Navigatie overslaan

Sweet Dreams

NEDERLAND | 2023 | 100 MIN | ENA SENDIJAREVIĆ

TAAL: NEDERLANDS, MALEIS | ONDERTITELING: NEDERLANDS

8 MAART 2024 | 12:45 UUR

Suikerfabrikant Jan sterft voor de ogen van Agathe (Renée Soutendijk). Hun vervreemde zoon Cornelis reist met de hoogzwangere Josefien naar Indonesië om het familiebedrijf over te nemen, maar Jans concubine Siti blijkt een sleutelrol in zijn testament te vervullen. Als de Indonesische arbeiders in opstand komen begint een kat-en-muis-spel waar niemand heelhuids uitkomt. De ondergang van het Europese kolonialisme in een meedogenloze satire met uitbundige esthetiek.

ABOUT THE MOVIE

Get Tickets

Op een afgelegen Indonesisch eiland, tijdens de nadagen van het koloniale tijdperk, valt de Nederlandse suikerfabrikant Jan (Hans Dagelet) plotseling dood neer voor de ogen van zijn vrouw Agathe (Renée Soutendijk). Hun vervreemde zoon Cornelis (Florian Myjer) en zijn hoogzwangere vrouw Josefien (Lisa Zweerman) arriveren vanuit Nederland om het familiebedrijf over te nemen. Maar Jans concubine Siti (Hayati Aziz) blijkt een sleutelrol in zijn testament te vervullen en als de Indonesische arbeiders in opstand komen, begint een kat-en-muis-spel waar niemand heelhuids uikomt. Het verhaal van de film is een gruwelijk sprookje te noemen, dat de grijstinten en de complexiteit van koloniale dynamieken belicht.

Regisseur Ena Sendijarević, wiens eerste film Take Me Somewhere Nice ook op IFA te zien was, begon de ontwikkeling van Sweet Dreams met het Billy Wilder-citaat ‘If you’re going to tell people the truth, be funny or they’ll kill you.’ Ze wilde het Nederlandse en Europese koloniale verleden belichten en verbinden met het hier en nu. Haar film is geen conventioneel kostuumdrama, maar een gestileerde satire, die de realiteit presenteert als een magische, bij vlagen surrealistische fictie. Met glansrollen voor o.a. Renée Soutendijk, Florian Myjer en Lisa Zweerman.

-----

Renée Soutendijk neemt tijdens de openingsavond van het festival de IFA Trofee in ontvangst, vanwege een indrukwekkend oeuvre, waarmee ze een enorme bijdrage heeft geleverd aan de Nederlandse filmwereld en ongeëvenaard een grote verscheidenheid aan personages heeft neergezet, en om het uitspreken over rollen voor oudere actrices. Voor haar rol in Sweet Dreams ontving ze een Gouden Kalf en werd ze bekroond tot beste actrice op het Filmfestival van Locarno.

Watch trailer

Speeltijden

vrijdag 8 maart 2024 12:45 uur