Navigatie overslaan

Filmhub Noord: het knooppunt voor filmeducatie in het Noorden

21 september 2020

De taal van film

Swipend, scrollend en Snappend omringen kinderen en jongeren zich de hele dag met film. Het is dé manier waarop ze de wereld ontdekken, zichzelf uiten en hun sociale contacten onderhouden. Tegelijkertijd missen ze vaak de juiste woorden om de beelden goed te duiden en hier betekenis aan te geven. Filmhub Noord leert jonge kijkers de taal van film, waardoor zij zichzelf en de wereld in een breder perspectief kunnen plaatsen. Dat doen we door te kijken, te ervaren en vooral ook door te doen.

Sinds 2019 biedt IFA schoolvoorstellingen aan voor scholieren van het voortgezet onderwijs. Tijdens de jubileumeditie in maart 2020 bezochten circa 350 scholieren in DNK een filmvertoning met inleiding, waarna druk werd nagepraat. Plannen om deze educatietak van het festival verder uit te breiden passen dan ook naadloos binnen de doelstelling van Filmhub Noord, waarbij we ons met enthousiasme aansluiten.

Noordelijk netwerk

Filmhub Noord is hét expertisecentrum voor filmeducatie in Groningen, Friesland en Drenthe en heeft als doel om filmeducatie een structurele plek te geven in het primair en voortgezet onderwijs. Het is een nauwe samenwerking tussen Internationaal Filmfestival Assen, Kunst & Cultuur, Keunstwurk, Kunstkade, Forum Groningen en Film in Friesland. Samen gaan we aan de slag door kennis, kunde en inspiratie te delen met de Noordelijke regio en de rest van het land. We gaan langs bij scholen om te ontdekken wat hun vraag is en bouwen actief aan een netwerk van partners die hetzelfde doel nastreven. Het eindresultaat is een aantal inspirerende onderwijsprogramma’s, overdraagbaar naar andere scholen, provincies en aanbieders.

Eerder deze maand tekenden werd de samenwerkingsovereenkomst door alle partners ondertekend: Filmhub Noord kan van start!

© Bob de Vries
Vorige artikel Volgende artikel