Navigatie overslaan

Creatieve filmmakers winnen tijdens Internationaal Filmfestival Assen

7 maart 2020

Tijdens de 40ste editie van Internationaal Filmfestival Assen | Vrouw & Film (IFA) is de prijs voor Beste Nederlandse film gewonnen door Nienke Deutz met haar film Bloeistraat 11. De prijs voor Beste Noordelijke Film is toegekend aan Fedde Hoekstra, voor zijn film Eindbaas.

De prijzen zijn uitgereikt op zaterdag 7 maart tijdens IFA 2020. De jury, bestaande uit Guido Franken (directeur CineSud), Alex Pitstra (filmmaker, bekend van Die Welt) en Ilona van Genderen Stort (zakelijk leider de Filmkrant), noemde Bloeistraat 11 een weergaloos vormgegeven animatiefilm over je eigen stem vinden, die zij bovendien prikkelend en gewaagd vonden. In Eindbaas zag de jury het grote plezier waarmee actuele technische mogelijkheden zijn verwerkt in een overtuigend jeugddrama.

De inzendingen van beide kortefilmcompetities waren dit jaar zeer verschillend: van documentaire tot animatie, maar allemaal films van korter dan 30 minuten. Bij de selectie van de winnaars keek de jury vooral naar de beeldtaal van de makers: wat wil de cineast zeggen en welke vorm kiest de maker daarbij?

Met de korte filmprogramma’s KersVers en Noordsterren geeft IFA ruimte aan films van opkomende (vrouwelijke) filmmakers. Noordsterren is het podium voor filmmakers (m/v/x) uit Groningen, Friesland en Drenthe. KersVers is gericht op nationale talentontwikkeling door programmering van korte films van vrouwelijke makers uit heel Nederland. Er waren zes selecteerde inzendingen voor Noordsterren en zeven voor KersVers.

De winnaars krijgen naast de toekenning van de titel ‘Beste Nederlandse Film’ en ‘Beste Noordelijke Film’ 500 euro huurtegoed (gesponsord door Budgetcam), te besteden aan hun volgende filmproject.

Foto: winnaar kortefilmcompetitie Noordsterren Fedde Hoekstra. Winnaar van filmcompetitie KersVers Nienke Deutz was helaas zelf niet aanwezig om haar prijs in ontvangst te nemen. Zij krijgt haar prijs opgestuurd.

Vorige artikel Volgende artikel