IFA presenteert met trots, ondanks de vele uitdagingen, óók dit jaar een sterk en divers programma, met veel internationale titels, samenwerkingen en verdieping. Het festival vindt geheel online plaats op 5, 6 en 7 maart en het programma, met films on demand en inleidingen en events via livestreams vanuit DNK, staat nu online! Ook is de selectie van de kortefilmcompetities KersVers en Noordsterren bekend.
‘Het waren een hoop uitdagingen, ook wat betreft de programmering,’ vertelt artistiek leider en programmeur Henriëtte Poelman. ‘Door de aanhoudende bioscoopsluiting schuiven releasedata steeds verder op, worden sommige films inmiddels online aangeboden en merkten we terughoudendheid om films enkel online te vertonen. Maar ondanks alles staat er een sterk programma, waar we trots op zijn – net als op het feit dat we IFA niet afgelasten of doorschuiven. Onze boodschap en het streven naar een bredere, meer inclusieve norm in film en maatschappij, is onveranderd belangrijk en willen we ook in deze tijd onder de aandacht blijven brengen. En dat doen we met veel plezier middels dit programma vol diverse, inspirerende films van over de hele wereld.’
Films, verdieping, randprogramma
Naast het inspirerende en diverse filmaanbod kun je tijdens het driedaagse IFA ook online genieten van een randprogramma met muziek, kunst en (op 2 maart al) een Filmquiz i.s.m. VERA Zienema. We gaan ook de diepte in, mét livestreams: onder andere rond de documentaire Beyond the Visible – Hilma af Klint (Halina Dryschka, 2019) ingeleid door een vraaggesprek met Annemiek Rens (hoofdconservator van het Drents Museum en conservator Kunst rond 1900). In het vaste programmaonderdeel IFA Perspectief gaan regisseur Nouchka van Brakel, schrijver Vamba Sherif en programmamaker Gerlinda Heywegen o.l.v. moderator Lotje IJzermans (VPRO’s Nooit Meer Slapen) met elkaar in gesprek over The Piano (Jane Campion, 1993) en de vraag in hoeverre onze hedendaagse blik op deze bejubelde film anders is dan toen.
Vuur en idealisme
Deze editie zijn relatief veel documentaires te zien, zoals De stad was van ons: radicaal feminisme in de jaren ’70 (Netty van Hoorn, 2020), geprogrammeerd i.s.m. Roze Filmdagen Amsterdam en tot stand gekomen met steun van Kennisinstituut Atria. Vorig jaar zou de film in première gaan tijdens dit LHBTI-filmfestival, maar corona gooide roet in het eten. Roze Filmdagen-directeur Werner Borkes: ‘De documentaire vertelt over een belangrijk keerpunt binnen de emancipatie. (…) Een noodzakelijke, maar onderhoudende les die iedereen gezien moet hebben, vooral ook vanwege de tongue-in-cheek-benadering en door de hele fijne verhalen die worden verteld. [Een film die] je een uplifted en empowered gevoel [geeft].’ Uit de beweging kwamen o.a. Cinemien, Mama Cash en IFA zelf voort.
KersVers en Noordsterren (KVNS)
Met de kortefilmprogramma’s KersVers en Noordsterren geeft IFA ruimte aan talentontwikkeling. Noordsterren is het podium voor (semi-)beginnende filmmakers (m/v/x) uit Groningen, Friesland en Drenthe. KersVers richt zich op films van vrouwelijke makers uit heel Nederland.
De genomineerde films in de competitie Noordsterren zijn dit jaar:
DOORGAAN – Johanneke Dijkstra
Demi – Rachel van Bruggen
Harmonia – Thom Lunshof
Kosmotroniks Go Tokyo – Marjon de Rooy en Colin Mooijman
Voor de competitie KersVers zijn de volgende films genomineerd:
Onderhuids – Emma Branderhorst
Birdland – Ashgan El-Hamus
Waarom bleef je niet voor mij? – Milou Gevers
Tourist Trap – Vera van Wolferen
The Yellow Submarine – Britte van Meurs
Chasing Stars – Laura Aldofredi
Programmeur KVNS Hesterliena Wolthuis: ‘We zijn dit jaar weer verrast door de diversiteit en kwaliteit van de inzendingen. Ondanks de beperkende mogelijkheden afgelopen jaar is het een mooi programma geworden, dat laat zien wat we in (Noord) Nederland in huis hebben aan filmmakers. De films weten je te raken, verrassen en te ontroeren.’ Op zaterdagavond 6 maart maken juryleden Maria Peters, Noa Johannes en Ruben Allersma de winnende films bekend – via een gratis te volgen livestream. De winnaars ontvangen € 500, gesponsord door Warenhuis Vanderveen, om te besteden aan hun volgende filmproject.
IFA on demand én via livestream
Tijdens deze speciale online editie is het voor het eerst in de geschiedenis van IFA mogelijk om zelf het tijdstip van je film te bepalen: het filmaanbod is dit jaar namelijk on demand beschikbaar via een platform op de IFA-website. Dit betekent dat je, na de aankoop van een kaartje, zelf bepaalt wanneer je de film (eenmalig) bekijkt. Daarnaast kun je op gezette tijdstippen verschillende livestreams vanuit DNK volgen die, om toch een live-element te waarborgen, nooit tegelijkertijd plaatsvinden. Zo kan iedereen toch de hele dag virtueel bij IFA aanwezig zijn!
Om onze online omgeving zo gebruiksvriendelijk mogelijk in te richten, worden er de aankomende weken verschillende nieuwe functies geïnstalleerd. Om die reden wordt de kaartverkoop met drie dagen opgeschoven: op 22 februari zijn alle kaartjes via filmfestivalassen.nl te koop!