNK en het Drents Archief een speciaal jubileumprogramma met vier films uit vier decennia IFA, inclusief inleidingen van o.a. COC Drenthe & Groningen en oud-programmeurs Janine van den Brink en Jennifer O’Connell. Op zondagmiddag 8 maart, Internationale Vrouwendag, staat de talkshow 40 jaar Vrouw & Film op het programma. Samen met filmmakers, beleidsmakers, filmwetenschappers en opiniemakers blikken we veertig jaar terug, en kijken we veertig jaar vooruit: is IFA in 2060 nog nodig en waar willen we dan staan? De gesprekken worden geleid door moderator Gerlinda Heywegen, filmprogrammeur en programmamaker. Binnenkort worden alle gasten van de talkshow op de website bekend gemaakt.

De kaartverkoop voor Vrienden start op 19 februari, de reguliere kaartverkoop op 21 februari.

Bekijk hier het hele programma: www.filmfestivalassen.nl/programma
Klik hier voor het online programmaboekje: https://issuu.com/filmfestivalassen/docs/ifa_programmaboekje_2020

Vorige artikel Volgende artikel