Navigatie overslaan

ANTIGONE OPENINGSFILM VAN IFA 2020

4 februari 2020

Internationaal Filmfestival Assen (IFA) opent haar 40ste editie met Antigone van regisseur Sophie Deraspe, uitgeroepen tot Best Canadian Feature Film (TIFF) en de officiële Oscarinzending van Canada. Antigone wordt tijdens IFA 2020 twee keer vertoond – tijdens de openingsavond op vrijdag 6 maart en op zondag 8 maart.

Programmeur Henriëtte Poelman: ‘Met haar gepassioneerde en soms provocatieve film werpt Deraspe een heel eigen en moderne blik op de vluchtelingencrisis. Door een zeer persoonlijk verhaal te vertellen, bespreekt ze de universele kwestie van discriminatie en toont dat rechtssystemen niet altijd de menselijke kant van een probleem lijken te zien. De prachtige, vurige Antigone strijd met ongelofelijke loyaliteit voor haar familie en hun veiligheid, zoals veel migranten voorop gaan om te zorgen voor een toekomst voor hun familie. Maar tegelijkertijd is Antigone nog maar zeventien, en kwetsbaar. Ricci weet deze beide kanten zo sterk neer te zetten, dat het geen wonder is dat haar Antigone (onbedoeld) een activistisch rolmodel wordt, en via viral acties een inspiratie vormt voor ontelbare jongeren – en ook het publiek nog lang bij zal blijven.’

Antigone
Moderne bewerking van de tragische mythe van Antigone, dochter van Oedipus. De jonge Nahéma Ricci maakt veel indruk als de strijdbare tiener Antigone, die op jonge leeftijd met haar oma, zus en twee broers van Algerije naar het Canadese Montreal vluchtte. Ze is een uitstekende leerling, maar haar broers belanden in de criminaliteit. Als de jongste broer wordt opgepakt en dreigt te worden uitgezet, verzint Antigone een onwaarschijnlijk plan om hem uit de gevangenis te krijgen. Ze neemt het op tegen de autoriteiten, vanuit een groot rechtvaardigheidsgevoel en een onvoorwaardelijke liefde en loyaliteit naar haar familie. Ook als ze hierdoor zelf zwaar in de problemen komt. Haar strijd wordt opgepikt door sociale media, gaat viraal en lokt protesten uit, waarmee de film vlot en kleurrijk inspeelt op hedendaagse tendensen. De enorme steun is een groot contrast met de kille plek waar Antigone terechtkomt. Ze blijft vol hoop vasthouden en inspireert anderen in haar gevecht tegen regels die in zoveel gevallen onmenselijk lijken.

In deze sterke film van Sophie Deraspe (A Gay Girl in Damascus) moet Antigone een keuze maken tussen haar familie en het recht – net als haar naamgenote uit de Griekse mythologie. Deze frisse interpretatie van het klassieke verhaal biedt een actuele kijk op hedendaagse politiek en activisme en sleurt je volledig mee.

Geniet tijdens de 40ste editie van IFA van ruim veertig prachtige films. Van voorpremières tot festivalhits en arthouseparels tot internationale titels; films waarin vrouwen voor en achter de camera centraal staan. Vanaf 10 februari staat het gehele programma van IFA 2020 online op www.filmfestivalassen.nl.

Bekijk hier de trailer van Antigone.

Vorige artikel Volgende artikel