Gender Benders
Netty van Hoorn | 2020 | Nederland | 70 min
Nederlands gesproken | Engelse ondertiteling
De stad was van ons: radicaal feminisme in de jaren '70
HELE WEEKEND | FILM ON DEMAND
TICKETSIn 1970 barstte de radicaal feministische beweging los in Nederland. Vrouwen waren het zat dat hun mening altijd achteraan kwam, hun leven voor hen werd bepaald en ze alleen carrière werden geacht te maken van hun deugdzaamheid en gehoorzaamheid. Via acties van onder meer Dolle Mina kwam het bewustzijn over feminisme, en er werd gestreden voor abortusrecht en anticonceptiemiddelen. Er werden activistische bewegingen opgericht als Paarse September en Lesbian Nation, en talloze initiatieven waaronder vrouwencafés, tijdschriften, boekhandels, een drukkerij en een fonds om vrouweninitiatieven te financieren. Sommige groeiden uit tot wereldwijd opererende organisaties, zoals filmdistributeur Cinemien en Mama Cash, en ook de oprichting van IFA (als Festival Vrouwenfilms) in 1980 kwam voort uit deze beweging.
De stad was van ons: radicaal feminisme in de jaren ’70 is een adembenemend document over een niet te onderschatten periode in onze geschiedenis, vol vuur en idealisme. De hetero-norm moest op de schop, en vooral lesbische vrouwen hadden veel te winnen bij emancipatie, om als volwaardig te worden gezien. Netty van Hoorn wisselt in prettig tempo historisch foto- en filmmateriaal af met interviews van activisten van toen, die met humor en soms verwondering terugkijken. Enkele radicale acties lijken nu wat braaf, en er was weinig aandacht voor intersectionaliteit, totdat o.a. Gloria Wekker in 1984 Sister Outsider oprichtte om ook de zwarte vrouwencultuur zichtbaar te maken.
Alles veranderde, alles werd nieuw. In
De stad was van ons: radicaal feminisme in de jaren ’70 zien we de hoop en strijdlust van de jaren zeventig, van de vrouwen die boven alles autonoom wilden zijn, om los te komen van de verwachtingen van een maatschappij die hen als beperkt zag.
De stad was van ons: radicaal feminisme in de jaren ’70 is geprogrammeerd in samenwerking met Roze Filmdagen Amsterdam. Directeur en programmeur Werner Borkes: 'Deze documentaire vertelt over een belangrijk keerpunt binnen de emancipatie, waar echt veel verandering uit voortkwam. Desondanks lijkt het nu alsof het nooit heeft plaatsgevonden. Het is een noodzakelijke, maar onderhoudende les die iedereen gezien moet hebben, vooral ook vanwege de tongue-in-cheek-benadering en door de hele fijne verhalen die door de hoofdpersonen worden verteld. Een documentaire die je een uplifted en empowered gevoel geeft.'
In De stad was van ons: radicaal feminisme in de jaren ’70 (The City Was Ours: Radical Feminism in the 70's) we feel and relive the hope and readiness to fight of women in the seventies that wanted to be autonomous, wanting to break free of the expectations of a society that restricted them.