Navigatie overslaan

Myrthe Mosterman ontvangt IFA Trofee 2021

3 maart 2021

Sinds 1986 reikt Internationaal Filmfestival Assen de IFA Trofee uit om vrouwen die zich met succes inzetten in de filmsector te eren. Dit jaar neemt cinematograaf Myrthe Mosterman de prijs in ontvangst. In 2020 won Mosterman als eerste cameravrouw een Gouden Kalf voor Beste Camera, voor de film Goud.

Dit jaar vindt de uitreiking digitaal plaats. Tijdens de officiële opening van deze 41ste editie schakelt het programma over naar Myrthe Mosterman – die wegens draaidagen aan de andere kant van het land – niet in DNK aanwezig is, en naar IFA bestuursvoorzitter Wieke Paulusma, die de IFA Trofee uitreikt.

“Het zou geweldig zijn als er straks geen nadruk meer gelegd hoeft te worden op sekse, maar het puur om het werk gaat.”

Myrthe Mosterman (1983) studeerde Filmwetenschappen aan de Universiteit van Amsterdam, volgde de Nederlandse Filmacademie en is werkzaam als regisseur en director of photography. Mosterman filmde prijswinnende documentaires, commercials en korte films, waaronder The Walking Fish van Thessa Meijer (vorig jaar op IFA te zien en bekroond met de Noorderkroon award van het Noordelijk Film Festival) en Weeën (Nils Vleugels, 2017), waarvoor ze tijdens Shortcutz Amsterdam de Mr Zee Award won voor Best Cinematography. Afgelopen jaar won Mosterman als eerste vrouw ooit een Gouden Kalf voor Beste Camera, voor het coming-of-age turndrama Goud (Rogier Hesp, 2020).

IFA richt zich op verhalen verteld vanuit het vrouwelijk perspectief, stimuleert vrouwelijke makers en biedt hen een podium, waarmee het festival de positie van vrouwen in de filmwereld versterkt. Het winnen van het Gouden Kalf voor Beste Camera is een excellente prestatie, waar IFA Mosterman met veel plezier mee feliciteert: ze is een voorbeeld voor aanstormende filmmakers, iemand die een bijdrage levert aan een toekomst waarin het niet langer uitzonderlijk is dat een vrouwelijke cinematograaf een kalf wint voor haar werk. ‘Het zou geweldig zijn als er straks geen nadruk meer gelegd hoeft te worden op sekse, maar het puur om het werk gaat,’ aldus Myrthe Mosterman.

Eerdere winnaars van de IFA Trofee waren onder meer Rifka Lodeizen, Sandra den Hamer, Sacha Polak, Ally Derksen, Halina Reijn & Carice van Houten en Monic Hendrickx.

De opening van Internationaal Filmfestival Assen 2021 vindt plaats op vrijdag 5 maart en is vanaf 20:00 te volgen via livestream, gepresenteerd vanuit de bioscoop van DNK in Assen. Zie het BLOKKENSCHEMA LIVESTREAMS voor tickets.

Vorige artikel Volgende artikel