Navigatie overslaan

Leerlingen IKC Teresa winnen Filmgala 2023

15 juni 2023

De leerlingen van IKC Teresa uit Leeuwarden winnen met hun film De Diamantroof het Filmgala 2023: een ‘gouden bokaal’ en filmlessen voor de hele klas! De prijs werd woensdag 14 juni door de vakjury uitgereikt in een vol DNK in Assen. De vakjury bestond uit IFA artistiek leider en programmeur Henriëtte Poelman, filmmaker Sander Blom en New Nordic Wave producer Anton Felipa.

Het Filmgala en de Filmfeesten zijn een initiatief van Filmhub Noord, een samenwerking van IFA, Kunst & Cultuur, Keunstwurk, Kunstkade, Forum Groningen en Film in Friesland. Bovenbouwleerlingen van scholen uit de drie noordelijke provincies maakten afgelopen jaar onder begeleiding zelf korte films van maximaal tien minuten. Deze stuurden ze in voor de Filmfeesten in Groningen, Drenthe en Friesland, waar een selectie werd vertoond. De winnende klassen van de jury- en publieksprijzen uit elke provincie maakten tijdens het Filmgala kans om uitgeroepen te worden tot winnaar van heel regio Noord.

Juryrapport
Aan de vakjury de moeilijke taak om een groep leerlingen te bekronen. De jury gaf met opmerkingen als 'knappe montage' en 'sterke beeldtaal' complimenten aan alle films, maar de winnaar werd IKC Teresa uit Leeuwarden met hun film De Diamantroof: ‘Een echte spannende actiefilm, waarbij het duidelijk is dat de makers goed gekeken hebben naar andere films. Het is een verhaal dat mooi is afgerond, met een verhaalstructuur van hoog niveau. Er is groots uitgepakt met locaties, kostuums, muziek en sets – verrassend hoge production value! Daarnaast is goed en creatief gebruik gemaakt van verschillende soorten beelden, zoals slow-motion, camerabewakingsbeelden, een droomsequentie en zwart-wit beeld om nacht te laten zien. De makers hebben duidelijk door hoe film werkt en waarom je bepaalde keuzes maakt om je verhaal in beeld te brengen. Het plezier straalt ervan af, en we hopen dat deze makers echt doorgaan met filmmaken! Gefeliciteerd!’, aldus het juryrapport.

Provinciale winnaars
Ook aanwezig op het Filmgala waren de provinciale winnaars. Tijdens het Filmfeest Drenthe op 9 maart gingen leerlingen van De Eshorst uit Beilen naar huis met de juryprijs voor hun film De winterslaap. Publiekswinnaar was OBS Ter Borch uit Eelderwolde met De Achtervolging. Op het Friese Filmfeest op 24 mei won (naast IKC Teresa), KBS Sint Radboud uit Jirnsum: hun film De ontvoering van de voetbalsterren kreeg de juryprijs. De winnaars uit Groningen waren de leerlingen van Kindcentrum De Bouwsteen uit Finsterwolde, die op 1 juni de juryprijs wonnen voor hun film De Piraten, en de Sint Michaëlschool uit Groningen, waarvan de stop-motionfilm Misjka werd bekroond met de publieksprijs.

Bekijk hieronder de aftermovie van het Filmgala 2023!


Meer weten over Filmgala en Filmhub Noord? Bezoek dan de website van Filmeducatie Noord.

Foto: Niels Knelis

Vorige artikel Volgende artikel