Navigatie overslaan

5 kerstfilms van vrouwelijke filmmakers

24 december 2021

Kun jij ook niet wachten om dit hele weekend lekker kerstfilms te bingen? Speciaal voor jou zetten we daarom vijf kerstfilms van vrouwelijke makers op een rijtje. Van zwijmelfilms tot animaties en zelfs horror. Voor ieder wat wils, ons kerstcadeautje voor jou. Fijne feestdagen!

  1. The Holiday

The Holiday van regisseur Nancy Meyers is inmiddels een echte kerstklassieker en mag daarom absoluut niet op je lijstje ontbreken. Twee vrouwen (Kate Winslet en Cameron Diaz), allebei aan de andere kant van de wereld, krijgen rond de feestdagen meerdere tegenslagen te verduren. Ze ontmoeten elkaar online en besluiten van huis te ruilen. Hier ontmoeten ze allebei een man wiens leven ze volledig op de kop zetten. Cliché? Ja. Soms heerlijk om te zien? ab-so-luut.

2. Happiest Season

Vorig jaar verscheen Happiest Season van Clea DuVall. Kirsten Stewart duikt in de rol Abby, die haar vriendin Harper (Mackenzie Davis) tijdens de feestdagen ten huwelijk wil vragen. Harper neemt Abby mee naar haar ouders, maar vertelt haar op valreep dat haar ouders niet weten dat ze een vriendin heeft, laat staan dat ze lesbisch is. Het leidt tot komische scenario’s in het familiehuis, maar brengt ook serieuze thema’s als zelfacceptatie, familieproblemen en natuurlijk de liefde aan het licht.

3. Arthur Christmas

Ben jij meer van de animatiefilms? Dan is Arthur Christmas van Sarah Smith en Barry Cook misschien iets voor jou. In deze onzettende aandoenlijke film volgen we Arthur, de onhandige zoon van de kerstman, die met opa kerstman op een missie gaat. Ze hebben twee uur de tijd om een cadeautje dat verkeerd bezorgd is bij een jong meisje, te vervangen met haar juist pakje. Gaan ze het redden?

4. Black Christmas

Voor alle horrrliefhebbers tippen we hier Black Christmas van Sophia Takal. De film verscheen in 2019 en is een feministische remake van de gelijknamige film uit 1974. Een vriendinnengroep uit een typisch Amerikaans damesdispuut wordt tijdens de feestdagen flink geteisterd door een stalkende maniak. Wanneer een van hun vriendinnen tijdens een groot feest spoorloos verdwijnt, wordt een grote zoekactie op touw gezet. Wat volgt is een bloeddorstige kat- en-muisspel met een mysterieuze moordernaar en een groep vriendinnen die niet zomaar met zich laat sollen. Ho ho ho, bitch. You messed with the wrong sisters.

5. A Christmas Carrol

Deze klassieker van Moira Armstrong uit 1977 mag natuurlijk niet op dit lijstje ontbreken. A Christmas Carol vertelt het bekende verhaal van Charles Dickens over de chagrijnige, norse en gierige Miser Ebenezer Scrooge. Hij haat Kerstmis en krijgt bezoek van overleden vriend, Jacob Marley, in de vorm van de geest van vroeger, het nu en de toekomst. Marley moedigt Scrooge aan om zijn leven te verbeteren en laat hem zien hoe het anders kan aflopen. Met deze film kom je direct in de kerststemming!

Vorige artikel Volgende artikel