Navigatie overslaan

Openingsfilm IFA 2024 en Renée Soutendijk wint IFA Trofee

26 januari 2024

Internationaal Filmfestival Assen | Vrouw & Film (IFA) opent haar 44e editie met Slow (Marija Kavtaradzė) op donderdagavond 7 maart in DNK te Assen. Renée Soutendijk neemt deze avond de IFA Trofee in ontvangst. Host Milou Deelen zal de avond inluiden en regisseur Céline Sciamma is aanwezig als eregast. IFA 2024 vindt plaats van 7 tot en met 10 maart. De kaartverkoop start op 22 februari.

Artistiek leider Henriëtte Poelman: 'Voor het eerst opent IFA op donderdag, en we zien uit naar een zeer feestelijke avond. We zijn vereerd om Céline Sciamma en Renée Soutendijk te verwelkomen op het festival en de programmeurs kunnen niet wachten om het prachtige Slow aan het publiek in DNK te laten zien. Een film die je meesleept en laat voelen, maar ook aan het denken zet in hoeverre we onze seksualiteit bepalend vinden voor onze identiteit als, in dit geval, man en vrouw. De zeer sterk gespeelde personages zijn oprecht en kwetsbaar, met diepe interesse voor de ander. Een houding die we in zoveel zaken best vaker zouden kunnen hebben.'

Slow

In Slow, de tweede film van de Litouwse regisseur Marija Kavtaradzė, ontmoet danseres Elena tolk gebarentaal Dovydas, die is toegewezen om te tolken tijdens haar les aan dove jongeren. Hun connectie is onmiddellijk, kinetisch en moeiteloos. Ze groeien naar elkaar toe en hun band verdiept zich van platonisch naar romantisch. Wanneer Dovydas vertelt dat hij aseksueel is, probeert het stel in alles om hun verschillende behoeften samen te respecteren. Hoever laat je jezelf verweven raken als verwachtingen zo uiteenlopen – en heb je daarin keuze? Een poëtische, intieme en prachtig geschoten film over liefde, relaties, (a)seksualiteit en de manier waarop we omgaan met onze lichamen en wat deze via dans, seks en gebarentaal kunnen uitdrukken.

IFA Trofee

Om vrouwen te eren die zich met succes inzetten in de Nederlandse filmwereld heeft IFA in 1986 de IFA Trofee in het leven geroepen. De IFA Trofee wordt elk jaar uitgereikt en gaat dit jaar naar Renée Soutendijk. Ze ontvangt de prijs vanwege een indrukwekkend oeuvre, waarmee ze een enorme bijdrage heeft geleverd aan de Nederlandse filmwereld en ongeëvenaard een grote verscheidenheid aan personages heeft neergezet. Van de gelaagde Hedwig in Van de koele meren des doods tot de geweldige Agathe in Sweet Dreams (van regisseur Ena Sendijarević, tevens te zien tijdens het festival). Maar ook om het uitspreken over rollen voor oudere actrices, die schaars zijn, vaak klein en (niet in verhouding) in dienst staan van.

'Ik voel me vereerd om, op dit moment in mijn carrière, deze prijs in ontvangst te mogen nemen.' reageert Renée. 'Ik zit inmiddels 48 jaar in het vak en ik ben blij dat ik, na al die jaren, nog steeds mijn steentje kan bijdragen. Het blijft lastig om op latere leeftijd mooie filmrollen te vinden, maar 2022 was een bijzonder productief filmjaar voor mij.' Twee films zijn inmiddels al uitgekomen: Sweet Dreams en Neem me mee. Sweet Dreams won het Gouden Kalf voor beste film en was de Nederlandse inzending voor de Oscars. De derde film, De Witte Flits, verschijnt later dit jaar.

Openingsavond: What makes us?

IFA zoomt tijdens haar 44e editie in op generaties, met de vraag: what makes us? Wie of wat heeft ons gemaakt tot wie we nu zijn, wat we denken, zien en voelen? Wat is de invloed van de generatie voor ons en wat geven we door aan de volgende generatie? Speciaal voor IFA 2024 maakte fotograaf Daantje Bons nieuw werk in het licht van dit thema. In haar modern-feministische werk geeft ze een nieuwe invulling aan vrouwelijkheid, volgens haar eigen regels, met humor en enige provocatie.

De kaartverkoop voor IFA 2024 begint op 22 februari!

Foto: Caro Lenssen

Vorige artikel Volgende artikel